غلامحسین آرام در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: ساخت تنها 16 کیلومتر راه ارتباطی بزرگراه تهران - اسلامشهر در مدت زمان کمتر از یکسال به سادگی توانست نظر مساعد سرمایه گذاران را به خود جلب و این شهرستان را به یکی از قطبهای اقتصادی نزدیک به تهران تبدیل کند.
25 درصد عملیات اجرایی کمربندی جنوبی اسلامشهر به پایان رسید
وی از به پایان رسیدن 25 درصد عملیات اجرایی کمربندی جنوبی این منطقه خبر داد و تأکید کرد: 25 درصد عملیات اجرایی احداث جاده کمربندی جنوب شهرستان اسلامشهر به شهرستان رباط کریم به پایان رسید و پیش بینی می شود کل این پروژه در دو سال آینده به اتمام برسد.
وی افزود: احداث این کمربندی آرزوی دیرینه مردم اسلامشهر است چرا که با احداث این کمربندی دسترسی به شهرستان رباط کریم و فرودگاه بین المللی امام خمینی(ره) به راحتی ممکن می شود.
نماینده عالی دولت در شهرستان اسلامشهر اظهار داشت: عملیات ساخت این جاده کمربندی به طول 18کیلومتر از اتوبان آزادگان و روستای علی آباد قاجار آغاز می شود و به صورت موازی با بلوار آیت الله سعیدی، ضلع جنوبی اسلامشهر و بخش آفتاب به سمت رباط کریم ادامه پیدا می کند.
وی ادامه داد: با بررسیهای به عمل آمده پیش بینی می شود، کارساخت جاده کمربندی شهرستان اسلامشهر در دو سال آینده به اتمام برسد.
توانایی های بالقوه شهرستانهای اطراف تهران دیده نمی شود
این مسئول، نزدیکی شهرستان اسلامشهر به بازار تهران را یکی ازمهمترین امتیازات آن برشمرد و یادآور شد: به نظر می رسد سایه شهر تهران آنچنان روی شهرستانهای اطراف پایتخت سنگینی می کند که استعدادها و توانایی های بالقوه شهرستانهای اطراف تهران دیده نمی شود.
وی در خصوص وضعیت مطلوب این شهرستان و توان اقتصادی آن اضافه کرد: بعد از جدایی استان البرز ازاستان تهران هم اکنون شهرستان اسلامشهر جز بزرگترین مراکز اقتصادی شهرستانهای اطراف پایتخت محسوب می شود.
نظر شما