حمیدرضا نعمت پور، مسئول غرفه نشر نی در بیست و چهارمین نمایشگاه کتاب که در آستانه پایان این دوره از نمایشگاه با خبرنگار مهر گفتگو می کرد، درباره آن دسته از آثاری که در بیشتر مورد توجه مخاطبان قرار گرفته، اینگونه گفت: در بین آثاری که نشر نی عرضه کرده بود، رمانهای کلاسیک از ادبیات جهان و همچنین آثار پژوهشی بیشتر مورد توجه مردم بود و همچنین فروش بالاتری را به خود اختصاص داد.
وی ادامه داد: از جمله آثار پژوهشی میتوان به "تاریخ ایران مدرن" نوشته محمدابراهیم فتاحی، فرهنگ معاصر عربی - فارسی ، "ایران بین دو انقلاب" نوشته یرواند آبراهامیان با ترجمه احمد گل محمدی و محمدابراهیم فتاحی اشاره کرد و به طور نمونه "بلندیهای بادگیر" نوشته امیلی برونته و "غرور تعصب" جین آستین هر دو با ترجمه رضا رضایی از ادبیات کلاسیک جهان جزو پرفروشهای امسال است.
نعمتپور با اشاره به اینکه نشر نی امسال 50 عنوان کتاب چاپ اولی به نمایشگاه آورده است، بیان کرد: "دن کاسمورو" نوشته ماشادو د آسیس با ترجمه عبدالله کوثری و "جین ایر" نوشته امیلی برونته از آثاری هستند که ترجمه جدیدی از آنها برای نخستینبار به نمایشگاه عرضه شده و فروش خوبی هم داشته است.
مسئول غرفه نشر نی در بخش دیگر صحبتهایش نمایشگاه امسال را اینگونه ارزیابی کرد: علت العلل خیلی از مشکلات نمایشگاه کتاب، محلی است که بدان اختصاص یافته و بارها و بارها هم درباره آن صحبت شده است. همه ما می دانیم که مصلی محل مناسبی برای برگزاری نمایشگاه کتاب نیست و نبود حداقل امکانات که مهمترین آن در نبود تهویه نمود پیدا میکند از جمله آنهاست. البته مسائلی چون کمبود امکانات حمل و نقل کتاب، اطلاعرسانی نادرست و ناکافی و ازدحام جمعیت نیز وجود دارد.
وی اضافه کرد: فلسفه وجودی نمایشگاه کتاب این است که محلی برای تعامل دستاندرکاران چاپ و نشر از مولف و مترجم تا ناشر و مخاطبان واقعی کتاب است؛ ولی در حال حاضر ما تنها محلی برای فروش کتاب است و دلیل اینکه ناشران هم در آن شرکت میکنند، این است که چرخه اقتصادی نشر ناقص است و بخشی از درآمد سالانه خود را ناگزیر از فروش نمایشگاه کتاب تامین میکنند.
نعمتپور با اشاره به اینکه این سود اقتصادی به اندازهای هست که ناشران مشکلات ثبتنام و غرفه گرفتن و با بیبرنامهگیهای مرسوم را تحمل کنند، عنوان کرد: اگر قرار باشد نمایشگاه را در محلی دور از شهر و با امکانات حمل و نقل ضعیف برپا کنند، قطعا حضور مردم کمرنگتر میشود و تنها آن دسته از افراد که مخاطب تخصصی کتاب هستند به نمایشگاه میآیند که البته این مساله، فروش کتاب در نمایشگاه را پایین میآورد.
این فعال امور نشر افزود: بهتر است محلی مناسب و ویژه نمایشگاه کتاب در داخل شهر درست شود؛ چرا که همین حضور عمومی و غیرتخصصی مردم در نمایشگاه کتاب هم برای فرهنگسازی خرید و مطالعه کتاب تاثیر دارد. افرادی که در هر شرایطی برای خرید کتاب و مطالعه فضایی در زندگیشان باز میکنند که نیاز به فرهنگسازی ندارند و این مهم است افرادی که با مطالعه آزاد میانهای ندارند، جذب نمایشگاه شوند؛ به همین دلیل خیلی مهم است که نمایشگاه در جایی برپا شود که مخاطب عام هم از آن بازدید داشته باشد.
وی محل پیشین نمایشگاه کتاب در چمران را مناسبتر از مصلی دانسته و تصریح کرد: حداقلش این بود که فضای بیشتری در اختیار نمایشگاه بود و فضای باز و سبز آنجا نیز به بازدیدکنندگان کمک میکرد.
مدیر غرفه نشر نی در بیست و چهارمین نمیاشگاه کتاب تهران در پایان تاکید کرد: سالهای گذشته چهرههای ادبی از نمایشگاه بازدید میکردند و حتی ما نشستهایی را با آنها تدارک میدیدیم، ولی در سالهای اخیر به دلیل ازدحامی که وجود دارد، دیگر این امکان فراهم نیست که در غرفه میزبان این افراد باشیم و بازدید آنها نیز روز به روز کمتر شده است. امسال سیستم کارتخوانها بسیار مشکل داشت و حتی موجودی کارتهای الکترونیک خیلی از مراجعهکنندگان صفر بود؛ در حالی که آنها میگفتند نهادهای مرتبط کارتهایشان را شارژ کردهاند. در این میان تنها مدیران میانی نمایشگاه خوب عمل کردند و گرچه در تصمیمهای مدیران بالاتر نقشی نداشتند و حتی به نقاط ضعف این تصمیمها واقف بودند، ولی سعی کردند با ادب و احترام تا جایی که میشد رعایت حال ناشران را بکنند. تصمیمهای نمایشگاه در حالی در غیاب ناشران گرفته شد که مهمترین عنصر در نماشگاه کتاب ناشران هستند و بدون آنها نمایشگاه شکل نمیگیرد.
نظر شما