به گزارش خبرنگار مهر، جعفر زیرراهی پیش ازظهر دوشنبه در نشست مطبوعاتی بیان داشت: با محدودیت منابع آبهای زیرزمینی و کاهش مداوم سطح آب در دشتهای استان، باید در نظر داشت که امکان توسعه بهره برداری از منابع آب زیر زمینی با توجه به اضافه برداشتهای صورت گرفته از مخازن در شرایط حاضر فراهم نبوده و از همین رو به نظر میرسد مهمترین گزینه پیش رو برای تامین آب، توجه به مهار آبهای سطحی است.
زیرراهی افزود: درحالیکه حدود یک میلیارد و 355 میلیون متر مکعب از آبهای زیرزمینی استان را آب شیرین تشکیل می دهد، مقدار برداشت آب شیرین از سفره های زیر زمینی در سال یک میلیاردو 450 میلیون متر مکعب است و سالانه حدود 95 میلیون متر مکعب آب بیشتر از توان تغذیه آبخوان ها اضافه برداشت می شود.
زیرراهی ادامه داد: یک میلیارد و 230 میلیون متر مکعب از روان آبهای سطحی استان را آب شیرین تشکیل می دهد که با احداث سدها، آب بندها و تغذیه های مصنوعی حدود 600 میلیون متر مکعب از روان آبهای شیرین مهار شده و بقیه روان آبها به صورت سیلاب به دریا می ریزد. این حجم آب در مقایسه با نیاز آب استان در افق 1410 بسیار ناچیز است و برای تامین آب شرب چاره ای جز استفاده از منابع آب شور وجود ندارد.
وی اضافه کرد: در حال حاضر مصرف آب شرب استان 111 میلیون متر مکعب در سال است ولی واقعیت امر این است که در افق 1415 نیاز استان فقط برای شرب و صنعت 350 میلیون متر مکعب خواهد بود.
تامین آب شرب هرمزگان نیاز به شیرین سازی آب دریا دارد
زیرراهی گفت: اگرچه در حال حاضر به واسطه برداشت بیش از حد از منابع آبهای زیرزمینی، مشکلی برای تامین آب شرب وجود ندارد اما دشت ها بیش از این توان برداشت آب را ندارند و برای تامین آب شرب استان باید به روشهای شیرین سازی آب دریا روی آورد.
وی اظهارداشت: هم اکنون 81 هزار متر مکعب آب در شبانه روز از طریق دریا استحصال می شود و طرح شیرین سازی 168 هزار متر مکعب آب نیز در حال اجرا می باشد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای در ادامه گفت: در بسیاری از مناطق استان با وجود منابع آب زیر زمینی در رسوبات آبرفتی و سازندهای سخت، به دلیل وجود مواد قابل انحلال در واحد های زمین شناسی، آبهای زیر زمینی دارای کیفیت مناسب جهت مصارف شرب و کشاورزی نیستند.
مشاهده پدیده شوری منابع آب و گسترش اراضی شور در هرمزگان
وی عنوان کرد: در استان هرمزگان نیز اغلب مناطق غربی چنین وضعیتی را دارند. با وجود اینکه مناطق شرقی و شمالی استان دارای اراضی مناسبی برای کشاورزی هستند اما وقوع پدیده خشکسالی و عدم بارش های مناسب و برداشت های بی رویه از آبخوان های زیرزمینی باعث شده هم اکنون با پدیده هایی مانند شوری منابع آب و گسترش اراضی شور مواجه باشیم که این خود نوعی تهدید جدی برای منابع آب و خاک منطقه به شمار می رود.
زیرراهی اظهار داشت: ارزیابی شاخص ها و نقشه های کیفی بیانگر وجود تغییراتی در کیفیت شیمیایی آبهای زیرزمینی استان بوده به گونه ای که طی سالیان اخیر از میزان آبهای با کیفیت خوب و متوسط در سطح استان کاسته شده و بر تعداد آبهای با کیفیت نامناسب افزوده شده است.
وی با بیان اینکه براساس اندازه گیریهای انجام شده در سطح آبخوان های استان، دشتهای توریان قشم و فارغان حاجی آباد به ترتیب بیشترین و کمترین افزایش تغییرات کیفیت را در طول اندازه گیری داشته اند، اظهارداشت: ضمن اینکه در گستره آبخوان دشت فارغان سطح آب زیرزمینی به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.
شوری 15 هزار میکروموس آبخوانهای غرب استان
وی همچنین گفت: آبخوان های ناحیه غربی استان با شوری شش هزار تا 15 هزار میکروموس بر سانتی متر دارای بیشترین شوری و دشت های ناحیه شرقی و شمالی استان با شوری یک هزار تا چهار هزار میکروموس بر سانتی متر دارای کمترین شوری و دشت های مرکزی استان نیز دارای میانگین شوری دو هزار تا شش هزار میکروموس بر سانتیمتر می باشند.
زیرراهی با اشاره به ریزش 117 میلیمتری در نیمه نخست سال آبی90-89، در خصوص میزان آبدهی رودخانه ها اضافه کرد: میزان آبدهی رودخانه های استان به ویژه رودخانه های مهم استان در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته و دوره شاخص 30 ساله به ترتیب 46 و 45 درصد کاهش نشان می دهد.
وی با بیان اینکه توزیع مکانی بارش در سطح استان یکنواخت نیست، بیان داشت: ارقام بارندگی در سال آبی 89-88 در نوار شمالی استان از وضعیت بهتری برخوردار بوده در حالیکه جزایر استان کمترین میزان بارش را داشته اند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای رودخانه های شاخص استان را رودخانه سدیچ، گابریک، جگین، گز، زرانی، میناب، حسنلنگی، جلابی، شور، کل، رسول و مهران عنوان کرد و بیان داشت: بیشترین حجم آورد رودخانه ها در سال آبی جاری مربوط به رودخانه حسنلنگی و جلابی با 325 میلیون متر مکعب است.
وی اظهار داشت: در نیمه نخست سال آبی90-89 بیشترین بارش مربوط به حوزه آبریز کل با 5میلیاردو 897 میلیون متر مکعب و کمترین بارندگی مربوط به حوزه سدیج با 52 میلیون متر مکعب بوده است.
زیرراهی تصریح کرد: کاهش نزولات جوی علاوه بر تاثیر بر کمیت آب رودخانه ها تاثیر مهمی در تغییرات کیفی آب ایجاد می کند به گونه ای که مقایسه میانگین شوری آب رودخانه های استان در سالهای گذشته نشان می دهد شوری آب رودخانه ها به دلیل کاهش نزولات جوی افزایش یافته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای بیان داشت: میانگین بارش سالانه استان حدود 196 میلیمتر بوده که حجم آبی معادل 20 میلیارد و 500 میلیون متر مکعب در سال را شامل می شود که از این مقدار 14 میلیاردو 400 میلیون متر مکعب آن تبخیر می شود.
به گزارش مهر، حجم کل منابع آب قابل استحصال سطحی و زیرزمینی در استان چهار میلیارد و 750 میلیون متر مکعب است که حدود دو میلیارد و 500 میلیون متر مکعب از این مقدار، آبخوان های زیر زمینی را تغذیه می کند و دو میلیارد و 250 میلیون متر مکعب نیز منابع آب های سطحی را تشکیل می دهد. حدود 96 درصد از آبهای زیرزمینی استان در بخش کشاورزی و بقیه در بخش های شرب و صنعتی مصرف می شود.
نظر شما