۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۰، ۸:۲۸

مرغوبترین زردآلوی کشور اسیر چنگال خشکسالی/ لزوم ایجاد صنایع تبدیلی

مرغوبترین زردآلوی کشور اسیر چنگال خشکسالی/ لزوم ایجاد صنایع تبدیلی

یزد - خبرگزاری مهر: زردآلوی ابرکوه که به واسطه زودرس بودن و مرغوبیت از شهرت جهانی برخوردار است این روزها در حالی به بازار مصرف عرضه شده که در چنگال خشکسالی گرفتار شده است.

به گزارش خبرنگار مهر در ابرکوه، ابرکوه یکی از قطب های کشاورزی استان یزد به شمار می رود و در تولید بسیاری از محصولات باغی و زراعی نه تنها در استان بلکه در کشور حرف اول را می زند که زردآلوی ابرکوه از جمله این محصولات است.

علاوه بر زردآلو در ابرکوه سالانه بیش از 20 هزار تن گندم، سه هزار تن ذرت و بیش از 100 هزار تن علوفه تولید می شود.

انار ابرکوه که از مرغوبترین ارقام انار کشور است سالانه 6 هزار تن در این شهرستان تولید می شود و پسته نیز توانسته به ویژه در سالهای اخیر جای خود را در میان محصولات کشاورزی باز کند به نحوی که هم اکنون سالانه دو هزار هکتار از باغات این شهرستان به کشت پسته اختصاص می یابد.

در کنار مرغوبیت کمی و کیفی محصولات کشاورزی، محصولات دامی نیز در این شهرستان در نوع خود بی نظیر است.

صرفنظر از تمام محصولات کشاورزی و دامی، زردآلوی ابرکوه اگر نگوییم شهرتی جهانی دارد به جرات می توان گفت که شهرتی کشوری دارد و زودرس بودن و کیفیت محصول، زردآلوی ابرکوه را ممتاز کرده است.

بیشترین میزان تولید این محصول در شهرستان فراغه است و تولید آن سالانه اشتغال قابل توجهی برای مردم این منطقه ایجاد می کند.

 

زرآلوی ابرکوه از نظر طعم و کیفیت و پیش رسی و مرغوبیت، رتبه بسیار خوبی را در کشور به خود اختصاص داده است و بیش از نیمی از زردآلوی استان یزد در ابرکوه تولید می شود.

زردآلوی ابرکوه علاوه بر عرضه در بازارهای داخلی طی چند سال گذشته به بازارهای خارجی نیز صادر شده و با توجه به استقبال بسیار بالای مردم از این محصول و کمبود زردآلو در سایر نقاط کشور، این محصول ابرکوه توانسته در بازارهای داخلی و خارجی خودنمایی کند.

زرآلوی ابرکوه از نظر طعم و کیفیت و پیش رسی و مرغوبیت، رتبه بسیار خوبی را در کشور به خود اختصاص داده است و بیش از نیمی از زردآلوی استان یزد در ابرکوه تولید می شود.

از جمله معروف ترین اقلام زردآلوی ابرکوه می توان به تخم گردی، فلکه ای ، خیاری و خانی اشاره کرد.

1200 هکتار از اراضی ابرکوه به کشت زردآلو اختصاص دارد

اکنون هزار و 200 هکتار از محموع چهار هزار و 700 هکتار اراضی باغی ابرکوه به کشت این محصول اختصاص یافته و به طور متوسط از هر هکتار 15 تن زردآلو برداشت می شود.

میزان برداشت این محصول در برخی مزارع در هر هکتار به 30 تن نیز می رسد.

رئیس جهاد کشاورزی شهرستان ابرکوه در مورد تولیدات زردآلو در این شهرستان اظهار داشت: در فصل برداشت زردآلو که از 25 اردیبهشت آغاز می شود و تا پایان خردادماه ادامه می یابد بیش از پنج هزار کارگر در باغ های این شهرستان مشغول کار و تلاش می شوند.

