دکتر چارلز تالیافرو استاد کالج سنت اولاف مینهسوتای آمریکا و فیلسوف دین معاصر در مورد اظهارات اخیر استفن هاوکینگ فیزیکدان معاصر مبنی بر مرگ فلسفه و عدم پاسخ این حوزه به سؤالات جدید بشر و توان علم در پاسخ به چرایی هستی به خبرنگار مهر گفت: فلسفه زنده و پویا است. تردید دارم که هاوکینگ در مورد فلسفه معاصر چیز زیادی بداند.
وی افزود: اظهارات هاوکینگ بیان فلسفه عجیب و غریب وی است. آیا هاوکینگ میتواند فرض کند که فیزیک جدید میتواند به این سؤال که ما چرا اینجا هستیم پاسخ دهد؟ و یا میتواند به این پرسش که ما از کجا آمدهایم پاسخی دهد.
مؤلف "راهنمای آکسفورد درباره الهیات" تأکید کرد: به نظر من این پرسشها خارج از قلمرو علوم هستند و پاسخ به آنها از طریق علوم میسر نیست. برای پاسخ دادن به این پرسشها یک راه ابتنای پاسخها بر اساس فلسفه طبیعی و الهیات است.
وی تصریح کرد: بر اساس طبیعت گرایی هیچ قدرت مافوق بشری و غیر طبیعی وجود ندارد که جهان مبتنی بر آن باشد. بر اساس این دیدگاه خدایی که در همه جا وجود داشته باشد و جهان را خلق کرده باشد وجود ندارد.
استاد پیشین دانشگاه آکسفورد در ادامه گفت: اشکال گوناگون طبیعت گرایی ادعا میکنند که ارزشها و اهداف انسانی باید به وسیله زیست شناسی تکاملی پاسخ داده شوند. آنها معتقدند که این زیست شناسی تکاملی میتواند به ارزشها و اهداف انسانی پاسخ دهد.
تالیافرو افزود: تقریباً همه اشکال طبیعت گرایی منکر وجود خدا هستند و معتقد نیستند که جهان را خدا خلق کرده است. هم طبیعت گرایان و هم الهی دانان پاسخها و دلایلی برای ادعاهای خود دارند. آنچه مسلم است چنین پرسشهای مهمی درباره خلقت و جهان هستی با فیزیک جدید قابل پاسخ نیستند.
مؤلف "راهنمایی مقدماتی بر زیبایی شناسی" یادآور شد: علت این است که خداوند از جنس ماده و انرژی نیست. همچنین وقتی می گوئیم خدا نمیتوان آنرا به چیزی فیزیکی ارجاع داد. برای آنکه بتوان به پرسشهای مربوط به خدا پاسخ داد و یا آنرا مورد بررسی قرار داد باید فلسفه طبیعت و یا شاید فلسفه علم را خواند و مطالعه کرد.
هاوکینگ در همایش زمان گوگل مدعی شد پرسشهای بنیادین درباره ماهیت و سرشت جهان بدون در نظر گرفتن دادههای سخت افزاری قابل حل نبوده است. این دادهها از شتاب دهنده بزرگ ذرات و تحقیقات علوم فضایی به دست میآیند. وی اظهار داشته که فلسفه مرده است و نتوانسته مانند علوم مدرن و به ویژه فیزیک پیشرفت کند.
نظر شما