دکتر جان مک کامبر استاد دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس آمریکا در مورد اینکه آیا فلسفه توانسته همزمان با علوم پیشرفت کند به خبرنگار مهر گفت: تا حدود زیادی این ادعا درست است که فلسفه نتوانسته پا به پای علوم پیشرفت کند و پیش آید. برخی فیلسوفان نتوانستهاند خود را با پیشرفت علوم همگام کنند.
وی یادآور شد: در قرن هفدهم هنوز علوم فیزیکی بطور کامل خصلت تجربی پیدا نکرده بودند و از فلسفه متمایز و جدا نشده بودند. علوم تجربی در آن دوران بخشی از "فلسفه طبیعی" به شمار میرفتند.
کامبر تأکید کرد: از همین روست که شما فلسفه سیاسی توماس هابز و یا الهیات دکارت را بدون درک دیدگاه آنها در مورد حرکت اعضا و تحول آنها دریافت نخواهید کرد.
مؤلف "هگل، زبان و فلسفه نظاممند" در ادامه یادآورد شد: در آن زمان فلسفه تنها گفتمان علمی به شمار میرفت. از اینرو همگامی با آن به معنای همگامی با علوم نیز به شمار میرفت. به مرور زمان علوم به تدریج خود را از فلسفه متمایز و جدا کردند.
وی تصریح کرد: برخی فیلسوفان خود را محدود به مطالعه آرای فیلسوفان گذشته کردند و از اینرو نتوانستند با پیشرفت علوم همگام باشند. از اینرو در زمان حال دیده میشود که فیلسوفان زبان چیزی در مورد زبان شناسی نمیدانند.
وی در پایان افزود: برخی فیلسوفان ذهن هستند که در مورد فیزیولوژی مغز چیزی نمیدانند. همچنین منطق دانانی وجود دارند که هرگز کتابی در مورد روانشناسی نخواندهاند. بر این اساس میتوان گفت برخی فیلسوفان خود را با علوم همراه و همگام نکردهاند.
نظر شما