۶ مرداد ۱۳۸۲، ۱۶:۲۹

سفير افغانستان درگفتگو با "مهر" :

ايران بالاترين حجم كمك و مبادلات را با افغانستان داشته است

احمد مشاهد سفير افغانستان در تهران گفت : ايران تنها كشوري است كه در دوسال گذشته بالاترين حجم مبادلات و كمكها را در بازسازي افغانستان داشته است .

احمد مشاهد سفير افغانستان در مصاحبه با خبرنگار بين الملل "مهر" ، در پاسخ به رابطه ايران و افغانستان گفت : ايران وافغانستان از دير باز مشتركات متعدي در زمينه  تاريخي ،  فرهنگي ،  زباني  و اعتقادي داشته اند كه اين امر همواره موجب استحكام و پايداري روابط بين دو كشور بوده است . وي افزود  با روي كار آمدن آقاي احمد كرزاي رئيس دولت انتقالي افغانستان  مناسبات ما در عرصه هاي مختلف تجاري ، فرهنگي ، سياسي و اقتصادي همواره روبه رشد بوده است .
وي در خصوص حجم مبادلات دو كشور گفت آمارها نشان مي دهد كه سطح مبادلات دو كشور در عرصه هاي مختلف اعم از تجاري و اقتصادي و فرهنگي از رشدي مطلوب بر خوردار بوده و در مجموع همكاري ايران و افغانستان در اين زمينه ها به بيش از صد درصد مي رسد .
سفير افغانستان در پاسخ به حضور نيروهاي آمريكايي و اشغال اين كشور  گفت : با مطالعه تاريخ افغانستان مي توان به اين مطلب پي برد كه مردم افغانستان هميشه در دوره هاي مختلف تاريخ از زمان اسكندرگرفته تا حمله مغول و استعمار بريتانيا و در آخر هم هجوم ارتش شوروي سابق با هر گونه تجاوز مبارزه كرده اند و هيچ وقت استيلاي كشوري را تحمل نكرده اند و يكي از افتخارات مردم افغانستان مبارزه با اشغالگران وحفظ استقلال و و هويت تاريخي و ملي بوده است .
وي افزود با فروپاشي شوروي سابق و رفع خطر گسترش كمونيسم جامعه بين المللي افغانستان را فراموش كرد و با روي كار آمدن رژيم طالبان در افغانستان بعضي از دستهاي پشت پرده از تنش و آشفتگي در افغانستان حمايت كرد كه اين امرموجب افزايش فعاليتهاي تروريستي  رژيم طالبان گرديد به طوري كه اين رژيم  فعاليتهاي تروريستي خود رابه آنسوي مرزهاي افغانستان نيز گسترش داد.
سفير افغانستان ادامه داد : با ماجراي  يازده سپتامبر و انفجار مركز تجاري آمريكا  جهانيان به خطرات و عواقب حمايت از رژيم طالبان پي بردند و با اعزام نيروها ي چند مليتي  به مردم ما  در مبارزه عليه تروريسم حمايت كردند . حضور امريكا در افغانستان فعلا به منظور مبارزه و ريشه كن كردن گروههاي  تروريستي و فعاليت آنان است . ما حضور آمريكا را در افغانستان اشغال نمي دانيم بلكه به عنوان يك همكاري متقابل و تشريك مساعي با مردم افغانستان و جامعه جهاني در مبارزه عليه تروريسم تلقي مي كنيم .
آقاي احمد مشاهد در پاسخ به حضور نيروهاي ناتو در افغانستان با توجه به حساسيت كشورهاي منطقه اظهار داشت : با تصويب  شوراي امنيت سازمان ملل و تاييد دولت انتقالي افغانستان ، ناتو  يك نيروي بازدارنده كه متشكل از اعضاي ناتو است  به  خاك افغانستان اعزام كرد  و قرار است كه ناتو براي مدتي رهبري و اداره نيروهاي ائتلاف در افغانستان را به عهده بگيرد كه ما اين امر را مغاير با منافع ملي افغانستان و  صلح و ثبات و امنيت در منطقه نمي دانيم .
