به گزارش خبرنگار مهر، مراسم اختتامیه چهارمین جشنواره داستاننویسی و تصویرسازی حوزه ادبیات کودک و نوجوان انتشارات علمی فرهنگی، عصر دیروز دوشنبه 30 خرداد با حضور سید محمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی زارعی نجفدری مدیر عامل موسسه انتشارات علمی فرهنگی، بهاالدین خرمشاهی، هوشنگ مرادی کرمانی و نویسندگان و تصویرگران عرصه ادبیات کودک و نوجوان در محل این انتشارات برگزار شد.
زارعی نجفدری در این برنامه با توجه به کم بودن فضای سالن برگزاری برنامه گفت: جا داشت این مراسم را در یک سالن مناسب برگزار میکردیم ولی به نظرمان رسید نویسندگان و تصویرگران آشنایی بیشتری با مجموعه انتشارات علمی فرهنگی پیدا کنند. بنابراین برنامه را اینجا برگزار کردیم. این جشنواره دوسالانه است و بعد از دور سوم که برگزار شد، فراخوان دور چهارم منتشر شد که آثار خوبی در این دوره هم در بخش نوشتاری و هم تصویرگری به دست ما رسید.
وی افزود: قرار بود این مراسم اوایل اردیبهشت ماه برگزار شود که آن زمان مصادف با کشتار وحشیانه جوانان بحرینی و لیبیایی شد. بنابراین برگزاری مراسم اختتامیه را به احترام مظلومیت این جوانان به تعویق انداختیم و بخش «راویان مظلومیت کودکان لیبی و بحرین» را به جشنواره اضافه کردیم.
مدیرعامل موسسه انتشارات علمی فرهنگی ادامه داد: برونداد این جشنواره علاوه بر جوایز برگزیدگان، انتشار 20 داستان اول است. یکی از فلسفههای شکلگیری این جشنواره، برقراری ارتباط میان نوجوانان و نویسندگان است چون فاصله نسلی کاملا میان نویسنده و مخاطب مشهود است همه دستاندرکاران رسالت دارند تا این فاصله را کم کرده و از بین ببرند. هدف دیگر از برگزاری جشنواره، کشف استعدادها در داستاننویسی و تصویرگری است. یکی از اولویتها هم بازتولید ادبیات کهن فارسی است.
زارعی نجفدری گفت: یکی از عواملی که در انتخاب آثار برگزیده به آن توجه شده، سادهنویسی و عدم تکلف در اثر است. بیتکلفی باعث میشود ادبیات کودک و نوجوان به راحتی و روانی روی کاغذ بیاید. اگر ناشران و فعالان نشر در ایران خود را به استانداردهای بینالمللی نزدیکتر کنند، افقهای روشنی پیش روی این عرصه دیده میشود.
وی در پایان گفت: این انتشارات در سال 32 دایر شد و امسال در آستانه 60 سالگیاش هستیم. دوستان ما که امسال در جشنواره بولونیا شرکت داشتند، گفتند مدیران جشنواره ادعا کردهاند یکی از شرکتکنندگان فعال، انتشارات علمی فرهنگی بوده است.
حسینی وزیر ارشاد هم در این برنامه گفت: کار در عرصه کودک و نوجوان بسیار مهم است چون شکلگیری شخصیتی در این دوره سنی اتفاق میافتد. امروز رسانهها همراه با کتاب، رایانه، قصهگویی و ... نقش بیبدیلی در این شکلگیری شخصیتی دارند. جهان سرمایهداری بر اساس اهداف خود کار میکند و از رسانهها در جهت مقاصد خود بهره میبرد. البته این طبیعی است چون هر کسی سعی دارد مرام خود را قالب کند. قطعا ما هم که از فرهنگ غنی ایرانی اسلامی بهره میبریم، میتوانیم آن را به دنیا ارائه کنیم.
وزیر ارشاد افزود: صحبتهایی در این برنامه درباره ادبیات جنگ شد. در عین حال که جنگ به ما تحمیل شد ولی رزمندگان عاشقانه جنگیدند و انشاالله درباره آن روزها با عشق هم خواهند نوشت. البته عدهای چون با خدا معامله کردهاند، تمایلی به نوشتن خاطراتشان ندارند ولی باید نوشتن را به آنها تحمیل کنیم تا حقایق ثبت شود. حتی اگر خودشان دست به قلم نمیبرند، به روایت بپردازند. جنگ فقط توپ و تانک و موشکباران نبود و سرشار از تصاویر انسانی بود.
وی با اشاره به دیگر سخنهایی که درباره قصههای قرآنی در این برنامه بیان شد، گفت: قرآن که حاوی احسنالقصص است، یک الگوی داستانی است. ظاهرش دلربا و باطنش عمیق است. سطح آن نازل و سطحی نیست و هر چه آن را بخوانیم، باز مطالب جدید دارد. بعضی پنداشتهاند قرآن سمبولیک است و داستانهایش نمادگرا هستند در حالیکه چنین تفکری اشتباه است. آنچه مهم است این که در قرآن هر قصهای که به آن پرداخته شده، قصد خاصی دارد.
حسینی ادامه داد: تنها قصهای که مسلسلوار در قرآن روایت شده، داستان حضرت یوسف(ع) است و دیگر قصهها به صورت پراکنده و در مقاطع مختلف قرآن نقل شدهاند. قرآن با اسطوره و افسانه متفاوت است. حتی با آنچه نویسندگان رئالیست مینویسند، متفاوت است. رئالیسم حوادثی است که امکان وقوعشان وجود دارد. در داستانهای قرآنی گزینش و اختصار وجود دارد و شاهد موجزگویی و عدم شرح و تفصیل هستیم.
وزیر ارشاد در پایان گفت: قصه و داستان فقط برای شنیدن و به خواب رفتن نیست. بلکه هدف اصلی قصه، انتقال مفاهیم است. مخاطبها طیفهای مختلفی را تشکیل میدهند و همه فرهیخته نیستند بنابراین با زبان داستان، میتوان مفهوم مورد نظر را منتقل کرد.
نظر شما