 

 
در فصل برداشت زردآلو بیش از 5 هزار کارگر در باغات این شهرستان مشغول فعالیت می شوند.
رئیس جهاد کشاورزی ابرکوه:

محمدعلی حاتمی با بیان اینکه یکی از عوامل شهرت زردآلوی ابرکوه، زودرس بودن آن است، افزود: این محصول زمانی به دست مصرف کنندگان می رسد که میوه های بهاره هنوز به بازار عرضه نشده اند به همین دلیل مورد استقبال قرار می گیرد و طرفدران بسیاری به سوی خود جذب می کند.

وی بیان داتش: کیفیت زردآلوی ابرکوه بسیار بالاست زیرا این محصول کمتر سمپاشی می شود و وزن برخی از ارقام آن به 150 گرم نیز می رسد.

حاتمی افزود: زردآلوی ابرکوه با قیمت بسیار خوبی به فروش می رسد و درآمد بالایی ر انیز نصیب کشاورزان می کند.

دلالان در بازار عرضه زردآلوی ابرکوه مجال جولان ندارند

وی یادآور شد: نکته جالب توجه در مورد ارائه این محصول به بازار، عدم وجود واسطه ها و دلال هایی است که معمولا در بازار محصولات کشاورزی حضور دارند و سهم بسیاری از درآمد کشاورزان را به خود اختصاص می دهند.

حاتمی افزود: زردآلو کاران ابرکوه با وجود تجربه هایی ارزنده ای که در این زمینه دارند، محصولات خود را به طور مستقیم به بازارهای کشور از جمله تهران، شیراز، اصفهان، تبریز و .... می رسانند و اجازه حضور و جولان دلالان را در این عرصه نمی دهند.

وی ادامه داد: به دلیل وجود رقابت بسیار در خرید این محصول در کشور، کشاورزان خرد نیز که خود قادر به ارائه مستقیم محصول به بازار نیستند و ناچارند محصولات خود را برای فروش به واسطه ها بسپارند، متضرر نمی شوند.

حاتمی یکی از مناطقی که سهم بسیاری را در تولید این محصول در شهرستان ابرکوه دارد، روستاهای دهستان فراغه برشمرد و بیان داشت: حجم تولید زردآلو در این منطقه به حدی بالاست که از هزار و 200 بهره بردار این محصول در ابرکوه ه، 950 بهره بردار در این منطقه فعالیت می کنند و هزار هکتار از اراضی این منطقه زیر کشت زردآلوست.

زردآلوی ابرکوه در حالی که با سالها تلاش کشاورزان بلاخره توانست بازار خوبی را نصیب خود کند، اکنون با مشکلات دیگری دست و پنجه نرم می کند که در راس این مشکلات، خشکسالی است.

خشکسالی به جان درختان زردآلوی ابرکوه افتاده است

خشکسالی های پی در پی یزد باغات زردآلو را نیز دچار مشکلات عدیده ای کرده است به نحوی که خشکسالی، ظرف دو سال گذشته در دهستان فراغه باعث خشک شدن چاه ها و قنوات شده است.

این مشکل به حدی جدی است که زمان آبدهی زردآلو از شش روز به هشت یا 9 روز افزایش یافته و باعث کاهش عملکرد محصول شده است.

ضعف درختان زردآلو نیز نتیجه خشکسالی است و این امر سبب شده درختان زردآلو در معرض حمله آفات قرار گیرند و بسیاری از آنها نیز به دلیل کم آبی ها طولانی و مفرط، خشک شده اند و باید کف بر شوند.

رئیس جهاد کشاورزی ابرکوه در این زمینه نیز به خبرنگار مهر گفت: در راستای کمک به باغداران زردآلو کار، زمینه های فعالیت کلینیک گیاه پزشکی بخش خصوصی در دهستان فراغه فراهم شده است و این کار کمک بسیاری در جهت شناسایی و مقابله با آفات و بیماری ها به زردآلو کاران کرده است.

 

 
برای رفع بخشی از مشکلات زردآلوکاران، احیای قنوات، ایجاد استخرهای ذخیره آب، احداث کانال و لوله گذاری و ... از سوی جهاد کشاورزی انجام شده است. 
حاتمی:

وی همچنین از اختصاص 1200 میلیون ریال اعتبار به احیای قنوات در سال گذشته خبر داد و افزود: اختصاص 380 میلیون ریال برای ساخت استخر نیز دیگر فعالیت جهاد کشاورزی ابرکوه در راستای کمک به زردآلو کاران است.

