دکتر فرد دالمییر استاد فلسفه دانشگاه نتردام در مورد مبانی و اصول کلی که فلسفه غرب بر اساس آن شناخته می شود به خبرنگار مهر گفت: تاریخ فلسفه غرب تاریخ طولانی مدتی است. در این تاریخ نگرشها، رهیافتها و سنتهای گوناگونی وجود دارند.
وی افزود: بر این اساس خیلی از اصول و کلیات را نمیتوان به همه سنتهای موجود در این فلسفه تعمیم داد. خیلی از مردم در مورد فلسفه غرب دیدگاه تمامیت گرایی دارند. به عبارت دیگر برخی معتقد هستند که فلسفه غرب تماماً خوب است و برخی دیگر نیز معتقدند که فلسفه غرب تماماً بد است.
مؤلف "هگل: مدرنیته و سیاست" در ادامه تأکید کرد: باید توجه داشت که اینگونه بحث کردن در مورد فلسفه غرب مفید و مناسب نیست. بطور حتم به این سنت فلسفی نیز انتقاداتی وارد است.
این استاد دانشگاه یادآور شد: وقتی در مورد یک سنت فلسفی میخواهیم بحث کنیم باید میان دیدگاههای خوب و دیدگاههای نه چندان خوب تفاوت قائل شویم. شاید در میان تمام ایدهها و دیدگاهها و اصول فکری غرب بتوان یک اصل را مشخص کرد و آن این است که برای رسیدن به حقیقت باید تحقیق و جستجو کرد.
وی در مورد اینکه آیا سنت فلسفی غرب توانسته به همه سؤالهای بشر پاسخ گوید گفت: برخی ابعاد و جنبههای فلسفه غرب توانستهاند به پرسشهای بشری پاسخ دهند. بعنوان نمونه برای نیازهای مربوط به حوزه اخلاق فیلسوفانی چون ارسطو و کانت تلاشهای زیادی کردهاند.
دال می یر تأکید کرد: همچنین در مورد نیازهای اجتماعی، مکاتب و رهیافتهایی چون حقوق بشر تلاشهایی صورت داده اند و برای نیازهای مادی مکاتبی چون پراگماتیسم کوششهایی در این سنت فلسفی کردهاند.
مؤلف "شهر و عمل: کابردهای آن در نظریه سیاسی معاصر" یادآور شد: در همین سنت فلسفی شاهد برخی دیدگاهها و مکاتب هستیم که به نیازهای انسان بی توجه بودهاند. برای نمونه مکاتب متکی بر قدرت و استبدادگرایی به نیازهای روحی و معنوی انسان بی توجه بودهاند و این نیازها مورد غفلت آنها واقع شده است.
وی در مورد اینکه مهمترین انتقادات وارده به سنت فلسفی غرب چیست گفت: انتقاد من به وجه و بعد بد سنت فلسفی غرب است. به عبارت دیگر در این سنت فلسفی رهیافتهایی وجود دارند که تشویق کننده و تقویت کننده خودخواهی، سلطه، استثمار و عدم مسئولیت پذیری هستند.
استاد فلسفه دانشگاه نتردام در پایان تصریح کرد: این رهیافتها باید متوجه مسئولیتهای اخلاقی و آزادی اصیل باشند. به عبارت دیگر این رهیافتها باید مسئولیت اخلاقی و آزادی ناب و اصیل را تشویق و تقویت کنند و نه اینکه در مقابل آن بایستند.
نظر شما