به گزارش خبرگزاری مهر، احتراما در پی درج خبری تحت عنوان" نفت زندگی پلدختری ها را فلج کرد" که مورخ 90/3/10 در آن خبرگزاری وزین منتشر شده خواهشمند است بر اساس قانون مطبوعات و جهت تنویر افکار عمومی دستور فرمایید جوابیه ذیل در اسرع وقت چاپ گردد.
روابط عمومی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران اعلام کرد: با توجه به اینکه مرکز انتقال نفت شهدای تنگ فنی در طول سالهای جنگ تحمیلی حدود 52 بار مورد حملات هوایی توسط هواپیماههای بعثی عراق قرار گرفت سفره های زیرزمینی آب چشمه های حاشیه این مرکز دچار آلودگی شد لذا این منطقه در طول بیش از 20 سال بعد از جنگ تحمیلی اقدامات موثر و بی وقفه ای در جهت کاهش و رفع آلودگی آب، چشمه های مجاور مرکز تنگ فنی و همچنین تامین آب شرب روستائیان حاشیه آن نموده است.
بر اساس این گزارش حدود هشت سال قبل پس از احداث دو حلقه چاه آب مناسب در سه کیلومتری مرکز تنگ فنی و بهرهبرداری از آن یک انشعاب دو اینچ مجزا جهت مصرف آب شرب روستاههای شهدای تنگ فنی و سراب رجب اختصاص یافته که در سالهای گذشته بدون هیچ دغدغه ای از آن استفاده نموده اند.
با تلاش و همت کارشناسان این شرکت در منطقه لرستان حوضچه های جدا کننده آب از نفت در مجاورت چشمه ها جهت استفاده آب این چشمه ها در مصارف کشاورزی و ..... احداث گردیده است.
در ادامه این جوابیه آمده است: به منظور اطمینان از عدم نشتی حدود 10 سال قبل مقدار 33 کیلومتر از خط لوله 30 اینچ نفت خام - ری منتهی به مرکز انتقال نفت شهدای تنگ فنی تعویض و مورد بهره برداری قرار گرفت و به منظور حصول اطمینان از عدم نشتی منی فولد مرکز تنگ فنی کار رونمایی خطوط لوله نفت خام انجام گردید.
گفتنی است در حال حاضر هیچگونه مواد نفتی از خطوط لوله یا مرکز انتقال نفت شهدای تنگ فنی به زمین نشت نداشته و آلودگی احتمالی مربوط به دوران جنگ تحمیلی می باشد.
با عنایت به اینکه رسالت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران انتقال ایمن، کلان و پایدار مواد نفتی با رعایت مسائل زیست محیطی بوده است که موید این ادعا دریافت لوح تقدیر در سال 86 از مدیر کل محیط زیست استان لرستان و در سال 87 دریافت لوح تقدیر به عنوان واحد خدمات برگزیده سبز سال از معاون محترم رئیس جمهور و رئیس سازمان محیط زیست کشور می باشد.
در طول سالیان متمادی این شرکت همواره نهایت تلاش و کوشش خود را در جهت رفع مشکلات آب شرب و مسائل رفاهی روستاییان نموده است.
شایان ذکر است بنا به اظهار نظر مدیر کل محترم محیط زیست استان لرستان در همان خبرگزاری در تاریخ 90/2/30 در زمینه نوسازی و تعویض خطوط لوله فرسوده منطقه برنامه زمانبندی از سوی این شرکت تهیه و عملیات اجرای تعویض و یا ترمیم خطوط لوله در حوزه استان لرستان آغاز گردیده است.
توضیحات خبرگزاری مهر
نکته اول در جوابیه یاد شده این است که شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران مدعی شده است که در طول 20 سال گذشته اقدامات موثر و بی وقفه ای در جهت کاهش و رفع آلودگی آب چشمه های مجاور مرکز تنگ فنی و همچنین تامین آب شرب روستائیان حاشیه آن انجام داده است که صحبتهای مطرح شده از سوی مردم منطقه خلاف این موضوع را اثبات می کند.
از سوی دیگر، خبرگزاری مهر در طول هفته اخیر دو مورد گزارش تصویری از وضعیت منطقه را نیز بر روی خروجی خود قرار داد که به اندازه کافی گویای وضعیت آلودگی نفتی در منطقه است لذا طرح این موضوع که آلودگی آب شرب منطقه رفع شده است صحیح نیست.
گفتگوی خبرنگار مهر با اهالی روستای شهدای تنگ فنی حکایت از آن دارد که مردم این روستا در طول 20 سال گذشته به طور مستمر با مشکل آلودگی آب شرب و کشاورزی دست به گریبان بوده اند پس طرح ادعای رفع این مشکل که در گزارشهای تصویری مهر نیز مشهود است قابل قبول نیست.
در جوابیه یاد شده از "احداث دو حلقه چاه آب مناسب در سه کیلومتری مرکز تنگ فنی و کشیدن یک انشعاب دو اینچ مجزا جهت مصرف آب شرب روستاههای شهدای تنگ فنی و سراب رجب" تحت عنوان مساعدتهای شرکت نفت به اهالی روستا یاد شده است در حالی که بررسی خبرنگار مهر از سطح منطقه و گفتگو با اهالی روستا حکایت از آن دارد که آب این انشعاب در طول هفته تنها یکبار و آن هم به مدت چند ساعت برای مردم روستا باز می شود به طوری که در گزارش هم بر این موضوع به نقل از اهالی روستا تاکید شده بود که مردم این روستا یکروز آب دارند و 10 روز آب ندارند!
همچنین در بخش دیگری از این جوابیه از احداث حوضچه های جداکننده آب از نفت در مجاورت چشمه ها جهت استفاده آب این چشمه ها در مصارف کشاورزی و ... خبر داده شده است در حالی که مطابق گزارش میدانی مهر از روستای شهدای تنگ فنی حوضچه هایی که در جوابیه از آنها تحت عنوان "جدا کننده آب از نفت" یاد می شود مدتهاست که غیرفعال هستند و عملیاتی انجام نمی دهند به طوریکه مردم منطقه در گفتگو با مهر با اشاره به هزینه های هنگفت انجام شده برای این حوضچه ها از عدم فعالیت آنها انتقاد کردند.
با این اوصاف تنها احداث حوضچه ها کافی به نظر نمی رسد بلکه باید از آنها برای تصفیه آب مردم استفاده شود. از سوی دیگر اظهارات برخی کارشناسان حکایت از آن دارد که این حوضچه ها قادر به تصفیه کامل آب و جداسازی کامل نفت از آب نیستند که این موضوع در پیگیریهای آینده خبرگزاری مهر مورد بحث قرار خواهد گرفت.
هر چند جوابیه ارسالی از سوی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران دارای نکات قابل تامل دیگری است ولی پاسخگویی به این مطالب را به گزارش بعدی خبرگزاری مهر از روستای شهدای تنگ فنی موکول خواهیم کرد.
خبرگزاری مهر به زودی به ابعاد دیگری از آلودگی نفتی در منطقه تنگ فنی پلدختر می پردازد.
نظر شما