به گزارش خبرنگار مهر، صبح سه شنبه پانزدهمین مجمع عمومی بین المجالس آسیا و اقیانوسیه در مالزی با عنوان توسعه و محیط زیست (تغییرات آب و هوایی - گردشگری) با حضور رئیس و نمایندگان مجلس مالزی همچنین معاون وزیر توریسم و دبیرکل این مجمع افتتاح شد.
نماینده مردم اردکان در مجلس شورای اسلامی در سخنرانی خود پس از مراسم افتتاحیه این اجلاس اظهار داشت: توسعه پایدار، ابعاد چندگانه آن به ویژه حفظ محیط زیست و برخورداری از حیاتی رو به رشد در کره زمین با مجموعه اکوسیستمهای آن و بهره گیری از تنوع زیستی در زمره مهمترین مسائل مورد بحث در جوامع امروزی هستند.
وی افزود: در سالهای اخیر میزان پایبندی حکومتها به مسائل زیست محیطی و حفاظت از آن و نیز رعایت اصول توسعه پایدار و حفظ محیط زیست و گسترش فرهنگ آن، معیارهای اساسی برای ارزیابی رشد جوامع به شمار می آیند.
تابش ادامه داد: توسعه پایدار با تاکید بر حفظ محیط زیست، به عنوان یک هدف ارزشمند، یکی از ملاکهای اساسی ارزیابی حکمرانی مطلوب در جهان امروز محسوب می شود و امروز کشورها فارغ از مرزهای جغرافیایی و سیاسی، تحقق توسعه پایدار، حفاظت از محیط زیست، وجود تنوع و غنای فرهنگی را برای بالندگی جوامع ضروری و حیاتی می دانند.
وی یادآور شد: تحقق این مهم در زمره آرزوها و آمال بشری است که با ترویج و نشر گسترده و مستمر فرهنگ زیست محیطی در میان اقشار مختلف جامعه امکانپذیر خواهد بود.
تابش افزود: توسعه پایدار را می توان ساختار متعادلی دانست که دارای ابعاد فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و زیست محیطی است.
در اجرای پروژه های توسعه ای ملاحظات زیست محیطی باید مدنظر قرار گیرد
وی عنوان کرد: در گذشته برنامه ریزی برای توسعه تنها صرفا با لحاظ مزایا ومنافع اقتصادی صورت می گرفت این در حالی است که امروز در اجرای پروژه ها و فعالیتهای توسعه ای باید ملاحظات زیست محیطی را نیز منظور کرد و عدم توجه به این امر موجب بروز پیامدهای منفی و آثار مخرب در طبیعت خواهد شد و ناپایداری توسعه را رفم خواهد زد.
تابش بیان داشت: بعد زیست محیطی توسعه پایدار، زمینه های مختلفی از جمله حفاظت از اتمسفر، خاک، جنگلها، کوهستانها، استفاده مناسب از زمین، کویرزدایی، کشاورزی، تنوع زیستی، مدیریت منابع آب، مدیریت مواد شیمیایی خطرناک و تقریبا تمامی جنبه هایی را در برگیرد که به نحوی بر رشد و بقای انسان و به طور کلی حیات تأثیر می گذارند.
وی افزود: در این میان افزایش دمای زمین و تغییرات آب و هوایی ناشی از فعالیتهای انسانی یکی از مشکلات عمده زیست محیطی است که نگرانی های زیادی را در دهه های اخیر در عرصه بین المللی ایجاد کرده است و در همین ارتباط پانزدهمین کنفرانس اعضای کنوانسیون تغییرات آب و هوای سازمان ملل و پنجمین نشست اعضای پروتکل کیوتو در ماه دسامبر 2009 در کپنهاگ دانمارک تشکیل شد.
تابش عنوان کرد: این اجلاس از ابعاد سیاسی و اقتصادی حائز اهمیت بود و توجه بسیاری از سران کشورها را در جامعه جهانی به خود معطوف داشت و این کنفرانس پس از طی یک فرآیند مذاکرات دو ساله، در پی دستیابی به توافقی جامع و الزام آور در خصوص مقابله با افزایش بی رویه درجه حرارت زمین و مقابله با آثار منفی تغییرات آب و هوایی بود، اما به رغم مذاکرات طولانی و امیدهای فراوان در دستیابی به توافقی جامع و عادلانه در این زمینه، اجلاس مزبور نتوانست انتظارات جامعه جهانی را به درستی پاسخ دهد.
وی ادامه داد: اگرچه در اجلاس کپنهاگ، سران کشورها به نوعی همگرایی برای ضرورت کاهش آلاینده های محیط زیست دست یافتند اما هیچگونه تعهدی را برای مقابله با این معضل نداده و هیچ ضمانتی را در این توافقنامه برای مقابله با پدیده گرمایش زمین نپذیرفتند.
تابش ادامه داد: گرچه بر خلاف اجلاس کپنهاگ، شانزدهمین کنفرانس اعضا کنوانسیون تغییرات آب و هوایی که در دسامبر 2010 در کشور مکزیک برگزار شد دارای موفقیت نسبی بود، اما همچنان نیل به یک توافق عادلانه و جامع در سطح بین المللی مورد تردید است و این موضوع به ویژه ناشی از تلاش برای دستیابی به رشد اقتصادی بالا توسط برخی از قدرتهای اقتصادی نوظهور بدون در نظر گرفتن ملاحظات زیست محیطی، همچنین ادامه پا فشاری آمریکا در عدم الحاق به پروتکل کیوتو است.
