۹ خرداد ۱۳۹۰، ۸:۲۵

اختصاصی مهر/

سوء تغذیه در کمین سلامت مادران و کودکان خراسان جنوبی

سوء تغذیه در کمین سلامت مادران و  کودکان خراسان جنوبی

بیرجند - خبرگزاری مهر: علیرغم تلاشهای زیادی که برای بالا بردن سطح سلامت جامعه صورت گرفته اما خشکسالیها و فقر اقتصادی وضعیت تغذیه کودکان و مادران خراسان جنوبی را بحرانی کرده و سوء تغذیه در کمین سلامت کودکان و مادران این استان است.

به گزارش خبرنگار مهر، تغذیه نادرست با واژه علمی سوء تغذیه صرفا به معنی کمبود دریافت کالری و ریز مغذی‌ های سالم نیست، بلکه مفهوم دریافت نامناسب آن اعم از بیش مصرفی یا کم مصرفی است.

سوء تغذیه، بیماری نیست بلکه یک پیامد است که می تواند به علت کمبود یا دریافت بیش از حد مواد مغذی بروز کند که با فاکتورهای اعم از کم وزنی، کوتاه قدی و لاغری می توان آن را تشخیص داد.

شیوع سه برابری سوء تغذیه در خراسان جنوبی

سال هاست که بحث سوء تغذیه کودکان در خراسان جنوبی از جمله مباحث عمده مطرح در حوزه بهداشت و درمان استان است، طوریکه این استان به لحاظ سوء تغذیه در رده های بالای کشوری قرار دارد و هر چند اقداماتی برای کاهش آمار و بهتر شدن اوضاع انجام شده، اما به اذعان مسئولان دخیل در این امر هنوز سوء تغذیه در استان نسبت به کشور شیوع سه برابری دارد.

کوتاه قدی را می توان شاخصی از وجود سوء تغذیه طولانی مدت در گذشته یا لاغری را ناشی از وجود مشکلی مثل یک بیماری حاد یا عفونت در زمان فعلی دانست بنابراین می توان گفت بروز انواع سوء تغذیه بستگی به شرایط فرد در زمان حال و گذشته دارد.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در این زمینه در گفتگو با خبرنگار مهر به علل سوء تغذیه در کودکان زیر شش سال اشاره کرد و گفت: فقر مالی، ابتلا مکرر کودک به بیماریها، پایین بودن سطح سواد مادر، نا آگاهی های تغذیه ای و عدم دسترسی به غذا از جمله این عوامل هستند.

کامبیز مهدی زاده  از اجرای طرح حمایتی ویژه مادران و کودکان دچار سوء تغذیه در استان خبر داد و گفت: طرح حمایتی از مادران باردار دچار سوء تغذیه در اواخر سال 85 در استان آغاز شده است.

وی آموزش همگانی تغذیه با امکانات موجود، آموزش کارکنان بخش های مختلف، افزایش دسترسی فیزیکی به غذا از طریق کشت و تولید و عرضه مواد غذایی، افزایش دسترسی اقتصادی به غذا از طریق طرحهای اشتغال زایی و طرحهای خودکفایی، افزایش پوشش خدمات بهداشتی اولیه، بهسازی محیط و سالم سازی آب آشامیدنی و سواد آموزی به ویژه با سواد نمودن زنان را از جمله راهکارهای عمده بهبود تغذیه جامعه و کاهش سوتغذیه کودکان برشمرد.

حمایت از 2500 کودک زیر شش سال دچار سوء تغذیه

مهدی زاده همچنین از اجرای طرح حمایت از کودکان زیر شش سال با همکاری کمیته امداد از سال 85 در این استان خبر داد و گفت: در این طرح بالغ بر دو هزار و 500 کودوک زیر شش سال تحت پوشش قرار گرفته، که پس از تشخیص سوء تغذیه و اختلال رشد در مراکز بهداشت و درمان جهت دریافت سبد کالای غذایی به کمبته امداد امام خمینی(ره) معرفی می شوند.

به گفته وی در این طرح چناچه پس از شش ماه دریافت سبد غذایی بهبود نشان ندهد از دریافت سبد حذف می شود و چنانچه بهبودی حاصل کرد سبد تشویقی دریافت می کند که در این طرح از هر خانواده فقط یک کودک دچار اختلال رشد و سوء تغذیه می تواند سبد غذایی دریافت می کند.

