دکتر محمد بقایی در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد معیارها و ویژگیهای اخلاقی که برای یک گفتگوی منطقی باید درنظر گرفته شوند، گفت: اخلاق اصولا مفهومی اعتباری است و در میان هر جامعه و قومی ویژگیهای خاص خود را دارد. بنابراین در هر جامعهای الگوهایی برای زندگی اخلاقی از سوی متفکران، مربیان و عالمان آن جامعه عرضه میشود که مورد قبول عموم مردم قرار میگیرند. این الگوها بطور طبیعی مبتنی بر سنتها، ارزشها یا بطور کلی فرهنگ آن جامعه است.
وی افزود: از همین روست که امروزه با پدید آمدن وسایل ارتباطی شنیداری و صوتی مسئلهای به نام تضادهای اخلاقی چهره نموده که گاه برای مخاطبان هریک از جوامع شگفت آور است. نتیجه آنکه بهترین اخلاق بنا به گفته ارسطو در کتاب اخلاق ارسطو، اخلاقی است که مبتنی بر دیدگاههای فرهنگ خودی باشد.
این کارشناس و منتقد ادبی و فلسفی در مورد موانع معرفتی سامان دادن گفتگوهای منطقی در فرهنگ ما همچنین اظهار داشت: بطور کلی مشرق زمین یا بهتر است گفته شود دنیای اسلام از زمانی که غرب به دستاوردهای نوین علمی نائل آمد، مسئله تعامل و گفتگوهای فرهنگی از مسائل اصلی غامض دنیای شرق شد. زیرا جهان غرب معیارهای فکری خود را بر اصول منطق نوین و پوزیتویستی قرار داده بود و شرق همچنان تأکید بر دیدگاههای سنتی داشت. بنابراین شناخت واقعیتهای موجود جهان برای شرق امری دشوار شده بود.
بقایی درمورد اینکه پایبندی به حقیقت و داشتن صداقت تاچه اندازه برای داشتن یک گفتگوی منطقی لازم هستند گفت: تردیدی نیست که اصل صداقت در هر امری ضروری است و بطور طبیعی در چنین موردی نیز تأثیر محسوس خواهد داشت و به نظر میرسد هر آنچه مبتنی بر منطق ریاضی، دادههای علمی، تجربه و مشاهده باشد که همه آنها در نهایت به زبان دقیق با آدمی سخن میگویند و صداقت و حقیقت جهان واقع را به بشر مینمایاند، درستترین معیار برای کشف حقیقت هستند.
نظر شما