برنامه های حفاظت از محیط زیست به صورت ریشه ای بر مشکلات زیست محیطی فائق می آید
وی عنوان کرد: اینگونه می توان نتیجه گیری کرد که برنامه های حفاظت از محیط زیست زمانی می توانند به صورت ریشه ای بر مشکلات زیست محیطی فائق آیند که با اجماع جهانی و الزام همه کشورها به انجام معاهدات و برخورد بازدارنده با متخلفان همراه بوده تا بتواند از بروز ناهنجاریهای آینده جلوگیری کنند.
تابش ادامه داد: این مهم زمانی عملی خواهد شد که حفاظت از محیط زیست در فرآیند سیاستگذاری و نظام برنامه ریزی بین المللی جایگاه مناسب خود را بیابد و توافقات ضمانت اجرایی پیدا کنند.
مشارکت فعال جمهوری اسلامی ایران در عرصه جهانی برای مقابله با تغییرات آب و هوایی
تابش یادآور شد: در این راستا جمهوری اسلامی ایران با حضور و مشارکت فعال در اجلاسهای منطقه ای و بین المللی و پیگیری روند مذاکرات سعی دارد جایگاه خود را در عرصه محیط زیست جهانی تثبیت کرده و با انجام تعهدات، نقش مشارکت جویانه خویش را در حفظ و حراست از محیط زیست و تحقق توسعه پایدار جهانی ایفا کند.
وی عنوان کرد: به عنوان نمونه می توان از تدوین قوانین زیست محیطی در برنامه توسعه کشور و اختصاص بودجه سالیانه برای اجرای آنها و برنامه ریزی ملی برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و نیز انطباق کشور با شرایط آب و هوایی جدید یاد کرد.
میزان گازهای گلخانه ای به 1.9 میلیارد تن افزایش خواهد یافت
تابش ادامه داد: در حوزه اجرای برنامه عمل کشوری در زمینه تغییرات آب و هوایی، جمهوری اسلامی ایران گزارش ملی اول را در سال 2003 به سازمان ملل متحد تسلیم کرده و گزارش ملی دوم خود را در سال جاری 2011 آماده و ارسال خواهد کرد.
وی اظهار داشت: همچنین آیین نامه ملی اجرای کنوانسیون تغییرات آب و هوا و پروتکل کیوتو در سال 2009 به تصویب دولت رسیده است.
تابش تاکید کرد: بر اساس گزارش ملی ایران میزان انتشار گازهای گلخانه ای در سال 2000 حدود 491 میلیون تن بوده و پیش بینی می شود که تا سال 2025 و در صورت عدم اجرای صحیح برنامه عمل این رقم به 1.9 میلیارد تن افزایش یابد و در صورتی که بتوانیم با افزایش توان ملی، بهره گیری از تکنولوژی های پیشرفته و کمکهای بین المللی و سرمایه گذاری ملی، برنامه عمل ملی را به طور جامع اجرایی کنیم میزان انتشار گازهای گلخانه ای با رشدی منطقی به 700 میلیون می رسد.
تعداد گردشگران ایرانی طی پنج سال گذشته رشد 72 درصدی داشته است
نماینده مردم اردکان در مجلس در بخش دیگری از سخنان خود بیان داشت: جمهوری اسلامی ایران در زمینه توسعه توریسم نیز اقدامات قابل ملاحظه ای را به انجام رسانده است چنانچه طی پنج سال گذشته ایجاد هزار و 250 منطقه نمونه گردشگری به تصویب هیئت دولت رسیده است و زیرساخت 35 روستا به عنوان روستای هدف گردشگری انجام شده است.
وی ادامه داد: برای ساخت مجتمع های تفریحی و توریستی توسط بخش خصوصی 600 میلیون دلار وام پرداخت شده است و تعداد گردشگران طی پنج سال گذشته با رشد 72 درصدی به سه میلیون و 121 هزار نفر در سال جاری افزایش یافته است.
تابش ادامه داد: در مجلس شورای اسلامی 100 نفر از 290 نماینده در فراکسیون توسعه پایدار، محیط زیست و منابع طبیعی عضویت دارند که با علاقمندی و دقت نظر مباحث مربوط به محیط زیست را پیگیری کرده و در تدوین قوانین و برنامه های توسعه پنج ساله و بودجه سالیانه مدافع و حامی طبیعت و محیط زیست هستند.
تابش گفت: بنده و هیئت همراه از طرف کشور جمهوری اسلامی ایران این فرصت را مغتنم شمرده و ضمن تشکر فراوان از برگزاری این کنفرانس، امیدوارم نتایج این نشست به نفع جامعه جهانی بوده و بهبود سرنوشت مشترک کشورها که امانت نسل های گذشته برای ما و میراث گران سنگ ما برای آیندگان است را به ارمغان آورد.
در این اجلاس که با حضور هیئت پارلمانی جمهوری اسلامی ایران برگزار شده،جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد داد تا این اجلاس در سال 2013 در تهران برگزار شود که این پیشنهاد به عنوان یکی از مفاد دستور جلسه مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
همچنین با تصویب اعضا سودانی به نمایندگی از طرف ایران عضو کمیته نگرش(تدوین) قطعنامه اجلاس شد.
این اجلاس عصر روز چهارشنبه با صدور قطعنامه پایان خواهد یافت.
نظر شما