به گزارش خبرنگار مهر، حاج رسولیها در کارگاه آموزشی تغییرات اقلیم با حضور نمایندگان یونسکو در ایران گفت: ایران یک سوم بارشهای نرمال را در اختیار دارد و به همین سبب دغدغه آب در کشورمان بسیار جدی است، ضمن اینکه مشکل اصلی قرار نداشتن منابع آب در محل تجمع مردم است؛ به همین دلیل حراست و اهمیت آب در داخل ایران برای تام جمعیت مصرف کننده امری ضروری به نظر میرسد.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران افزود: پدیدهای که در سالهای اخیر در سطح بینالمللی توجه بسیاری را به خود جلب کرده، تغییر اقلیم است که به خصوص در مناطق خشک و نیمه خشکی همچون ایران بسیار حائز اهمیت است و باید برای آن تدبیری اندیشید.
وی تصریح کرد: تغییرات اقلیم در ایران به چند صورت خود را نشان داده که اولین تغییر کاهش آورد رودخانهای است که به طور متوسط 30 درصد کاهش داشته، این در حالی است که تا سال 1990 تنها 20 درصد از منابع آب سطحی به سیلاب تبدیل میشد اما هم اکنون این رقم به 40 درصد رسیده است
به گفته حاج رسولیها، در سطح جامد نزولات شاهد کاهش از 25 به 15 درصد هستیم؛ به این معنا که خط برف در ارتفاعات تغییر کرده و این عاملی است که در کشاورزی، محیط زیست، سلامت و حیات وحش بسیار اثرگذار است.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران گفت: پیامدهای تغییر اقلیم به نحوی است که میزان آب قابل دسترسی، نحوه بهره برداری و میزان مصرف را تحتالشعاع قرار میدهد، بنابراین باید یک مدل تغییر اقلیم برای دنیا به خصوص به صورت ریزمقیاس برای ایران تدوین شود تا براساس آن شیوههای مدیریتی برای مقابله با تغییرات اقلیم پیاده سازی شود.
همچنین در ادامه علی سلاجقه رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری نیز گفت: پدیده تغییرات آب و هوایی پدیدهای جهانی است که تمامی ساکنان کره زمین به نحوی از آن تاثیر میپذیرند که تاثیر آن در کاهش بارندگی، افزای دما، طغیان آفات، تهدید امنیت غذایی و تخریب منابع پایه تولید میتوان مشاهده کرد لذا حل این مشکل بدون همکاری جامعه جهانی و پذیرش تعهد از سوی کشورهای توسعه یافته امکان پذیر نیست.
وی افزود: آثار آینده تغییر اقلیم بر روی منابع آب در کل جهان بستگی به روند تغییر فاکتورهای اقلیمی و غیراقلیمی دارد و ارزیابی این آثار چالش بزرگی به شمار میرود چرا که میزان آب در دسترس کیفیت و کمیت جریان آب رودخانهها به تغییر درجه حرارت و بارندگی حساس هستند.
سلاجقه ادامه داد: در شرایطی که شاهد آثار سوء پدیده تغییر آب و هوا در کشورهای منطقه هستیم لازم است با اتخاذ تدابیر مناسب در جهت سازگاری با آثار این پدیده اقدام کنیم.
به گفته وی ایران نیز از جمله کشورهایی است که از آثار این پدیده مصون نبوده و تشدید وقوع سیلابهای مخرب، خشکسالی و ورود ریزگردها از کشورهای همسایه را میتوان مثال بارز دانست.
به گفته سلاجقه با توجه به میزان متوسط بارندگی 250 میلی متر و تبخیر 75 درصد در کنار محدودیتهای زمانی و مکانی بارش در کشور ضروری است که اقدامات موثری در این زمینه صورت گیرد.
وی خاطرنشان کرد: براساس برنامه پنجم توسعه سازمان جنگلها متعهد است به منظور حفاظت آب، خاک و مقابله با آثار تغییر آب و هوا حدود 8 میلیون هکتار از عرصههای حوزه آبخیز را تحت پوشش عملیات آبخیزداری و آبخوان داری و در خصوص کاهش 5/12 درصدی بیلان منفی آبخوانها اقدام کنند.
نظر شما