دکتر رحمت حاجی مینه درمورد قدرت رسانهها برای انتقال تفکر عمیق نظری بر روی مخاطبان عام به خبرنگار مهر گفت: ابتدا باید کارکرد رسانهها را بدانیم. رسانهها همانطور که از اسمش تعریف میشوند در یک نگاه کلاسیک در راستای اطلاع رسانی و خبررسانی تلاش میکنند.
وی افزود: با توجه به پیشرفتهایی که اخیراً در عرصه ارتباطات شکل گرفته شاهد جنبههای دیگری از کارکرد رسانهها از جمله آموزشی وسرگرمی هم هستیم.
این استاد علوم سیاسی دانشگاه آزاد ادامه داد: اما بطور کلی میتوان گفت که رسانههای جمعی برای اینکه سطح مخاطبانش بسیار گسترده و وسیع و قشر عوام مردم هستند نمیتوانند آن تفکر عمیق نظری را ایجاد کنند. دید خود مخاطب هم نسبت به رسانه دیدگاه برداشت تفکر عمیق از رسانه نیست، آنها رسانه را بیشتر در جهت گذراندن وقت خود و پرکردن اوقات فراغت خود دنبال و استفاده میکنند.
این محقق و پژوهشگر روابط بین الملل تصریح کرد: با پیشرفتهای فزایندهای که رسانههای امروزی پیدا کردهاند شاهد کانالهای تصصی از رادیو و تلویزیون هستیم که آنها کارشان بیشتر مبادله تفکر است نه تفکر ایجاد کردن. یعنی مخاطبان خاصی که این کانالها دارند دارای یک سطح لازم از تفکر و اندیشه نسبت به موضوع ارائه شده حالا چه اقتصادی چه سیاسی و چه اجتماعی و ... هستند و با دنبال کردن این نشستها و میزگردها فقط باعث تبادل آرا میان آنهامیشوند و نه تفکر عمیق ایجاد کردن.
حاجی مینه درمورد اینکه چه راهکارهایی را باید اتخاذ کرد تا به هنگام انتقال آرای ژرف دچار عوام زدگی نشویم هم اظهارداشت: برای عبور از عوام زدگی و ابتذالگرایی باید نخست به مبحث سواد رسانهای پرداخته شود. این بحث در کشورهای پیشرفته بعد از مطرح کردن دهکده جهانی و سواد رسانهای مارشال مک لوهان مطرح شده است که سواد رسانهای چیزی فراتر از سواد بومی و دانشی است که انتظار داریم. امروزه بیشتر مفاهیم رنگ رسانهای به خود گرفته برای مثال دیپلماسی رسانهای یا اقتصاد رسانهای و مفاهیم دیگر که چنان دچار تحول بر اساس انقلاب رسانهای شدهاند.
وی گفت: در نتیجه برای جلوگیری از عوامزدگی باید سواد رسانهای را در مخاطبان ایجاد کرد. سواد رسانهای که مستلزم یکنوع آموزش در سطوح پائین از دبیرستانی تا دانشگاهی است که نیاز به تلاشهای سیستماتیک دارد. .در این صورت شاهد یک مخاطب فرهیختهای هستیم که بین پروپاگاندا و اطلاع رسانی تفکیک قائل میشوند.مخاطبی که قادر به انتخاب است و صرفا آن انسان تک ساحتی مارکوزه نیست.
این استاد دانشگاه افزود: برای جلوگیری از آثار منفی رسانهها به سوی توسعه سواد رسانهای در عصر ارتباطات باید گام برداریم.
حاجی مینه درمورد ضرورت تأمل نظری درباب راههای پیشگیری از انتقال ناقص آرای ژرف به مخاطب عام یادآور شد: پایه هر تحولی در علوم چه اجتماعی و چه طبیعی بحثهای نظری است. یعنی از بحث نظری وارد حوزههای عملی و مقدماتی میشویم. پس در خصوص انتقال کامل آرای ژرف به مخاطب تأملات نظری و تحلیلی لازم است تا بتوانیم به یک راهکار عملی دست یابیم.
وی تأکید کرد: تأملات نظری در این راستا به گسترش توسعه سواد رسانهای در خصوص برقراری ارتباط مثبت بین فرستنده و پیام و خود مخاطب منجر خواهد شد. تأملات نظری برای شروع کاراز اهمیت نسبی برخوردارند تا به شیوههای عملی برسیم تا در نهایت شاهد تغییر رفتار در این حوزه باشیم.
نظر شما