وی همچنین از اجرای طرح مجددی طی سال 86 با همکاری یونیسف در این استان خبر داد و گفت: در این طرح وضعیت سوء تغذیه به تفکیک شهرستان ها به طور جامع بررسی شده است.

18 درصد مبتلایان سوء تغذیه خراسان جنوبی کوتاه قد شدند / نهبندان بالاترین آمار سوء تغذیه استان را دارد

وی کوتاه قدی را یکی از شاخص های تشخیص سوء تغذیه عنوان کرد و بیان داشت: طی این بررسی 18.3 درصد بیانگر کوتاه قدی کودکان بوده که ناشی از عدم دریافت مواد غذایی مورد نیاز به بدن در سال های گذشته ایجاد شده است.

مهدی زاده با بیان اینکه 8.1 درصد رقم کم وزنی در کودکان را مشخص کرده است، افزود: این شاخص حاصل بحران یک نوع بیماری است که در گذشته نزدیک رخ داده است.

وی با بیان اینکه هر سه فاکتور لاغری، کم وزنی و کوتاه قدی در مناطق روستایی بیشتر از شهرها مشاهده شده است، افزود: شاخص کوتاه قدی در مناطق روستایی 22.9 درصد، لاغری 9درصد و کم وزنی 22.2 درصد به ثبت رسیده است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند ادامه داد: در خراسان جنوبی و با توجه به بررسی های انجام شده، نهبندان بالاترین آمار سوء تغذیه را دارد و این مشکل با کوتاه قدی در این شهرستان قابل تشخیص است و در بروز این مشکل تاثیر شرایط اقتصادی و اقلیمی را نباید نادیده گرفت.

به گفته وی خشکسالی های مداوم منطقه باعث شده است با وجود ارائه آموزش های لازم، وضعیت سوء تغذیه باز هم حاد باشد.

مهدی زاده ادامه داد: همچنین برای حذف سوء تغذیه در استان برنامه حمایتی یک وعده غذای به صورت مستمر در هر روز در روستا مهدها با همکاری سازملان بهزیستی در حال اجرا است.

سهم استانداری در رفع مشکل سوء تغذیه استان محقق نشد

وی در خصوص وضعیت اعتبارات در بحث سوء تغذیه استان، تصریح کرد: در سفر دوم هیئت دولت به استان مبلغ پنج میلیارد ریال برای مشکل سوء تغذیه در استان تصویب و تامین آن به صورت 50 درصد استانداری و 50 درصد وزارت بهداشت تعیین شده است.

به گفته وی کل مبلغ سهم وزارت به طور کامل تخصیص پیدا کرده اما با وجود پیگیری های مکرر فقط یک میلیارد ریال از سهم استانداری تخصیص یافته که تامین بقیه اعتبار سهم استانداری در کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان مطرح و قول مساعد گرفته شده است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند ادامه داد: یکی از مهمترین اولویت ها در بحث هزینه کرد اعتبارات این است که هر اعتباری که در بحث سوء تغذیه تخصیص می یابد باید در طرح های کارشناسی هزینه شود.

فرهنگ مصرف صحیح  مواد غذایی را در جامعه رواج دهیم

مهدی زاده با بیان اینکه برنامه سوء تغذیه در حال حاضر در شهرستان نهبندان و سربیشه اجرا می شود، افزود: از جمله اقدامات صورت گرفته در این شهرستان می توان به راه اندازی هشت مرکز مشاوره تغذیه در این دوشهرستان اشاره کرد که نتایج حاصل از پایش برنامه به اثربخشی امر مشاوره تاکید می کند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند یادآور شد: باید فرهنگ مصرف صحیح مواد غذایی را در جامعه رواج داد و مصرف هر نوبت غذایی برای کودکان مخصوصا باید از روی قواعد و برنامه ریزی خاص انجام شود.

وی تصریح کرد: بحث سوء تغذیه کودکان را باید با نگاهی وسیع تر یعنی قبل از دوران بارداری بررسی کرد، چرا که یک بارداری موفق می تواند در شکل گیری جنین تاثیر مثبت بگذارد.

مهدی زاده با اشاره به اینکه بسیاری از مشکلات کودکان مبتلا به سوء تغذیه به دوران بارداری و قبل از آن مربوط می شود، گفت: مشاوره ماداران یک سال قبل از بارداری  گامی موثر در جهت جلوگیری از سوء تغذیه است که که هنوز دستیابی به این مسئله در منطقه محقق نشده و تعداد و استقبال کم است.

کد خبر 1323180

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha