۱۱ خرداد ۱۳۹۰، ۱۱:۴۱

گزارش خبری/

ملیله زنجان با قابلیت حضور در بازارهای جهانی/ مشکلات ملیله کاران بررسی شود

ملیله زنجان با قابلیت حضور در بازارهای جهانی/ مشکلات ملیله کاران بررسی شود

زنجان - خبرگزاری مهر: ملیله کاری یکی از اصیل ترین صنایع دستی منحصر به استان زنجان است که در صورت داشتن تبلیغات خوب می تواند نقش موثری در زمینه توسعه صنایع دستی و گرایش به آن و حضور چشمگیر در بازارهای جهانی داشته باشد.

به گزارش خبرنگار مهر، ملیله به مفهوم ظریف کاری نقره است که با استفاده از مفتول ها و نوارهای ظریف نقره و بکارگیری طرح های ظریف اسلیمی بکار می رود.

به نظر می رسد با حمایت از ملیله کاران این شهر و تعیین برنامه مدون صادرات این محصول به دیگر کشورها،  شرایط مطلوبی در معرفی این محصول فراهم شود.

یک کارشناس صنایع دستی رفع موانع موجود در زمینه صادرات اقلام ملیله، ایجاد گمرگ مستقل برای صادرات ملیله را در رفع مشکلات ملیله کاران زنجان مهم دانست.

نازخند صبحی در تشریح  مشکلات این قشر، پرداخت وام و تسهیلات اعتباری برای تامین منابع اولیه مصرفی ملیله کاران گفت: تامین نقره مصرفی به ویژه برای آن دسته از ملیله کاران هنرمند که بضاعت مالی ندارند، می تواند در کاستن بخشی از مشکلات این قشر اثرگذار باشد.

وی طلا و نقره را مواد مصرفی ملیله کار عنوان کرد و ادامه داد: استادکاران این عرصه به علت گرانی طلا معمولا از نقره با عیار 99.9 استفاده می کنند ولی برای بعضی قسمت های ظریف از نقره با عیار 94 الی 60 درصد بهره می برند.

به گفته وی شمش وارداتی نقره این محصول توسط تجار از کشور سوئیس وارد بازار مصرفی ملیله کاران می شود که اعطای وام برای تامین مواد مصرفی این محصول در کاستن بخشی از مشکلات این قشر به لحاظ تورم امروزی کارساز خواهد بود. 

این کارشناس تعیین تعرفه خاص صادراتی و برنامه ریزی در این خصوص را مهم ارزیابی کرد و گفت: نداشتن برنامه ریزی برای معرفی و شناخت این هنر اصیل باعث شده که مسافران و توریست هایی که به شهر زنجان می آیند، بیشتر در قالب سوغات زنجان در کنار چاقو و چارق به دیگر کشورها برده شود.

صبحی در ادامه صحبت هایش پیشنهاد کرد: بیمه کردن ملیله کاران، تشکیل نمایشگاه اختصاصی، تشویق سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در این حوزه و ارزشیابی هنرمندان این عرصه که دارای سابقه طولانی در این عرصه هستند می تواند در کاستن مشکلات هنرمندان ملیله کار تاثیرگذار باشد.

وی نامگذاری میدان یا خیابان به نام یکی از استادان ملیله کار را ارج نهادن به هنرمندان و هنر شهر به جهت سابقه تاریخی مهم دانست. این کارشناس صنایع دستی توانمندی های هنرمندان ملیله کار را در ارائه نقوش مختلف در روی سرویس چایخوری، سینی، گیره استکان، قاشق چایخوری و قنددان جالب توجه ذکر کرد و افزود: نقوش ملیله نسبت به قدیم با استفاده از ابزارهای جدید از کیفیت بهتر و بالاتری برخوردار شده و حتی با سفارش مشتری محصولات مختلف از قبیل گلاب پاش، جا سیگاری، گل سینه، رویه چاقو، کارد شکاری تزیینی، زنجیر کلافه ای و.... ساخته می شود. 

صبحی تولید بالای اقلام ملیله را منوط به استفاده بهینه از امکانات و حفظ کیفیت با ویژگی منحصر به فرد ضروری دانست و ادامه داد: در صورت فراهم شدن مواد مصرفی و مورد نیاز سالانه با توجه به حجم واقعی تولید (نقره با عیار بالا) زمینه اشتغال بالا ایجاد می شود.

خاص بودن مواد اولیه این محصول  نیز از نکات بارز این محصول است که این کارشناس در سخنانش به آن نیز پرداخت و گفت: در صورت آموزش صحیح توسط استادان این صنعت به علاقمندان زمینه اشتغال پایدار ایجاد می شود، چرا که ارزش ابزار کار چندان بالا نیست و کلیه ابزار در داخل کشور در دسترس است.

وی با بیان اینکه سهم ارزش افزوده این محصول به صورت دستمزد 70 درصد قیمت تمام شده را شکل می دهد، افزود: این صنعت به لحاظ ظرافت های کاری و ویژگی های هنری در طولانی مدت تناسبی با قیمت تمام شده ندارد. این کارشناس اضافه کرد: از آنجا که هنرمندان این عرصه به لحاظ ذوق و سلیقه ذاتا عاشق هنرشان هستند صرف زمان و طولانی بودن مراحل ساخت محصولات برای مطلوب تر شدن اثر چندان مد نظر نیست.

در ادامه یک ملیله کار زنجانی با بیان اینکه در خصوص صادرات این محصول برنامه خاصی وجود ندارد، افزود: ملیله بیشتر همراه مسافرانی که به خارج می روند، در قالب کادو و سوغات شهر حمل می شود.

کریم ابطحی با بیان اینکه نقره مورد نیاز این محصول از تهران و خود زنجان تامین می شود، به افزایش قیمت این محصول از 5 ماه قبل پرداخت و یادآور شد: حدود 5 ماه قبل قیمت هر گرم نقره خام 600 تومان بود که در حال حاضر این میزان به 1600 تومان افزایش یافته است.

وی تامین مواد اولیه و نداشتن سرمایه را از مشکلات ملیله کاران این شهر عنوان کرد و گفت: در صورت توجه بیشتر به هنرمندان این عرصه زمینه اشتغالزایی به تناسب پتانسیل بالا مهیا میشود. ابطحی با اشاره به جایگاه ویژه ملیله در بین رشته های صنایع دستی کشور افزود: در صورت حمایت از هنرمندان ملیله کار، این محصول بومی زنجان میتواند جایگاه بالایی در صادرات غیر نفتی داشته باشد. 

وی ملیله کاری را تلفیق حوصله، ذوق  و هنر دانست و ادامه داد: ترسیم طرح ها و نقش های اصیل متنوع جلوه خاصی از هنر نهفته در ذات انسان را نمایان می کند. این گزارش حاکی است شهر زنجان به عنوان خاستگاه اولیه هنر ملیله‌کاری با پیشینه تاریخی چند هزار ساله هنوز نام خود را در میان هنرهای صنعت دستی حفظ کرده و برای احیای جایگاه قبلی خود تلاش می‌کند. در این بین حمایت های مادی و معنوی از فعالان این عرصه در تعیین برنامه مشخص صادراتی و اعطای تسهیلات کمی از مشکلات این قشر را بکاهد.

کد خبر 1326000

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha