به گزارش خبرنگار مهر، تا امروز بسیاری اعتقاد داشتند که معضل بیکاری فقط مخصوص شهر است و یکی از پیامدهای شهرنشینی است اما طی چند سال گذشته برخلاف این نظریه با پدیده بیکاری در روستاها نیز مواجه هستیم که این روند متاسفانه روز به روز با آهنگی تندتر در جریان است.
در استان کرمانشاه نیز با توجه به این موضوع که از دیرباز بعنوان استانی که محور اقتصادش بر پایه کشاورزی است، انتظار می رفت که روستاهای آن بواسطه کشاورزی پر رونقش با مشکل بیکاری جوانان مواجه نباشد اما با توجه به جمعیت رو به رشد جوانان جویای کار و اشتغال و سرمایهگذاری کم در مناطق محروم بویژه روستاها شاهد موج عظیمی از جوانان تحصیل کرده روستایی هستیم.
از طرفی با توسعه کشاورزی صنعتی و افزایش ماشین آلات کشاورزی، مدیریت مزارع با افراد کمتر تحقق پیدا میکند و یک خانواده چند نفره که در گذشته همه مشغول به کار در مزارع بودند، حالا میتوانند با کمترین نیروی کار نیز این مقدار اراضی را مدیریت کنند، بنابراین می توان گفت سایر افراد خانواده عملا بیکار هستند.
ایجاد اشتغال در روستاها از مهاجرت بی رویه و افزایش بیکاری در شهرها جلوگیری می کند
با توجه به اینکه شغل و کار دیگری جز کشاورزی و دامپروری در روستا وجود ندارد، شخص بیکار هم تخصص خاصی ندارد لذا بهترین گزینه را ترک روستا و مهاجرت به شهرها می بیند که این موضوع خود جای بحث بسیار و مجال دیگری می طلبد.
حال با این اوصاف در می یابیم که ایجاد اشتغال در روستاها می تواند ضمن رفع مشکل بیکاری در این مناطق از مهاجرت بی رویه و افزایش درصد بیکاری در شهرها بویژه شهرهای بزرگ جلوگیری کرده و فرصتهای شغلی را برای جوانان بیکار شهرنشین خالی گذارد.
در این میان راهکارهای بسیاری می توان برای رفع معضل بیکاری در روستاها ارائه کرد که بهترین و کم هزینه ترین آن که در کوتاه مدت نیز پاسخگو خواهد بود استفاده از ظرفیتهای بالقوه در روستاهاست که یکی از این ظرفیتها بحث گردشگری روستایی است.
اخیراً با توجه به پر رونق شدن گردشگری در کشور بحث گردشگری روستایی نیز بسیار مورد توجه قرار گرفته، لذا دولت نیز برای ساماندهی این ظرفیت اقدام به معرفی و شناسایی روستاهایی در استانهای مختلف تحت عنوان "روستاهای هدف گردشگری" کرده است که در صورت توجه و برنامه ریزی می تواند بسیار مثمر ثمر واقع شود.
این پدیده اگر به درستی هدایت شود یکی از راه های رونق بخشیدن به اقتصاد روستاها و در نتیجه اشتغالزایی برای جوانان روستایی است.
با اجرای این برنامه ضمن اینکه در بین روستائیان انگیزه ماندن در روستا تقویت می شود موجب کارآفرینی در سطح روستاها شده و رونق صنعت گردشگری را نیز به همراه خواهد داشت.
در استان کرمانشاه نیز با توجه به اقلیم های متفاوت و چهارفصل و وجود فرهنگ ها و اقوام گوناگون پتانسیل استفاده از این طرح بسیار زیاد است و بی شک در صورت اجرای درست آن مورد استقبال گسترده گردشگران قرارمی گیرد.
وجود مناطق بکر و دست نخورده و روستاهایی با زیبایی های وصف ناپذیر در چهارگوشه استان کرمانشاه با آب و هوایی کاملاً متفاوت شرایط را به گونه ای فراهم ساخته تا با یک برنامه ریزی دقیق بیشترین بهره را در راستای گردشگری روستایی برد.
استان کرمانشاه 14 روستای هدف گردشگری دارد
از این رو تاکنون از سوی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری 14روستا به عنوان روستاهای هدف گردشگری در استان کرمانشاه معرفی شده که وصف زیبایی های هر یک از این روستاها خود دلربا است چه رسد به دیدن آنها.
بر این اساس روستاهای هدف گردشگری در استان کرمانشاه، شامل روستاهای، پیران، چرمله علیا، خانقاه سراب هرسم، سرخه دیزه، شالان، شمشیر، فش، کندوله، گلین، نژیوران، هجیج، هریر و ورمقان است که هریک دارای شاخصه های مختلفی است که می تواند باعث جذب گردشگر شود.
اما برای جذب گردشگر، این روستاها نیاز به توجه خاص و برنامه ریزی و اعتبار دارند که اگر این مهم فراهم نشود بی تردید این روستاها نمی توانند آن طور که باید پذیرای گردشگران باشند.
در این رابطه جلیل رحیمی مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه می گوید:استان کرمانشاه در بحث گردشگری روستایی و عشایری دارای پتانسیل های بسیار ویژه و بالقوه ای است که تنها نیاز است آن ها را بالفعل تبدیل کنیم.
استان کرمانشاه در بحث گردشگری روستایی و عشایری دارای پتانسیل های بسیاری است
وی ادامه می دهد: استان کرمانشاه در حال حاضر 14 روستای هدف گردشگری دارد که هر کدام از این روستاها شرایط بسیار مناسبی برای جذب گردشگر دارند، لذا باید در این روستاها با همکاری دهداران آنها شرایطی را مهیا کنیم که شاهد حضور حداکثری گردشگران باشیم.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه، افزود: ما می توانیم با حفظ شکل و شمایل سنتی خانه های روستایی و تجهیز آنها به امکانات رفاهی کامل ، شرایط مطلوبی را برای اسکان گردگشران فراهم کنیم.
رحیمی تصریح کرد: جذب گردشگرفعالیتی نیست که تنها ازعهده یک اداره برآید، لذا تحقق این مهم نیازمند همکاری و همراهی کلیه دستگاه است.
وی می افزاید: در این راستا مصوب شده است، ایجاد خدمات و تاسیسات گردشگری در روستاهای هدف گردشگری استان با هماهنگی بخشداری ها به دهیاران محول شود، همچنین تاسیس تعاونی های گردشگری روستایی و عشایری در این روستاهای نیز در دستور کار قرار دارد که این موضوع می تواند کمک بزرگی در بحث مدیریت گردشگری در روستا داشته باشد.
با این اوصاف می توان نتیجه گرفت که با اندکی برنامه ریزی و اعتبارات ویژه قادر خواهیم بود حداقل در بخشی از روستاهای کشور که زمینه جذب گردشگر را دارند،ضمن اشتغالزایی شاهد رونق اقتصادی نیز باشیم که انتظار می رود این مهم بعنوان یکی از راهکارهای ایجاد اشتغال در روستاها مورد توجه مسئولین قرار گیرد.
.....................................
گزارشگر: وحید نیشابوری
نظر شما