۳ تیر ۱۳۹۰، ۱۱:۰۲

این کتاب را هنگام پیاز سرخ کردن نخوانید

این کتاب را هنگام پیاز سرخ کردن نخوانید

در مراسم رونمایی از رمان «آتش به اختیار» جدیدترین اثر محمدرضا بایرامی به این نکته تاکید شد که این اثر رمان آشپزخانه‌ای نیست که در حین پیاز داغ درست کردن بتوان آن را خواند و دنبال کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، عصر دیروز چهارشنبه اول تیرماه باغ موزه آب مجموعه فرهنگی قلهک میزبان تعدادی از چهره‌های شاخص ادبی بود که گرد هم آمدند تا از «آتش به اختیار» محمدرضا بایرامی با حضور وی رونمایی کرده و به نقد و بررسی اثرش بپردازند.

در ابتدای این نشست بایرامی در سخنانی که بخشی از آنها به تعریف دستمایه داستانی اثرش اختصاص داشت، گفت: «آتش به اختیار» را می‌توانم جدیدترین رمانی بدانم که نوشته‌ام گرچه نگارش آن از سال 68 آغاز شد.

وی دلیل تاخیر در به پایان رساندن رمانش را اینگونه تشریح کرد: گرچه آن زمان فکر می‌کردم نگارش آن بیش از 5 سال به طول نخواهد کشید ولی زندگی کارمندی و مشکلاتش اجازه نداد که این اتفاق بیفتد و در نهایت نگارش «آتش به اختیار» 20 سال به طول انجامید.

این نویسنده تاکید کرد که «آتش به اختیار» یکی از بهترین و مهم‌ترین کارهای ادبیش است و آن را تجربه‌ای متفاوت از دیگر کارهایش دانست.

سخنران دیگر مراسم محمدرضا گودرزی، منتقد بود که درباره نام کتاب گفت: این نام به نوعی آشفتگی موقعیت را نشان می‌دهد و اتفاقا در خود رمان هم این آشفتگی احساس می‌شود به همین دلیل من «آتش به اختیار» را رمان مدرن ذهنی می‌دانم و از نشانه‌های آن اینکه سربازانی که شخصیت‌های مختلف اثر در موقعیتی جنگی قرار می‌گیرند، دائم به فکر فرار هستند.

گودرزی ادامه داد: آنها که در محاصره قرار دارند تمام تلاششان بر این است که راهی برای گریز و نجات پیدا کنند گویی که نوعی گریز ابدی تصویر می‌شود و به همین دلیل معتقدم رمان بعد روانشناختی و فلسفی برجسته‌ای دارد. حال وقتی شما با چنین اثری روبه رو هستید دیگر ناگزیر می‌شوید دائما تکه‌های پازل را کنار هم بچینید.

این منتقد تاکید کرد: رمان بایرامی برای خواننده جدی ادبیات و روانشناسی است و رمان آشپزخانه‌ای نیست که در حین پیاز داغ درست کردن بتوان آن را خواند و دنبال کرد.

گودرزی در پایان صحبت‌هایش گفت: این رمان از دو زاویه روایت شده؛ یک زاویه دید اول شخص است و زاویه دید دیگر سوم شخص که این هم دلیل دیگری برای جدی و متفاوت بودن این رمان است. 

در ادامه مراسم رضا امیرخانی با اشاره به اینکه امروز اینجا جمع شده‌ایم که از نویسنده‌ای با 30 سال سابقه نوشتن قدردانی کنیم، گفت:‌ همه ما امروز اینجا جمع شدیم تا به کار کسی که 30 سال از عمرش را وقف نوشتن کرده احترام بگذاریم و این حضور برای نمایش حس عمیق احترام به یک نویسنده است.
 
وی ادامه داد: یکی از ویژگی های کار ادبی بایرامی این است که به طور جدی سالهاست که می‌نویسد و در هر اثرش نگاه تازه‌ای به جنگ دارد و همچنین نویسنده‌ای است که رو به جلو حرکت کرده به همین دلیل معتقدم «آتش به اختیار» شکل کامل و موثرتر «پل معلق» است.
 
در پایان مراسم هم صادق کرمیار نویسنده گفت:‌ در دهه 60 کتابی به نام «عقاب‌های تپه 60» منتشر شد که وقتی آن را خواندم در یادداشتی تاکید کردم مولف این کتاب یک نویسنده حرفه‌ای خواهد شد و اکنون در حضور نویسنده همان کتاب محمدرضا بایرامی هستیم و امروز هم معتقدم رمان «آتش به اختیار» یکی از بهترین رمان‌های مدرن ادبیات امروز ایران است.
 
وی سخنان خود را با انتقاد از سیاست‌های وزارت ارشاد در حوزه کتاب به پایان رساند و گفت:  سی سال است وزارت ارشاد داعیه فعالیت‌های فرهنگی دارد و فعالیت‌های متعددی انجام داده و بودجه‌های کلانی هم هزینه‌کرده است اما شاهد تغییر محسوسی در شمارگان چاپ کتاب، ‌وضعیت معیشتی اهالی ادبیات و فرهنگ و ... نبودیم و این نشان می‌دهد که اقدامات انجام گرفته مفید نبوده و به همین دلیل باید وزارت ارشاد تجدید نظر جدی در کارهایش صورت دهد.
 
این مراسم با رونمایی نمادین از این کتاب با حضور تنی چند از مسئولان معاونت فرهنگی - اجتماعی شهرداری منطقه 3، سیدعلی شجاعی از انتشارات نیستان که چاپ کتاب را برعهده داشته است و محمدرضا بایرامی به پایان رسید.
کد خبر 1342326

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha