به گزارش خبرنگار مهر، کسانی که پیگیر اخبار و مطالب مربوط به صنعت چاپ و اتحادیههای زیرمجموعه آن هستند حتما از خیلی سال پیش تاکنون درباره مساله "چاپ کتابهای درسی عراق در ایران" مطالبی شنیده و خواندهاند که در آنها اتهاماتی به طرف قرارداد ایرانی مبنی بر سوءاستفاده از موقعیت اتحادیه، متعهد نماندن به مفاد قرارداد به ویژه در بحث کاغذ استفاده شده، سوزاندن موقعیت و اعتماد طرف عراقی و همچنین دیگر فرصتها برای چاپ کتابهای خارجی در ایران، وارد شده است و نکته قابل توجه اینکه انتقادها و اتهامهای وارد شده بیشتر از داخل کشور و فعالان صنعت چاپ داخلی بوده است و طرف عراقی در مواردی که معتقد بود با اصل قرارداد تطابق ندارد به دریافت خسارت اکتفا کرد.
و اما این مساله از آنجا آغاز شد که در سال 85 قراردادی بین اتحادیه چاپخانهداران کشور عراق به نمایندگی مریوش فالح و طارق هاشم محمد و اتحادیه چاپخانهداران تهران به نمایندگی محمد کلاری منعقد شد.
برای روشن شدن جزئیات قرارداد و کم و کیف آن که چرا مبلغی که باید طرف ایرانی دریافت میکرد به دلیل پرداخت خسارت کمتر شد اسناد و مدارک آن قرارداد در اختیار خبرگزاری مهر قرار گرفت.
آنچه در این مدارک آمده است کم شدن مبلغ دریافتی است که در اسناد مکتوب و به مقامات وقت هم گزارش شده است و آنچه در این مدارک نیامده است مهمترین دلیل این اتفاق است که حال محمد کلاری طرف ایرانی قرارداد پس از سالها سکوت درباره آن سخن میگوید.
مفاد قرارداد چاپ کتابهای درسی عراق در ایران
طبق این قرارداد مقرر شد چاپ 6 میلیون و 197 هزار و 500 جلد کتاب درسی وزارت آموزش و پرورش عراق به مبلغ 2 میلیون و 188 هزار دلار با شرایط تهیه مواد اولیه، کاغذ و مقوا، لیتوگرافی، چاپ و صحافی، بسته بندی و حمل تا مرز خسروی توسط طرف ایرانی انجام شود.
فهرست کتابهای درسی شامل، ریاضی و قرآن دوم ابتدایی با شمارگان 690 هزار و 820 هزار جلد، قواعد اللغه سوم راهنمایی با شمارگان 328 هزار جلد، ریاضی چهارم ابتدایی با شمارگان 675 هزار جلد، جغرافی، علوم و قواعد اللغه پنجم ابتدایی با شمارگان 685هزار جلد، 600هزار جلد و 583 هزار جلد، علوم اول ابتدایی با شمارگان 775 هزار جلد، شیمی پنجم دبیرستان با شمارگان 100هزار نسخه، التربیته الزراعیه چهارم ابتدایی با شمارگان 632 هزار و پانصد جلد، ریاضی دوم دبیرستان با شمارگان 309 هزار جلد بوده است.
تصویر قراردادها و نامههای مرتبط با چاپ کتابهای درسی عراق در ایران
در قرارداد ذکر شده بود که این کتابها با متن و جلد چهاررنگ با کاغذ 80 گرمی و جلد 250 و 240 گرمی منتشر شوند به غیر از کتابهای قواعد اللغه سوم راهنمایی و قواعد اللغه پنجم ابتدایی که قرار بود با کاغذ 70 گرمی منتشر شود.
زمان قرارداد از 20 خرداد سال 85 تا 15 مرداد همان سال درج شده و نحوه پرداخت اینگونه ذکر شده است که برای تحویل هر عنوان کتاب بطور کامل، 60 درصد مبلغ بعد از یک ماه از زمان تحویل پرداخت میشود. چنانچه 40 درصد از هر عنوان در هر مرحله تحویل شود 30 درصد از مبلغ هر عنوان نیز بعد از یک ماه به طرف ایرانی تحویل خواهد شد. الباقی مبلغ قرارداد دو ماه پس از تحویل کامل کتابها توسط طرف عراقی پرداخت خواهد شد.
با عقد آن قرارداد، طرف ایرانی آغاز به انجام تعهدات خود کرد ولی در روند اجرای قرارداد به دلایلی مشکلاتی ایجاد شد که در نهایت محمد کلاری رئیس وقت هیئت مدیره اتحادیه صنف چاپخانهداران در نامهای به تاریخ 24 آذر سال 86 به تیزمغز ریاست وقت اتاق بازرگانی ایران و عراق در اینباره توضیح میدهد.
در بخشی از این نامه آمده است: در این قرارداد عنوان شماره 5 (کتاب جغرافیا) با توافق طرفین حذف و کاغذ عنوان شماره 6 (کتاب علوم) از 80 گرم به 70 گرم تغییر کرده و بدین شکل مبلغ کل قرارداد به 1.969.000 دلار کاهش یافته و قطعی شد.
نظر شما