به گزارش خبرنگار مهر، این شهرستان در زمینه های مختلف کشاورزی و دامی، رتبه های برتر استانی و کشوری دارد.
130 هزار هکتار اراضی مستعد کشاورزی شهرستان ورامین زمینه مطلوبی برای رشد و توسعه این منطقه بوده و نشانگر هویت کارآفرینی در تمام نقاط این منطقه است.
نکته جالب اینجاست که 85 هزار هکتار از این اراضی هیچ سرمایه گذاری برای تولید نیاز ندارد و از همین مقدار زمین کشاورزی بین 58 تا 60 هزار هکتار سطح زیر کشت محصولات شهرستان ورامین است.
از این حدود 60 هزار هکتار زمین کشاورزی، حدود 50 درصد به کشت غلات به خصوص گندم و جو و نیم دیگر به کشت صیفی جات و محصولات باغی اختصاص دارد.
کمبود آب کشاورزی مشکل ریشه ای شهرستان ورامین
کمبود آب کشاورزی در دشت ورامین و زهکشی جنوب و جنوب شرق استان تهران از مهمترین و ریشه ای ترین مشکلات این منطقه حاصلخیز است.
بزرگترین مشکل کشاورزان شهرستان ورامین کمبود آب کشاورزی به شمار می رود که برای بهینه نمودن آن در چند سال اخیر قدمهای مثبتی بر داشته شده است.
در بخش آب و خاک، اعتبارات افزایش یافته و در زیرساختهای تولید به خصوص در زمینه های لوله گذاری، پوشش نهر، آبیاری تحت فشار (بارانی و قطره ای)، تسطیح و یکپارچگی اراضی هزینه شده است.
این تلاشها گرچه نتیجه بخش بوده اما با توجه به سرریزهای جمعیتی که به شهرستان وارد می شود کافی نبوده و نگاه ویژه تری را می طلبد.
حقابه ای که در اسناد مالکیت مردم جهت شرب کشاورزی دشت ورامین وجود دارد هم اکنون از طریق رودخانه جاجرود و لتیان تأمین می شود.
سرریز تصفیه خانه جنوب استان تهران مرهمی برای کشاورزان
با اهمیتی که آب شرب و کشاورزی دشت ورامین دارد در سال 52 توسط دولت وقت، کلنگ تصفیه خانه جنوب استان تهران به زمین زده شد تا این بحران کمتر شود اما به دلیل بروز مشکلاتی که در چندین سال گذشته رخ داد افتتاح تصفیه خانه جنوب تهران به تعویق افتاد و مشکل کم آبی کشاورزان همانند قبل باقی ماند.
با گذشت 35 سال در دولت دهم و با همت و پیگیری مسئولان شهرستانی اعم از فرماندار، نماینده، ائمه جمعه شاهد سرازیر شدن 1.5 متر مکعب آب از تصفیه خانه جنوب تهران به دشت ورامین شدیم که مرهمی برای زخم دیرینه کشاورزان ورامینی شده است.
در نهایت مقرر شد در مهر و آبان سال 89 که همزمان با کشت غلات بود این میزان به حدود چهار مترمکعب افزایش یابد که تاکنون محقق نشده است.
در حال حاضر آنچه برای دشت ورامین که پاکدشت را نیز شامل می شود مهم است تأمین هشت متر مکعب آب از تصفیه خانه جنوب تهران است که در جهت رفع کمبود آب بسیار راهگشا خواهد بود.
ورامین در انتظار آبرسانی کامل سد ماملو
سد ماملو یکی دیگر از منابعی است که با ذخیره 240 میلیون مترمکعب آب جهت تأمین شرب تهران و شهرستان ورامین در نظر گرفته شده است.
از 120 میلیون مترمکعب آبی که از این سد بزرگ به شهرستان ورامین تعلق گرفته است 30 میلیون مترمکعب برای شرب ورامین و پاکدشت و 90 میلیون متر مکعب جهت کشاورزی دشت ورامین اختصاص داده شده است که البته تاکنون این امر نیز محقق نشده تا مشکل ریشه ای آب کشاورزی ورامین پابرجا بماند.
با افزایش جمعیت در تهران و شهرکهای اطراف، تأمین آب کشاورزی دشت ورامین از سد ماملو تا حدی کاهش می یابد و تأمین این هشت مترمکعب آب از تصفیه خانه جنوب تهران قطعاً نجات دهنده بخش کشاورزی منطقه خواهد بود.
عدم زهکشی اکثر زمینهای جنوب و جنوب شرق استان تهران
عدم زهکشی جنوب و جنوب شرق استان تهران یکی دیگر از آفات بخش کشاورزی شهرستان ورامین است که این مسئله نیز چون تیشه ای به ریشه کشاورزی منطقه است.
باید حدود 20 هزار هکتار از اراضی کشاورزی زهکشی شوند تا زمینهای مستعدی برای تولیدات بخش کشاورزی شهرستان به وجود آید که کار مطالعاتی این امر در استان تهران صورت گرفته و نیز در سفری که وزیر جهادکشاورزی سابق به شهرستان داشت قول مساعد جهت همکاری در این زمینه اعلام شد و امید است در آینده نزدیک این مشکل نیز برای همیشه رفع شود.
کشاورزی شهرستان ورامین نیازمند توجه بیشتر است
به هر تقدیر این دو مشکل اساسی کشاورزی شهرستان ورامین باید هرچه زودتر برطرف شود تا کماکان چرخه تولیدات کشاورزی این منطقه پربار باشد.
با توجه به اینکه ورامین در 40 کیلومتری تهران بزرگ قرار دارد، با یک سیاست اصولی و الگوی کشت مناسب می توان بازار مصرفی بزرگ استان را تأمین کرد.
با اجرای الگوی کشت مناسب نیز شرایطی فراهم می شود که کشاورزان از نظر قیمت در محصولات تولیدی خود متضرر نشوند.
کشاورزی شهرستان ورامین با توجه به استعدادهای بالقوه و بالفعلی که دارد نیازمند توجه بیشتر و جدی تر مسئولان استان تهران و کشور است تا با رفع نیازهای ضروری منطقه محوریت و قطب بودن خود را در کشاورزی کشور و استان تهران حفظ کند.
امید است با جهتگیری دولت در بخش کشاورزی، مشکلات موجود در شهرستان ورامین رفع شود و کشاورزان با خیالی آسوده فعالیت کنند تا محصولی سالم را به بازار عرضه کرده و به دست مصرف کنندگان برسانند.
............................
علیرضا مهدی زاده
نظر شما