سفير افغانستان تاكيد كرد كشورش به عنوان يك دولت آزاد و مستقل مي تواند با هر كشوري كه با منافع اين كشور مخالف نباشد روابط ديپلماتيك داشته باشد  و رابطه ما با ديگر كشورها هيچ عواقب منفي  در روابط با كشور دوست و برادر ايران نخواهد داشت و افغانستان به عنوان يك كشور آزاد در برخورد با كشورها سياست خاص خودش را دارد.
وي در پاسخ به سهميه آب هيرمند و قرار داد 1351 بين ايران و افغانستان گفت : مسئله سهميه بندي آب هيرمند طي قرار داد 1351 بين حكومتهاي وقت ايران و افغانستان حل و فصل گرديد . از زمان روي كار آمدن دولت انتقالي افغانستان با توجه به  خشكساليهاي اخير و كاهش نزولات آسماني هر گزهيچ  تصميمي براي  قطع آب هيرمند به استان سيستان و بلوچستان ايران  اتخاذ نكرده ايم و  با تمامي مشكلات عديده اي كه با آن روبرو هستيم خواستار كمك به مردم ايران بوده ايم و افغانستان  با استفاده از امكانات محدود خود خواستار برقراري روابطي دوستانه و برادرانه با ايران بوده است . وي تاكيد كرد : آب هيرمند هميشه در اختيار  كشور دوست وبرادرايران گذاشته شده و افغانستان خود را متعهد به رعايت عهد نامه هايي كه قبلا بين دو كشور امضاء شده است مي داند و اين مطلب را قبول نداريم كه آب هيرمند به عنوان يك مشكل جدي بين دو كشور مطرح شود. 
وي در پاسخ به سوال منشا و دلايل تجاوز اخير پاكستان به مرزهاي افغانستان تصريح كرد : افغانستان خواستار روابط خوب با همسايگان خود به ويژه پاكستان است و دولت انتقالي ما از بدو تشكيل اين اصل را در نظر داشته است . و اگر مشكلاتي بين ما و پاكستان وجود دارد اين اسلام آباد است كه هميشه مشكلاتي را براي ما به وجود مي آورد و در تقويت روابط با ما كار شكني مي كند و ما اميدواريم كه پاكستان با اتخاذ تدابير معقول و منطقي با اين مسئله جدي بر خورد كند و حسن نيت مارا براي حل اين مسئله ناديده نگيرد و بدون شك ما از ميانجي گري ايران در اين مسئله استقبال مي كنيم . جمهوري اسلامي ايران يكي از كشور هاي بانفوذ منطقه است كه رابطه خوبي با افغانستان و پاكستان دارد و از جايگاه منحصر به فردي در منطقه برخوردار است كه مي تواند به عنوان يك ميانجي خوب و بي طرف در حل سوء تفاهمات ايجاد شده بين ما نقش بسزايي داشته باشد .
وي در مورد اين كه آيا اين اختلافات به نفع طالبان و القاعده نخواهد بود گفت : مسلما هر تنشي كه در منطقه و بين كشورهاي همسايه  ايجاد شود به نفع دشمنان مخصوصا گروه تروريستي القاعده و طالبان خواهد بود و آنها را ترغيب مي كند كه به فعاليتهاي تروريستي خود ادامه دهند .
وي در مورد تصميمات اتخاذ شده در لويي جرگه كه در مهر ماه بر گزار مي شود گفت : مجلس لويي جرگه كه تصويب قانون اساسي افغانستان را بر عهده دارد مي تواند با تصويب قانون اساسي نظام حكومتي و زندگي مردم را دچار تحولات اساسي كند و باعث بر قراري آرامش و امنيت در افغانستان شود .
