محمدرضا فرقانی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: این پروژه در سال 88 بین روسای کشورهای ایران، ترکمنستان و قزاقستان منعقد شد و یکی از مهمترین پروژه های در دست اجرا بشمار می آید.
وی اظهار داشت: این خط راه آهن با طول 900 کیلومتر از شهر اوزن در کشور قزاقستان آغاز شده و پس از عبور از ترکمنستان وارد خاک جمهوری اسلامی ایران می شود.
وی با اشاره به آغاز عملیات اجرایی این پروژه در کشورهای قزاقستان و ترکمنستان، بیان کرد: حدود 140 کیلومتر از طول این خط راه آهن در کشور جمهوری اسلامی ایران احداث می شود که کلنگ زنی این پروژه امروز در گنبد کاووس برگزار می شود.
فرقانی در خصوص اهمیت استراتژیک احداث این خط آهن، اظهار داشت: با اجرای این طرح مهم علاوه بر این سه کشور، بقیه کشورهای مشترک المنافع و حتی اروپا نیز به این مسیر متصل خواهند شد و این طرح به لحاظ حمل و نقل و ترانزیت به عنوان محور شمال - جنوب معروف است.
وی ادامه داد: همچنین این خط آهن باعث اتصال کشورهای خاور دور همچون چین، به ایران و خلیج فارس خواهد شد و تسهیل و کاهش مسافتهای حمل و نقل از شرق دور به اروپا از مزایای قابل توجه این پروژه است.
مدیرکل امور بین الملل نهاد ریاست جمهوری گفت: علاوه بر این با احداث این خط، پروژه خط آهن گرگان- گنبد و بجنورد به مشهد مقدس نیز کلید می خورد و به یک نقطه اتصال ریلی مهم در سطح کشور تبدیل خواهد شد.
فرقانی با بیان اینکه این پروژه تا پایان سال جاری به بهره برداری نهایی می رسد، عنوان کرد: این خط آهن به عنوان مرکز ثقلی برای حمل و نقل ترانزیت کالا از شمال تا خلیج فارس خواهد بود.
ساخت خط آهن ایران - ترکمنستان توسط شرکت پارس انرژی ایران و متخصصان ایرانی انجام می شود و این شرکت حدود 150 کیلومتر از پروژه خط آهن درون خاک کشور ترکمنستان را نیز برعهده داشته است.
نظر شما