به گزارش خبرنگار مهر، برگزاری مراسم جشن بعد از ازدواج یکی از رسومی است که در بین ایرانیان متداول است، مراسمی که در اکثر شهرهای کشور بعد از "بله بران" گرفته می شود و خانواده های درجه یک عروس و داماد با یکدیگر آشنا می شوند.
جشن نامزدی در طول دهه های گذشته به سادگی در یک مهمانی کوچک خانوادگی خلاصه می شد و اقوام نزدیک عروس و داماد در یک مراسم ساده با یکدیگر آشنا می شدند؛ مراسمی که این روزها در برخی از خانواده ها تبدیل به یک جشن بزرگ و بی بدیل شده و هزینه های سنگینی را به خانواده ها تحمیل می کند.
برگزاری این مراسم در حین عقد، آن هم با هزینه های هنگفت چند سالی است که در بین خانواده ها معمول شده و یک نوع تفاخر برای آنها محسوب می شود، فخرفروشی که ریشه در چشم و هم چشمی ها و کج اندیشی های فرهنگی دارد و می توان گفت که در کنار بسیاری از چالشهای پیش رو در امر ازدواج به یک مانع جدید برای برخی از خانواده ها تبدیل شده است.
"به جز مراسم عروسی شاید در ماه ، حدود پنج تا شش مراسم عقد نیز در سالن داشته باشیم" این را یکی از صاحبان سالنهای عروسی می گوید و اضافه می کند که : " چند سالی است که برگزاری جشن های نامزدی و عقدکنان در سالنهای عروسی باب شده است که هزینه های آن هم بر عهده خانواده عروس است."
" اکثرا این مراسم هم مانند جشن عروسی برگزار می شود و هزینه های آن به یک شکل در می آید، چون سرویسهای آن مشترک است، اما خوب بسیاری از خانواده ها برای هر دو مراسم هزینه می کنند و مشکلی در این زمینه ندارند."
برگزاری مراسم نامزدی یا عقد کنان به همان شیوه مراسم عروسی است، یعنی شام، میوه و شیرینی به همان شکل سرو می شود و خانواده ها لباس های گران قیمت شب می پوشند و ارکستر و عکاس و فیلم بردار نیز مثل مراسم عروسی دعوت می شود به انضمام اینها برخی ماشین عروس نیز گل می زنند.
" البته هنوز هم هستند خانواده هایی که مراسم های نامزدی را در خانه برگزار می کنند، اما آنها هم هزینه های زیادی را صرف این جشن می کنند؛ از سویی برخی که در آپارتمانهای کوچک هستند ترجیح می دهند که مراسمهایشان را در سالن برگزار کنند تا بتوانند مهمانان بیشتری دعوت کنند."
" هزینه اجاره اتاق عقد طبق اعلام شورای صنفی بین 300 تا 500 هزار تومان است، هزینه ورودی سالن و منوی غذا مانند شب عروسی محاسبه می شود و هیچ تفاوتی ندارد."
به گفته وی هزینه برگزاری مراسم نامزدی برای 200 مهمان با یک نوع منوی غذایی حدود پنج میلیون تومان در یک سالن عروسی در تهرانپارس تهران در می آید.
این نوع از برگزاری مراسم نامزدی برای خانواده های با وضعیت مالی متوسط است و در خانوادهای متمکن هزینه های بیشتری صرف چنین مراسم هایی می شود.
تمام این موارد در حالی است که با وجود چنین هزینه های هنگفتی در مراسم نامزدی آن هم از سوی خانواده دختر، جشن عروسی نیز برگزار می شود و حتی توقع می رود مراسم دوم مجلل تر از جشن نامزدی باشد.
اینکه چرا به یکباره سنت ولیمه ازدواج و صله ارحام که یک امر نیکو پسند اسلامی در بین خانواده هاست تبدیل به چنین مراسمهای هزینه بر و تجملی شده سئوالی است که بسیاری از اذهان عمومی را به خود مشغول کرده؛ رسوم غلطی که هر روز ابعاد تازه ای پیدا و ازدواج را برای جوانان سخت تر می کند.
تجملاتی که اشاعه آن در بین خانواده ها موجب شده که بسیاری تصور کنند که برگزاری این مراسم یکی از امور واجب در ازدواج محسوب می شود و اگر خانواده ای آن را برگزار نکند قطعا هنجاری را زیر پای گذاشته و حرف و سخنان دقیقا از این نقطه آغاز می شود و شاید تا پایان زندگی بر سایر مسائل دیگر سایه افکند.
دکتر الهه مددی جامعه شناس و مشاور در امور خانواده در این باره می گوید: یکی از فرهنگهای غلطی که در سالیان گذشته از فرهنگ های دیگر به خصوص فرهنگ غربی وارد کشور ما شده است، برگزاری مراسم نامزدی است که به طور غالب هم هزینه آن بر دوش خانواده عروس بوده و کم کم به عنوان یک رسم مطرح شده و دائما نیز در حال گسترش است.
این مشاور در امر خانواده افزود: این در حالی است که طی دهه های قبل تنها برگزاری مراسم عروسی باب بود و جشن عقد خیلی ساده آن هم در حضور خانواده های درجه یک زوج با صرف یک شام برگزار می شد.
مددی با بیان اینکه تجمل در امر ازدواج یک اپیدمی غلط در جامعه ایرانی شده است، گفت: متاسفانه هر زمان یک موج جدیدی به طوفان ازدواج در کشور افزوده می شود و ریشه بسیاری از چنین هنجارهای غلطی مشخص نیست در کجا نهاده شده و تا کی قرار است همچون یک غده سرطانی رشد کند.
وی ادامه داد: بسیاری از مراجعات جوانان به مراکز مشاوره در امر ازدواج به مسائل این چنینی همچون مراسم عروسی و نامزدی بر می گردد و آنقدر برگزاری چنین جشنهایی در نظر جوانان سخت آمده که بسیاری از آنها تجرد را به ازدواج ترجیح می دهند و برخی دیگر سعی دارند خلاهای ناشی از ازدواج را به گونه دیگری همچون دوستی های نامشروع یا ازدواج های موقت پر کنند.
مددی با تاکید بر اینکه برگزاری مراسم های ساده در ازدواج می تواند به جوانان کمک کند تا زندگی خود را با پس انداز مالی بالاتری آغاز کنند، گفت: تحقیقات و پژوهشها در طلاقهای صورت گرفته در سالهای گذشته نشان می دهد که بیش از 40 درصد از آنها مربوط به امور مادی است که زوج از پس آن بر نمی آیند.
این مشاور در امور خانواده افزود: تاکید ما به جوانانی که به مراکز مشاوره مراجعه می کنند این است که مراسمهای عروسی و ازدواج را ساده برگزار کنند و خود را به این شکل بین اقوام معرفی کنند تا در آینده الگویی برای سایر جوانان باشند.
به هر حال برگزاری مراسم های سنگین نامزدی، عقد و دادن هدیه های سنگین و گران قیمت در این جشن ها به زوجین، نه تنها در فرهنگ ایرانی اسلامی تشویق بلکه بارها تقبیح و نکوهش شده است؛ جشنهایی که تنها ریشه در تفاخر و تجمل گرایی دارد و کمتر به سنت حسنه ولیمه ازدواج و صله ارحام در آن تاکید می شود.
ادامه دارد.....
-----------
گزارش از فهیمه سادات طباطبایی
نظر شما