محمدعلی حاتمی از کمک به باغداران در جهت احداث کانال و لوله گذاری و تجهیز چاه های کشاورزی نیز به عنوان دیگر کمک های دولت به این بخش در ابرکوه یاد کرد.

اما به نظر می رسد آنچه در کنار اقدامات جهاد کشاورزی می تواند از متضرر شدن کشاورزان ابرکوهی به ویژه زردآلو کاران در مقابل حوادث طبیعی نظیر خشکسالی جلوگیری کند، بیمه محصولات کشاورزی است.

306 هکتار از باغات زردآلوی ابرکوه بیمه شد

یک کارشناس صندوق بیمه کشاورزی در ابرکوه در این زمینه اظهار داشت: امسال 306 هکتار از باغات زردآلوی ابرکوه تحت پوشش بیمه قرار گرفته اند که این مقدار نسبت به میزان باغات موجود زردآلو بسیار کم است.

محمدرضا عسگرنژاد  عنوان  کرد: این میزان نسبت به سال پیش پنج درصد افزایش داشته است.

وی بیان داشت: در راستای حل مشکل زردآلوکاران و در دیدار عضو هیئت مدیره صندوق بیمه کشاورزی به همراه نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی از ابرکوه تصمیمات خوبی گرفته شد.

عسگرنژاد  بیان کرد: در این دیدار پنچ گزینه جدید برای پرداخت خسارت به زردآلو کاران اضافه شد و این میزان نسبت به قبل به حدود دو برابر افزایش یافت.

وی همچنین از کشاورزان خواست که نسبت به بیمه محصولات خود اقدام کنند.

زردآلوی ابرکوه گرچه بازار خوبی دارد اما اغلب محصولات کشاورزی با حجم بالای ضایعات مواجه هستند که زردآلو نیز از این قاعده مستثنی نشده است.

نیازی که در این میان به شدت احساس می شود، وجود و راه اندازی صنایع تکمیلی و تبدیلی برای جلوگیری از ضایعات و هدرروی زردآلو و سایر محصولات کشاورزی است.

سرمایه گذاران صنایع تبدیلی در ابرکوه حمایت می شوند

رئیس جهاد کشاورزی ابرکوه در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: با توجه به حجم بالای ضایعات در این بخش، از سرمایه گذارانی که مایل به سرمایه گذاری در بخش صنایع تکمیلی باشند، استقبال می کنیم.

یک کارشناس ارشد کشاورزی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، یکی از مشکلات اساسی کشاورزان در ابرکوه را عدم وجود صنایع تبدیلی و تکمیلی در این بخش ذکر کرد.

محسن نیکخواه با بیان اینکه با وجود تولید سالانه 85 میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در کشور، بیش از 8.17 درصد آن به صورت ضایعات از بین می ‌رود، بر نقش این صنایع در درآمدزایی روستاییان تأکید کرد.

افزایش ضایعات کشاورزی در ابرکوه در حال تبدیل به بحران است

وی افزود: در زیربخش باغبانی، زردآلو به همراه انگور و انار با حدود 35 درصد، بالاترین ضایعات را به خود اختصاص داده‌اند که این مسئله در استان یزد و بویژه شهرستان ابرکوه به عنوان قطب کشاورزی استان، امری تأسف بار است که در حال تبدیل شدن به بحران است.

نیکخواه عنوان کرد: با توجه به این مسئله لازم است که هر کشاورز، بخشی از سرمایه خود را به امور تبدیل، بسته ‌بندی و سایر اعمال پس از برداشت اختصاص دهد تا بتواند میزان این ضایعات را کاهش داده و توانمندی خود را در استفاده از محصولات افزایش دهد.

وی افزود: تکمیل این صنایع به طور قطع باعث افزایش درآمد خانوارهای روستایی خواهد شد.

نیکخواه در مورد جایگاه شهرستان ابرکوه در بخش صنایع تبدیلی و تکمیلی نیز اظهار داشت: با توجه به اینکه بیش از 70 درصد جمعیت این شهرستان را فعالان بخش کشاورزی تشکیل می دهند، نگاه جدی به این مسئله امری بدیهی است.

