به گزارش خبرنگار مهر، 29 دیماه سال 1387 بود که غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی خطاب به حاضران در هفتمین مجمع بینالمللی استادان زبان و ادبیات فارسی که از اقصی نقاط جهان در تالار وحدت گرد هم آمده بودند از تحقق وعدهای خبر داد و گفت: "به زودی بنیاد سعدی تاسیس میشود".
او هدف از تاسیس این بنیاد را آموزش زبان فارسی برای غیرفارسیزبانان در داخل و خارج از کشور اعلام کرد و گفت: بنیاد سعدی حاصل تجربه 32 ساله پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران است و ما از مجموع تلاشهای صورت گرفته در این سالها به این نتیجه رسیدیم که موسسه یا سازمانی در ایران برای آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان تشکیل شود.
به گفته رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس، تدوین سرفصلها و تالیف کتب درسی و تربیت معلم و استاد از دیگر مسئولیتهای محوله بنیاد سعدی و مخاطبان آن هم شامل غیرایرانیان خارج از کشور، غیرایرانیان داخل کشور و ایرانیالاصلهای مقیم کشورهای دیگر خواهد بود.
اما امروز که دقیقاً 2 سال و 4 ماه از آن زمان میگذرد، وعده تاسیس بنیاد سعدی در حد ایده باقی مانده است.
اما امروز که دقیقاً 2 سال و 4 ماه از آن زمان میگذرد، وعده تاسیس بنیاد سعدی در حد ایده باقی مانده است.
چند ماه از طرح این ایده گذشت و سرانجام اساسنامهای برای بنیاد سعدی و زیر نظر غلامعلی حداد عادل تدوین و تقدیم شورای عالی انقلاب فرهنگی شد، اما گویا موضوعات مهمتری مانند بحث تغییر هیئت امنای دانشگاه آزاد و ... در دستور شورا بود که فرصت مطرح شدن این ایده در شورا پیش نیامد.
اساسانامه مذکور در یکی از معدود دفعاتی هم که در شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح شد (اسفند 89) علیرغم موافقت تعداد قابل توجهی از اعضا به تصویب نهایی و امضای رئیس جمهور نرسید و برای بررسی بیشتر به کمیسیون مربوطه عودت داده شد.
بر اساس اساسنامه پیشنهادی مراکز سهگانه مرتبط با گسترش زبان فارسی که هماکنون در وزارتخانههای فرهنگ و ارشاد اسلامی و علوم، تحقیقات و فناوری و نیز سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی فعال هستند، میبایست پس از انحلال در این بنیاد ادغام میشدند؛ گفته میشود همین نامشخص بودن وضعیت رایزنیهای فرهنگی ایران در خارج از کشور در صورت تاسیس بنیاد سعدی از جمله مهمترین ابهامات اساسنامه پیشنهادی بود.
در واقع مخالفان اساسنامه اولیه معتقد بودند اصلیترین کارکرد رایزنیهای فرهنگی ایران، گسترش زبان فارسی در کشورهای دیگر است که در این اساسنامه دیده نشده بود.
آخرین وضعیت اساسنامه پیشنهادی از این قرار است که کمیسیون مشورتی شورای عالی انقلاب فرهنگی آن را برای بررسی مجدد و اِعمال اصلاحات لازم به تدوینکنندگان اولیه آن ارجاع داده است.
آخرین وضعیت اساسنامه پیشنهادی از این قرار است که کمیسیون مشورتی شورای عالی انقلاب فرهنگی آن را برای بررسی مجدد و اِعمال اصلاحات لازم به تدوینکنندگان اولیه آن ارجاع داده است.
گویا گروه نخستین در حال اِعمال اصلاحات لازم در اساسنامه اولیه هستند و قرار است اساسنامه اصلاحشده به زودی دوباره در دستور کار شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گیرد.
در صورت موافقت همه اعضاء با اساسنامه جدید و تصویب آن از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی و ابلاغش توسط رئیس جمهور به عنوان رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی، اساسنامه برای اجرا به سازمانهای مربوطه ابلاغ میشود.
نظر شما