به گزارش خبرنگار مهر، ارسلان هاشمی شامگاه سه شنبه در هشتمین نشست سراسری رهیافت مشارکت های مردمی در شرکت های آب منطقه ای با رویکرد استملاک اراضی، با ارائه گزارشی از وضعیت منابع آب و معرفی پروژه ها و طرح های آب آذربایجان شرقی تاریخچه مشارکت های مردمی را در سه دوره پس از پیروزی انقلاب اسلامی تشریح کرد.
وی اظهار داشت: از جمله یافته های مثبت در مشارکت های مردمی این استان، این است که در 19 طرح با 30 تعاونی آب بران و شش هزار و 199 نفر عضو و با 9 هزار و 930 هکتار اراضی، مدیریت بهرهبرداری و تعمیر و نگهداری به بهرهبرداران واگذار شده است.
هاشمی تأکید کرد: شرط موفقیت در جلب مشارکت مردمی و واگذاری بهره برداری به ذینفعان این است که به جای تصمیم گیری و برنامه ریزی برای مردم، تصمیم گیری به خود مردم و کشاورزان سپرده شود.
معاون طرح و توسعه شرکت مدیریت منابع آب ایران نیز طی سخنانی در این نشست کاهش بار مالی دولت، تسریع در روند اجرای طرح ها، بهبود الگوی مصرف آب و حفظ و نگهداری تأسیسات آبرسانی را از جمله اثرات جلب مشارکت های مردمی در طرح های توسعه منابع آبدانست.
مجید سیاری اظهار داشت: از سال 1373 که برنامه مشارکت های مردمی در دستور کار شرکت مدیریت منابع آب ایران قرار گرفت، تاکنون 208 پروژه با اعتبار سه هزار و 308 میلیارد ریال و در سطح 442.5 هزار هکتار از سوی دفتر توسعه شبکههای آبیاری و زهکشی و مشارکت های مردمی این شرکت راهبری شده است.
وی اضافه کرد: براساس قانون بودجه سال 1390 و به منظور تسریع در احداث آب بندان ها و احداث، تجهیز و تکمیل پروژههای شبکههای آبیاری و زهکشی فرعی و تشویق سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی بخش غیر دولتی و تعاونی های تولیدی، تشکلهای آببران و شرکت های سهامی زراعی، به دستگاههای اجرایی ملی و استانی پروژههای مذکور اجازه داده میشود از محل اعتبارات طرحهای تملک دارایی های سرمایهای مربوط، اعتبارات مورد نیاز برای احداث و تکمیل پروژههای موصوف را به میزان 85 درصد به عنوان سهم دولت به صورت بلاعوض و 15 درصد به عنوان سهم بهره برداران تأمین و پرداخت کنند.
مدیرکل دفتر توسعه شبکه های آبیاری و زهکشی و مشارکت های مردمی شرکت مدیریت منابع آب ایران نیز در این نشست با ارائه گزارش وضعیت شبکه های اصلی آبیاری و زهکشی کشور گفت: 3.9 میلیون هکتار اراضی پایاب شبکه های آبیاری و زهکشی در کشور وجود دارد که تا کنون 1.8 میلیون هکتار شبکه اصلی آبیاری و زهکشی در آنها احداث شده و 269 هزار هکتار دیگر نیز در دست ساخت است.
عبدالرضا فلاح رستگار افزود: همچنین 817 هزار هکتار شبکه فرعی آبیاری و زهکشی نیز تاکنون ساخته شده و 3.1 میلیون هکتار دیگر نیز در دست مطالعه و احداث است.
وی گفت: براساس دیدگاه وزارت نیرو، فرآیند کلی نظام مشارکت های مردمی شامل سطوح مشارکت در برنامه ریزی و مطالعات، اجرا، نگهداری و بهره برداری و نظارت و ارزیابی است و مشارکت مالی ذینفعان در امر احداث شبکه ها امری لازم بوده، اما کافی نیست.
دیگر سخنران این نشست، مدیر کل دفتر نظام های بهره برداری وزارت جهاد کشاورزی نیز با ارائه سخنرانی در خصوص مدیریت متمرکز منابع و عوامل تولید، عمده ترین چالش های موجود در این زمینه را روند محدودیت منابع پایه تولید، افزایش قیمت حامل های انرژی به دنبال اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها و الزام انطباق شرایط تولید با مقررات سازمان تجارت جهانی دانست.
طباطبایی در ادامه افزود: رویکرد وزارت جهاد کشاورزی در این زمینه تاکید بر ابعاد نرم افزاری و غیر سازه ای به جای ابعاد سخت افزاری و سازه ای است.
وی در ادامه به تشریح و تبیین نقش شرکت های سهامی زراعی و تعاونی تولید در وظیفه آب بران و ظرفیت ها و ساز و کارهای موجود در این خصوص پرداخت.
معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی نیز با ارائه سخنانی در خصوص مدیریت مشارکتی و توسعه پایدار منابع آب، به تعریف مفهوم مشارکت پرداخت و مشارکت را شرط توسعه، عنصر کلیدی برنامه ریزی، ضامن موفقیت برنامه های دولت و سنگ بنای نظم امور جاری جامعه برشمرد.
قاسم سلطان زاده بر تمرکز بیشتر روی اقدامات نرم افزاری در کنار فعالیت های فنی – مهندسی و سخت افزاری تأکید کرد و به تشریح نمونه هایی از پیامدهای نامطلوب توسعه نامتوازن و یک جانبه پرداخت.
وی تأکید کرد: مقابله با بخشی نگری در طرح های توسعه منابع آب و خاک و عوامل ناپایدار کننده توسعه اجتماعی و اقتصادی آنها نیاز به یک عزم ملی دارد، به طوری که مشارکت مستمر آحاد ذینفعان از مسئولان تا کلیه بهره برداران را به همراه داشته و از این طریق است که می توان سطح عملکرد اجرایی و اعمال مدیریت بر فرایندهای اجرایی را حداقل از نظر کنترل و بهبود نسبت به وضعیت فعلی ارتقا داد تا امید داشت که در چند سال آینده روند استقرار مدیریت جامع نگری در این بخش کنترل و نظام مند شود.
گفتنی است، این نشست سه روزه با هدف بیان و ارائه تجربیات موفق مشارکتی و مباحث تملیک اراضی، آسیب شناسی و انتقال مدیریت به تشکل ها و تعاونی های آب بران، بررسی راهکارهای تأمین مالی برای طرح های مشارکت های مردمی و بررسی راهکارهای ظرفیت سازی و توانمندسازی تشکل های تعاونی های آب بران، به میزبانی شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی در تبریز برگزار شده است.
نظر شما