وی ابرکوه را با توجه به اینکه بالاترین محصولات زراعی و باغی در استان را به خود اختصاص داده است، در بخش صنایع تکمیلی و تبدیلی کشاورزی دارای مشکلات جدی عنوان کرد.

نیکخواه معتقد است که با توجه به اهمیت این موضوع، مسئولان باید با حمایت از پتانسیل های بخش خصوصی در ایجاد این صنایع بکوشند و ضمن رونق بخشی به اقتصاد منطقه از هدر رفتن حجم بالای این محصولات تلاش کنند.

عدم توزیع کود پتاس و کافی نبودن یارانه اجرای آبیاری قطره ای

محصولات کشاورزی از جمله زردآلو به طور قطع در بخش های مختلف با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم می کنند که به مهمترین آنها اشاره شد اما در کنار خشکسالی و نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی، عدم توزیع کود پتاس و کافی نبودن یارانه برای اجرای طرح آبیاری قطره ای نیز از دیگر مشکلات کشاورزان و باغداران ابرکوهی است.

دهیار روستای صادق آباد از توابع دهستان فراغه و از باغداران منطقه که اشراف کاملی در این مورد دارد، در گفتگو با خبرنگار مهر برخی از مشکلات زرد آلوکاران منطقه را برشمرد.

علیرضا برزگر اظهار داشت: یکی از مشکلات زردآلوکاران منطقه، عدم توزیع کود پتاس است که به گفته کارشناسان، نیاز ضروری زمین های منطقه است و این کود به مدت دو سال است که در بین زردآلو کاران توزیع نشده است.

وی همچنین مشکل باغداران در بخش بیمه محصولات کشاورزی را عدم پرداخت مناسب خسارت اعلام کرد.

 

 
رقمی که از سوی بیمه به باغداران خسارت دیده پرداخت می شود، پاسخگوی خسارتهای وارد شده به ویژه خسارتهای خشکسالی به کشاورزان نیست.
یکی از زردآلو کاران بزرگ ابرکوه:

برزگر یادآور شد: به عنوان مثال، راننده ماشینی که بابت بیمه بدنه خودرو خود مبلغی را پرداخت می نماید، در صورت وقوع حادثه ده ها برابر این مبلغ را دریافت می کند این در حالی است که در بخش بیمه کشاورزی، باغداران حداکثر دو یا سه برابر مبلغ پرداختی را دریافت می کنند که ارقامی بسیار خرد در قبال خسارات وارد شده به باغات است.

برزگر یکی از دیگر مشکلات باغداران زردآلو کار را، واگذاری مقابله با آفات بخش کشاورزی به بخش خصوصی ذکر کرد و افزود: به نظر می رسد به دلایل مختلف، کارایی لازم در این زمینه وجود ندارد.

وی همچنین یکی دیگر از مشکلات کشاورزی به ویژه در بخش تولید زردآلو را برق رسانی به چاه های کشاورزی برای اجرای آبیاری قطره ای اعلام کرد.

چاه های کشاورزی ابرکوه با مشکل برق رسانی مواجه هستند

برزگر بیان کرد: در این مورد با توجه به اینکه به واسطه اجرای این طرح، نیاز به خرید ترانس قوی تر جهت تأمین برق با آمپر بالاتر وجود دارد، ادارات برق با جمع آوری ترانس های قبلی و جایگزینی ترانس دیگر، همه هزینه های آن را دریافت می کنند و این در حالی است که هیچ مبلغی بابت ترانسی که تعویض شده و در اختیار خود گرفته اند به باغداران پرداخت نمی کنند.

وی افزود: در آبیاری قطره ای نیز که مورد تأکید تمامی مسئولان است، یارانه های پرداختی دولت در این بخش پاسخگو نیست.

به طور قطع علاوه بر زردآلوی ابرکوه که شهرتی جهانی دارد، سایر محصولات کشاورزی نیز در بخش های مختلف با مشکلات مشابهی دست و پنجه نرم می کنند که امید می رود با شرح این مشکلات و رسانه ای کردن آنها، بخشی از آنها رفع و شاهد رشد و توسعه بخش کشاورزی در سراسر کشور عزیزمان باشیم.

------------------------

گزارش و عکس: رحیم میرعظیم

کد خبر 1310577

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha