غلامعلی حدادعادل شامگاه چهارشنبه در جریان بازدید از قلعه فلک الافلاک در سخنانی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار مهر اظهار داشت: یکی از برنامه های من در بازدید مجدد از این بنای تاریخی این بود که ببینم کار آزادسازی اطراف قلعه فلک الافلاک تا چه حدی پیش رفته است.
وی ادامه داد: آنطور که ما را در جریان قرار دادند غیر از یک مورد بقیه دستگاهها نسبت به آزادسازی حریم قلعه اقدام کرده اند که این امر نشان می دهد زحماتی که در چند سال گذشته توسط نمایندگان، دولت و مجلس برای آزادسازی قلعه صورت گرفته هدر نرفته است.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ابراز امیدواری کرد که آزادسازی کامل حریم قلعه فلک الافلاک ظرف حداکثر دو سال آینده محقق شود.
حدادعادل از قلعه فلک الافلاک به عنوان نماد شهر خرم آباد یاد کرد و گفت: وجود این بنای باستانی نوعی هویت بخشی به شهر خرم آباد است که می تواند به شکلی مناسب به یک جاذبه گردشگری تبدیل شود و گذشته کهن این استان را منعکس کند.
یادداشت نویسی حدادعادل در دفتر فلک الافلاک
وی با تاکید بر اینکه قلعه فلک الافلاک می تواند جنبه های تاریخی و اجتماعی این دیار را بیان کند، یادآور شد: استان لرستان با توجه به موقعیت مناسب جغرافیایی و همجواری با استانهای مختلف کشور می تواند سالانه پذیرای گردشگران زیادی باشد.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه قلعه فلک الافلاک باید به مرکز جاذبه گردشگری استان لرستان تبدیل شود، ابراز امیدواری کرد که مشکل آزادسازی قلعه فلک الافلاک حداکثر یکی دو سال آینده رفع شود.
حدادعادل همچنین پیرامون پیگیریهای کمیسیون فرهنگی مجلس برای آزادسازی حریم این بنای باستانی نیز به خبرنگار مهر گفت: کمیسیون فرهنگی نزدیکترین کمیسیون برای رسیدگی به مباحث حوزه میراث فرهنگی از جمله آزادسازی قلعه فلک الافلاک است.
وی با تاکید بر اینکه این کمیسیون پیگیریهای لازم را در این زمینه انجام داده است، عنوان کرد: در حال حاضر مشکل آزادسازی قلعه با میراث فرهنگی نیست بلکه مشکل برخی دستگاههایی است که هنوز در اطراف قلعه حضور دارند که باید از طریق دیگری این موضوع را پیگیری کرد که امیدواریم به زودی حل شود.
این سخنان رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در حالی مطرح می شود که پیش از این نیز در سفر سوم هیئت دولت به لرستان رئیس جمهور در گفتگوی زنده تلویزیونی خود از آزادسازی حریم این قلعه تاریخی در سال 90 خبر داده بود.
همچنین به گفته معاون اول رئیس جمهور اعتباری بالغ بر 30 میلیارد ریال برای آزادسازی حریم قلعه تاریخی فلک الافلاک و دیگر آثار تاریخی استان در سفر سوم هیئت دولت به استان به تصویب رسید.
قانون آزادسازی حریم قلعه فلک الافلاک در جلسه علنی روز چهارشنبه مجلس شورای اسلامی مورخ نوزدهم آذرماه سال 1382 تصویب و در 26 آذرماه به تایید شورای نگهبان رسید.
آزادسازی قلعه فلک الافلاک از آن جهت حائز اهمیت است که علاوه بر ضرورت ایجاد یک مجتمع فرهنگی توریستی در کنار این اثر باستانی، ثبت جهانی این اثر که در دستور کار سازمان میراث فرهنگی قرار گرفته است نیز نیازمند آزادسازی حریم این بنای تاریخی است.
قلعه فلک الافلاک بر بلندای تپه ای باستانی و طبیعی در مرکز شهر خرم آباد واقع شده است و دارای هشت برج و دو حیاط مستطیل شکل بوده است.
ارتفاع بلندترین دیوار این قلعه سترگ و باشکوه تا سطح تپه پنج متر و 22 سانتیمتر و مساحت کلی آن پنج هزار و 300 متر مربع و پلان بنای این قلعه تاریخی به صورت هشت ضلعی نامنظم است.
زیبایی و معماری شگفت انگیز قلعه فلک الافلاک موجب شده که این قلعه تاریخی و باستانی لرستان از سوی بسیاری از کارشناسان به عنوان یکی از شاهکارهای مهندسی و معماری دنیا لقب گیرد.
این قلعه به لحاظ موقعیت استراتژیکی خود در قرن چهارم هجری قمری به عنوان مقر حکومت آل حسنویه و گنجور در زمان آل بویه درآمد و از قرن ششم هجری پس از ساخته شدن شهر جدید خرم آباد این قلعه نیز بنام خرم آباد معروف شد و احتمالا نام فلک الافلاک در دوره قاجار به آن اطلاق شده است.
این بنای کم نظیر مربوط به دوره ساسانی است و به شماره 883 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این قلعه در برخی منابع به نامهای "شاپور خواست"، سابر خواست" و "فلک الافلاک" نامگذاری شده است. در مجاور این قلعه باستانی چشمه پرآب نیز وجود دارد که زیبایی خیره کننده ای را به این بنای باستانی بخشیده است.
نظر شما