به گزارش خبرنگار مهر، منوچهر متکی در همایش ابعاد حقوقی و سیاسی جنایات بحرین که صبح امروز دوشنبه برگزار شد، با بیان اینکه حوادث بحرین را باید با یک نگاه چند دههای تحلیل کرد، گفت: بعد از اجرای طرح انگلیسیها در اواخر دهه 60 میلادی ، بحرین از ایران براساس رفراندوم که خود در حقوق بینالملل جای بازنگری و بررسی دارد جدا شد .
وزیر خارجه سابق با طرح این سئوال که آیا میتوان بخشی از یک کشور را براساس نظر ساکنان آن بخش تجزیه کرد؟ گفت : معتقدم این موضوع باید در کمیتههای سازمان ملل و مجامع حقوقی تجزیه و تحلیل شود.
متکی به تجربه مشابه در همین زمینه اشاره کرد و افزود: سودان در قاره افریقا نیز شرایط تجزیه را تجربه کرد و شاهد 30 سال گریز و درگیری در این کشور بود چرا که رهبران آنها در این زمینه مرتکب اشتباه بزرگ شدند و بر اثر فشارها و تحریمها سخنان غربیها را پذیرفتند.
وزیر سابق امور خارجه در خصوص موقعیت حساس خاورمیانه و قرار گرفتن بحرین در این محیط گفت: موقعیت خاورمیانه و زوایای مختلف آن بر کسی پوشیده نیست، زیرا خاورمیانه خاستگاه همه انبیاء است و حساسترین آبراه شرق و غرب به حساب میآید و در گذشته نیز محور جنگهای صلیبی بود که دنیای غرب برای غلبه بر اسلام آن را ساماندهی کرد.
متکی گفت: خاورمیانه بعد از دوره رنسانس که در آن گفتمان لیبرال دموکراسی اساس حکمرانی تلقی میشد و به عنوان کاملترین الگو سعی میکردند این دیدگاه را به جهانیان غالب کنند به مقدمهای نیاز داشت و آن استحاله فرهنگی منطقه بر محور اسلام زدایی بود که غرب از همان ابتدا این موضوع را دنبال کرد.
وی همچنین به دیگر حوادث مهم خاورمیانه در چند دهه اخیر اشاره کرد و اظهار داشت: حادثه مهم خاورمیانه در چند دهه اخیر ایجاد یک رژیم جعلی در 63 سال پیش بود که غرب با به وجود آوردن آن سعی کرد اهداف خود را در منطقه پیاده کند.
عضو جبهه پیروان خط امام و رهبری با بیان اینکه ایران جایگاه مهمی در منطقه خلیج فارس دارد، تاکید کرد: غربیها به رژیم شاه به عنوان تامین کننده منافع منطقهای خود نگاه میکردند و لذا معتقدم جدایی بحرین از ایران اتفاقی حساب شده و با طراحی دقیق بود.
وی ادامه داد: وجود بحرین در خاک سرزمینی ایران که طولانی ترین ساحل خلیج فارس را به خود اختصاص داده است، موجب شد تا آنها از این ظرفیت مهم احساس ترس کنند و در راستای جدایی بحرین از ایران تلاش بسیاری صورت دهند، زیرا آنها احتمال میدادند که در هر جای جهان اسلام که بینش اسلامی احیا شود میتواند منشاء خیزشها و تحولات بسیاری باشد.
متکی تاکید کرد: حوادث اخیر منطقه نشان داد که حاکمان منطقه عرضه توجه به مطالبات مردم خود را ندارند و حتی به یاد دارم پدر شیخ کنونی بحرین در حاشیه یکی از اجلاس های سازمان کنفرانس اسلامی به هیئت ایرانی گفته بود که اگر همه اختیارات خود را به دولت آمریکا واگذار کنیم همه مشکلات ما حل میشود و این نشان میداد که آنها تنها به دنبال تامین منافع خود و سوء استفاده از قدرت بودند.
وزیر سابق امور خارجه در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه بعد از تشکیل دولت بحرین سازمان اطلاعات و امنیت این کشور توسط انگلیسیها تاسیس شد، گفت: انگلیسیها از همان ابتدا با تاسیس این سازمان درون دولت بحرین نقش مهم خود در درون دولت را به اثبات رساندند.
وی در خصوص حکمرانی سلطنتی در این کشور نیز گفت: در طول 30 سال گذشته در بحرین تنها یک نخست وزیر و یک وزیر خارجه بر سر کار بوده که نشان دهنده بلد نبودن چهارچوبهای حکومت داری است.
متکی ادامه داد: عدم شم حکومتداری موجب شده بود تا یک فعال حقوق بشر در کشور انگلیس که اهل بحرین بود تنظیمات این کشور در انگلیس را از بین برده بود و موجب شده بود که آل خلیفه به هراس بیافتد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه هنگامی که حکومت بحرین نتوانست اتفاقات درون کشور خود را مدیریت کند، نیروهای اشغالگر موسوم به سپر جزیره وارد این کشور شدند، افزود: این اقدام نشان داد که حکمرانان بحرین از ظرفیت لازم برای حکومت بر مردم خود برخوردار نیستند.
عضو جبهه پیروان خط امام و رهبری در خصوص مهمترین ویژگی قیامهای بحرین نیز گفت: مردم بحرین در طول 30 سال گذشته سعی کردند تا در مناسبتهای مختلف صدای اعتراض خود را به گوش حاکمان در این کشور برسانند و هم اکنون شاهد به نتیجه رسیدن این اعتراضها هستیم.
وی با بیان اینکه غربیها در مقطعی به دنبال دموکراسی سازی در منطقه بودند اما توسط انگلیس منصرف شدند، گفت: انگلیسیها آمریکا را از این اقدام منصرف کردند و استدلال آنها این بود که به محض اینکه این روند آغاز شود حکومتهای منطقه به هم میریزد و مردم مطابق نظر آمریکا و انگلیس رفتار نخواهند کرد.
متکی ادامه داد: معتقدم محصول دموکراسی در منطقه به هیچوجه مطابق نظر آمریکا نخواهد بود.
وزیر سابق امور خارجه تاکید کرد: آنچه امروز در بحرین جاری است سیاسی به حساب میآید و آمریکا، انگلیس و حکومتهای آل خلیفه و آل سعود مصمم شدهاند تا مانع تحقق اراده مردم شوند.
وی تاکید کرد: فروپاشی حکومت بحرین به واسطه جنایات و مقاومت مردم پایه بسیاری از حکومتهای دیگر منطقه را خواهد لرزاند و اگر در آینده حکومتهای دیگر همچون قذافی در لیبی و صالح در یمن به عنوان جنایتکار جنگی محاکمه شوند دور جدیدی از خیزشها در منطقه آغاز خواهد شد که تا قلب اردن، عربستان و دیگر کشورهای خاورمیانه خواهد رفت.
متکی در بخش پایانی سخنان خود اظهار داشت: اولین نتیجه قیامهای اخیر پی بردن مردم به قدرت خود بود و متوجه شدم که اگر حکومتی مبانی و اصول نداشته باشد و در عمق مردم بدون ریشه باشد، پوشالی است.
نظر شما