به گزارش خبرنگار مهر، در شرایطی که مدیریت توزیع و مصرف آب در بخش کشاورزی همدان از گذشته های دور فقط بر پایه روش های سنتی و حتی کهنه مبتنی بوده تغییر قابل قبولی در شکل و محتوای آن طی سال های اخیر صورت گرفته است.
ناگفته روشن است که این روزها نیاز اساسی مدیریت استفاده بهینه آب کشاورزی بیش از پیش احساس می شود کما اینکه در نشست های متعدد در خصوص وضعیت آب کشاورزی همدان این امر تاکید شده است.
هرچند که در سال های اخیر تلاش هایی برای مکانیزه شدن مدیریت آب در این استان صورت گرفته است اما با این حال همچنان بیشتر مزارع و باغ های این استان با همان روش سنتی آبیاری می شود.
پایداری تولید در کشاورزی در گرو بهره وری مناسب از عوامل تولید است
پرواضح است که کمک به پایداری تولید در بخش کشاورزی در گرو بهره وری مناسب از عوامل تولید است به نحوی که زمین، آب و نیروی انسانی که اصلی ترین عوامل در تولید هستند باید مورد توجه قرار گیرد.
در میان این سه اصل، آب به عنوان عنصری مهم نقشی اساسی در تویدات کشاورزی دارد اما این مهم در سال های اخیر با چالش ها و بحران های جدی در جهان، کشور و استان همدان ربرو شده است.
بر همین اساس بخش کشاورزی در صورتی موفق خواهد بود که بکارگیری روشهای نوین آبیاری و بهینه مصرف کردن آب مد نظر قرار گیرد.
بنابراین مدیریت آب، یکی از مهم ترین ضرورت های مورد نیاز همدان محسوب می شود چرا که اقتصاد بیشتر مردم این استان بر پایه کشاورزی مبتنی است و تهدید کشاورزی این منطقه، مشکلات و محرومیت های آن را دوچندان خواهد کرد.
در این زمینه رئیس سازمان جهاد کشاورزی همدان با اشاره به اهمیت مدیریت بهینه آب استان اظهار داشت: یکی از مهم ترین و بهترین راهکارهای پیش رو برای استفاده بهینه از منابع آبی استان، روی آوردن به روش های جدید از جمله آبیاری قطره ای و تحت فشار است.
91 هزار هکتار از زمینهای کشاورزی همدان زیر پوشش آبیاری تحت فشار قرار دارد
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان در این خصوص گفت: در حال حاضر 91 هزار هکتار از زمینهای کشاورزی این استان زیر پوشش آبیاری تحت فشار قرار دارد.
علیرضا رنجبر ضرابی با تاکید بر اینکه همدان از استانهای پیشرو در آبیاری تحت فشار است و در این زمینه در بین سه استان برتر کشور قرار دارد، گفت: آبیاری تحت فشار از پارامترهای زیربنایی در کشاورزی است و یکپارچه سازی زمینها، ایجاد آب بندها و احیا قنات باید در این زمینه مورد توجه قرار گیرد.
وی با بیان اینکه آبیاری تحت فشار راندمان کشاورزی را دو برابر می کند، اظهار داشت: باید با استفاده از تسهیلات زمینه ایجاد زیرساختها را فراهم کرد زیرا این امر ایجاد اشتغال و افزایش تولید را به دنبال دارد.
با این تفاسیر پرواضح است که اجرایی شدن تکنولوژی کشاورزی تنها راه نجات کشاورزان برای رسیدن به اهداف تعریف شده برای آن است و آشنایی کشاورزان با تکنولوژی کشاورزی از شاخص های مهمی است که باید از سوی بخشهای دولتی مورد اهتمام قرار گیرد.
ناگفته پیداست که عدم توجه به روشهای جدید آبیاری به علت فراوانی آب مصرفی در کشور و استفاده از روشهای برداشت آب به شیوه های سنتی، موجب شده در سالهای اخیر کشورمان به صورت جدی با بحران آب و کمبود منابع آبی روبرو و صنعت کشاورزی کشور با آسیبهای جدی مواجه شود.
بخش کشاورزی بیشترین منابع آبی کشور را در اختیار دارد
در حال حاضر بخش کشاورزی بیشترین منابع آبی کشور را در اختیار دارد اما به دلیل روشهای نادرست برای مصرف، حجم زیادی از منابع اختصاص یافته در این حوزه به هدر می رود.
کمبود منابع آبی در سالهای اخیر و فقدان روشهای صحیح آبیاری در اکثر زمینهای کشاورزی، موجب آن شده که محصولات کشت شده آنگونه که انتظار می رفت به عمل نیامده و با کاهش بهره وری محصولات، کشاورزان با کمبود یا نبود برداشت روبرو باشند.
این در حالیست که امروزه بسیاری از کشورهای دنیا با کنار گذاشتن روشهای آبیاری سنتی و سطحی منسوخ شده و بهره گیری از روشهای مدرن و فن آوری های روز، از حداقل آب موجود بیشترین استفاده را می کنند و بخش کشاورزی که یکی از نیازهای اساسی و عامل استقلال هر کشوری است، در خشکسالی ها و کمبود آب در کشورهای توسعه یافته با کمترین خسارت و آسیب پذیری همراه است.
و در پایان اینکه با توجه به کاهش بارندگی و برف در سالهای اخیر، افزایش تبخیر به دلیل افزایش گرمایش زمین، کاهش حجم آب رودخانهها و دریاچهها، افزایش مصرف آب شهری و دیگر آثار منفی زیست محیطی ضرورت بهینه سازی مصرف آب بیش از هر زمان دیگری احساس می شود.
نظر شما