وي در مورد كشت خشخاش گفت : رژيم طالبان براي تامين هزينه هاي خود و ادامه جنگ در اين كشور به كشت و توليد خشخاش و قاچاق مواد مخدر اقدام كرد كه اين امر موجب گسترش كشت خشخاش در افغانستان شد. با سقوط رژيم طالبان و روي كار آمدن دولت انتقالي و اسلامي آقاي حامد كرزاي سياست ما در رابطه با كشت و توليد خشخاش به طور بنيادي عوض شد به طوري كه دولت انتقالي اين امر رادر دستور كار خود قرار داد و اين امر را واجب ديني و اخلاقي خود دانست و سعي كرد تا آنجا كه امكان دارد براي مبارزه با اين مسئله با جامعه جهاني همكاري كند  و حتي سياست كلي دولت افغانستان بر اين امر مبتني است كه اگر جامعه جهاني ما را در اين امر كمك نكند خود يك تنه به مبارزه با آن بپردازيم .
وي افزود  دولت افغانستان  با همه مشكلاتي كه در سال گذشته با آن روبرو بود برنامه اي رابراي تخريب  تعداد زيادي از مزارع خشخاش در نظر گرفت اما با توجه به مشكلات داخلي  اين برنامه آنچنان كه بايد و شايد به طور كامل انجام نشد و ما اميدواريم كه با احياي زندگي نظام مند و تقويت ارتش و پليس ملي افغانستان روزي بتوانيم اين مسئله را بصورت كامل از افغانستان ريشه كن كنيم .
وي يكي از دلايل گسترش كشت خشخاش در افغانستان را بيكاري و سطح پايين زندگي در افغانستان دانست و تاكيد كرد  ما آرزو داريم با مشاركت بيشتر جامعه بين المللي در بازسازي افغانستان و ايجاد فرصتهاي بيشتر شغلي بتوانيم با اين معضل مبارزه ريشه اي كنيم .
وي در مورد روند بازساري در افغانستان  گفت : كشورهايي كه در كنفرانس توكيو تعهد كرده بودند  در بازسازي افغانستان مشاركت داشته باشند به تعهدات خود تقريبا عمل كردند اما دولت و مردم افغانستان در نحوه انجام اين تعهدات و نحوه مشاركت كشورها در بازسازي افغانستان گله داشتند كه اعطاي كمكها از طريق سازمانهاي غير دولتي بود و نتايج خوب و مثبتي نداشت . وي افزود در كنفرانس بروكسل و كنفرانس كابل ، كشورها دوباره تعهد كردند كه بعد از اين كمكهايشان از طريق  دولت انتقالي افغانستان و از طريق طرحهاي مشخصي انجام شود  و ما اميدواريم كه با اين سياست جديد كمكهاي جامعه جهاني  براي تغيير زندگي  و بازسازي در افغانستان به شكل موثري انجام شود.
 وي پيرامون نقش  جمهوري اسلامي ايران در بازسازي افغانستان تاكيد كرد : تنها كشوري كه بالاترين  رقم را براي كمك به  بازسازي افغانستان اعلام كرد ايران بود و طي دو سال گذشته ايران تنها كشوري بوده كه به صورت بسيار مفيد و موثر در بازسازي افغانستان سهم بسزايي داشت . وي افزود :  احداث جاده اسلام قلعه- هرات و احداث پل ملت و جاده زرنج تا پل ملت و مشاركت در بازسازي استانهاي مختلف مثل هرات و بازسازي نيرو گاه هرات و ايجاد يك پروژه بزرگ كشت و صنعت و همچنين كمك و همكاري با وزارتخانه هاي مختلف دولت انتقالي  از جمله كارهايي است كه  ايران انجام داده است و جمهوري اسلامي ايران بالاترين حجم كمك و مشاركت را در بازسازي افغانستان در طي دو سال گذشته داشته است .

کد خبر 13475

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha