خبرگزاری مهر ـ گروه فرهنگ و ادب: با گذشت دو هفته از پایان نمایشگاه کتاب تهران، وضعیت فروش هفتگی کتابفروشیهای تهران هر هفته افت بیشتری میکند و رخوت بیشتری در بازار کتاب احساس میشود. هنگام صحبت با کتابفروشها، اکثرشان از این دوران با عنوان دوران بعد از نمایشگاه یاد میکنند و معتقدند همیشه همینطور بوده و خواهد بود.
پیش از ظهر پنجشنبه 5 خرداد، بازارچه کتاب و دیگر کتابفروشیهای راسته انقلاب خلوتتر از دیگر ایام هفته است. برخی از کتابفروشیها خالی از مراجعهکننده هستند و به ندرت میتوان مشتری در آنها دید. فروشنده فروشگاه ققنوس درباره فروش در هفتهای که گذشت، میگوید: از وسط هفته افت داشتیم. از روز سهشنبه با نزول فروش روبرو شدیم. یکی از کتابهایی که بهترین و بیشترین فروش را داشت، «جانستان کابلستان» رضا امیرخانی بود که طی دو روز اخیر 20 جلد از آن فروختیم.
این کتابفروش در ادامه میگوید: کتاب «وضع بشر» نوشته هانا آرنت هم یکی از کتابهایی بود که این هفته با استقبال روبرو شد. درباره فروش این هفته باید بگویم، شروع خوبی داشتیم و روز شنبه تا اواسط هفته خوب پیش رفتیم. اما از روز سه شنبه تا امروز یعنی پنجشنبه با کاهش فروش روبرو شدیم. جالب است که در همین سیر نزولی، چهارشنبه کمی اوضاع بهتر شد.
فروشنده کتابفروشی ققنوس گفت: نمیتوان گفت بازار این هفته راکد بوده، ولی میزان فروش، مانند هفتههای قبل هم نبود که روی یک خط ثابت حرکت کند. یکی دیگر از کتابهایی که این روزها فروش خوبی نسبت به دیگر کتابها داشت، «پایان دفاع» شامل خاطرات آیتالله هاشمی رفسنجانی بود. «ناتور دشت»، «سمفونی مردگان» و «بیبی گل» هم از دیگر پرفروشهای این هفته بودند. در کل نمیتوان قاعده و قانون مشخصی برای فروش معین کرد. این موضوع مانند نمودار سینوسی میماند. در حال حاضر داریم به سمت خواب بازار کتاب پیش میرویم. معمولا در خرداد ماه این اتفاق میافتد. این مساله سه دلیل دارد. اول اینکه نمایشگاه کتاب تمام میشود. دوم دوران امتحان دانشگاهها شروع میشود و سوم اینکه مسافرتهای مردم آغاز میشود.
هنگام خروج از فروشگاه ققنوس، فروشنده این کتابفروشی میگوید: با این وضع، کار کردن در بازار کتاب، هیچ فایدهای ندارد.
وقت ورود به کتابفروشی نیل، هیچ مراجعهکنندهای در آن به چشم نمیآید. فروشنده در جواب سئوالات مربوط به بازار فروش با اشاره به خالی بودن کتابفروشی میگوید: این وضع ماست. 10 روز قبل از نمایشگاه و یک ماه بعد از برگزاری نمایشگاه کتاب، همیشه اینگونه است. در یک کلام، بازار کساد است. فقط کتاب «تاملی بر بنیان تاریخ ایران» را در این مدت خوب بردهاند. ما در نمایشگاه حضور داشتیم. آنجا هم چنگی به دل نمیزد.
این کتابفروش میگوید: نمایشگاه بیشتر محل عرضه کتابهای مذهبی بود. چون تعداد غرفههای فروش این کتابها بیشتر بود و تخفیف بیشتری برای فروش آنها در نظر گرفته شده بود. بنابراین فروش بیشتری در نمایشگاه داشتند.
در کتابفروشی طهوری تعدادی مراجعهکننده دیده میشوند. البته دیگر نزدیک ظهر شده است و از صبح فاصله گرفتهایم. مسئول کتابفروشی طهوری میگوید: همانطور که پیشبینی کرده بودم، این هفته هم، هفته رخوت و رکود است. معمولا هر سال تا شهریور، وضع به همین گونه است. در حال حاضر، بیشتر فصل رمان و کتابهای کودکان و غیردرسیهاست. مخصوصا این روزها بیشتر به سراغ رمان میآیند.
این کتابفروش ادامه میدهد: البته فعلا رمان تاثیرگذار در بازار نداریم. رمانی که به اسم شناخته شود، وجود ندارد. افرادی که گفتم برای خرید رمان میآیند، میگویند رمان چه دارید؟ نمیپرسند آیا فلان رمان را دارید یا نه؟ وقتی به دنبال اسم یک رمان بیایند، یعنی آن رمان شناخته شده است که فعلا با چنین پدیدهای روبرو نیستیم. بعد از «دا» تا به حال کسی به دنبال اسم یک رمان نیامده است.
میزان فروش در کتابفروشی چشمه در خیابان کریمخان نیز نسبت به هفته گذشته کمی افزایش داشته اما در کل، کتابفروشیهای کریمخان هم در حال سپری کردن دوران رکود هستند. پرفروشترین کتاب این کتابفروشی هفته گذشته «شهربانو» نوشته محمدحسن شهسواری با فروش 61 نسخه بود که این هفته با 30 نسخه فروش در جایگاه چهارم قرار گرفته است. مجموعه شعر «حفرهها» سروده گروس عبدالملکیان با 76 نسخه، این هفته پرفروشترین کتاب این کتابفروشی است.
«لب برتیغ» نوشته حسین سناپور با 67 نسخه و «همه افق» نوشته فریبا وفی با 37 نسخه دیگر کتابهای پرفروش چشمه هستند. «شهربانو»، «قلابی و چند داستان دیگر» و «نگران نباش» هم به صورت مشترک، با فروش 30 نسخه در جایگاه چهارم قرار دارند. «روزی روزگاری فوتبال: فوتبال و جامعه» نوشته حمیدرضا صدر و «یک شیوه برای رماننویسی» نوشته حسین سناپور هم هر دو 24 نسخه در این هفته فروختهاند.
«قصهگو» نوشته ماریو بارگاس یوسا با ترجمه یحیی خوئی با فروش 21 نسخه و «موسم هجرت به شمال» نوشته طیب صالح با ترجمه رضا عامری با 20 نسخه، دیگر کتابهای پرفروش چشمه هستند.
آنچه میتوان از سخنان کتابفروشها استنباط کرد، سیر نزولی فروش کتابفروشیهاست. ممکن است میزان فروش با فراز و فرودهایی همراه باشد، اما در حال حاضر کتابفروشیها، در رخوت به سر میبرند و به تعبیر بعضی از اعضای این صنف، شاید این رخوت تا پایان شهریور طول بکشد. شاید هم این وضعیت تا یک ماه دیگر به پایان برسد. به هر حال وضعیت فروش در کتابفروشیها مانند نمودار سینوسی است.
----------------------------------------------
گزارش: صادق وفایی
نظر شما