دکتر جیمز فابیون استاد انسان شناسی دانشگاه رایس در هوستون امریکا در مورد اظهارات اخیر استفن هاوکینگ فیزیکدان معاصر مبنی بر مرگ فلسفه و عدم پاسخ این حوزه به سؤالات جدید بشر و توان علم در پاسخ به چرایی هستی به خبرنگار مهر گفت: اگر منظور هاوکینگ این باشد که فلسفه به مانند علم دارای هنجارها و قوانین مشخصی نیست در اینصورت حق با اوست.
وی افزود: ولی ادعای هاوکینگ این است که دانشمندان علم میتوانند به مسائلی غیر از مسائل علم نیز بپردازند و این توانایی را دارند که این مسائل را پاسخ دهند.
فابیون یادآور شد: برای نمونه هاوکینگ مدعی است که علم میتواند به مباحث و مسائل مربوط به معنای زندگی و هدف زندگی بپردازد و آنها را مورد بررسی قرار دهد. اگر دانشمندان علوم به این مباحث بپردازند اشتباهاً وارد حوزه و قلمرویی شدهاند که متافیزیکی است و ماهیت علمی ندارد.
مؤلف "انسان شناسی اخلاق" در ادامه تأکید کرد: به عبارت دیگر آنها اشتباه طبیعت گرایی را مرتکب شدهاند. به نظر من سخنرانی ماکس وبر با عنوان "علم به مثابه پیشه" را میتوان به عنوان تعریفی درست از رابطه میان تحقیقات علمی و زندگی فکری در نظر گرفت.
وی افزود: اظهارات وبر در آن سخنرانی با آنچه هاوکینگ در مورد قدرت علم میگوید قابل مقایسه و تطبیق نیست.
وی در پایان تصریح کرد: هاوکینگ ممکن است نابغه باشد ولی باید توجه داشت که هر آنچه یک نابغه میگوید الزاماً درست نیست.
هاوکینگ در همایش زمان گوگل مدعی شد پرسشهای بنیادین درباره ماهیت و سرشت جهان بدون در نظر گرفتن دادههای سخت افزاری قابل حل نبوده است. این دادهها از شتاب دهنده بزرگ ذرات و تحقیقات علوم فضایی به دست میآیند. وی اظهار داشته که فلسفه مرده است و نتوانسته مانند علوم مدرن و به ویژه فیزیک پیشرفت کند.
نظر شما