خبرگزاری مهر- گروه دین و اندیشه: مبحث محکم و متشابه یکی از بنیادیترین مسائل علوم قرآنی مورد نیاز مفسر و مقدمهای لازم برای تفسیر است. این بحث از یک زاویه در شمار مبانی تفسیر و از زاویهای دیگر از قواعد تفسیر محسوب میشود.
اساسیترین مباحثی که در دانش محکم و متشابه باید به بحث گذاشته شود، تعریف دقیق محکم و متشابه ، تعیین دامنه محکمات و متشابهات، تفسیرپذیر بودن یا نبودن آیات متشابه، کیفیت تفسیر و تأویل متشابهات، مدلول حروف مقطعه، فلسفه و حکمت تشابه در بخشی از آیات قرآن و بالاخره آگاهی راسخان در علم به تأویل آیات متشابه است.
کتاب حاضر که با کاربرد آموزشی نگاشته شده، تلاش دارد با پاسخ دادن به سؤالات اساسی فوق خلأ موجود در این زمینه را برطرف کند.
در این کتاب مباحث مربوط به محکم و متشابه و آرای مفسران اسلامی و نیز دیدگاههای مختلف درباب تأویل متشابهات طی دوبخش و یازده فصل ارائه شده است.
بخش اول که مباحث نظری پیرامون محکم و متشابه است در 6 فصل بیان شده: کلیات، معنا شناسی محکم و متشابه، تقسیمات کلی محکم و متشابه، محکمات و قلمروهای آن، متشابهات و قلمروی آن، علل، زمینهها، حکمت و آثار متشابه.
بخش دوم نیز که به بررسی دیدگاههای مفسران و جریانهای مختلف فکری اسلامی در باب تأویل متشابهات میپردازد شامل فصلهای معناشناسی تأویل، انواع رویکردها در تأویل متشابهات، رویکرد سلفیه درتأویل متشابهات، رویکرد امامیه در تأویل متشابهات، راسخان در علم و آگاهی ازتأویل متشابهات است.
درپایان هر فصل منابع برای مطالعه بیشتر معرفی شده و درآخرکتاب، اسامی انبیا و ائمه (ع) و نمایه آیات و روایات آمده است.
نظر شما