به گزارش خبرنگار مهر، در حال حاضر بیش از 32 درصد جمعیت کشور را روستاییان تشکیل می دهند اما گسترده فعالیتها و برنامه های فرهنگی و هنری هنوز آنچنان که باید و شاید به روستاها نرسیده است.
در حالیکه انواع جشنواره ها و همایشهای فرهنگی و هنری سالانه در شهرها برگزار می شود اما سهم روستاییان از این جشنواره ها و برنامه های فرهنگی به تناسب جمعیت این قشر در کشور محقق نشده است.
سئوالی که شاید در اذهان بسیاری از کودکان، نوجوانان، جوانان و حتی بزرگسالان در روستاها همواره وجود دارد این است که سهم روستانشینان از برنامه های فرهنگی چه میزان است و آیا این مطالبه به حق تحقق یافته است؟
امروزه بسیاری از کارشناسان معتقد هستند که برای حل معضلات اجتماعی باید به راه حلهای فرهنگی روی آورد و با فرهنگ سازی ذهنیت عمومی جامعه را به سمت و سویی سوق داد که تخلف از قانون و یا هر مشکل اجتماعی دیگری تبدیل به یک ناهنجاری نشود و افراد جامعه با اختیار و نه به خاطر اجبارهای قانونی از انجام آن بپرهیزند.
هر چند که برخی آسیبهای اجتماعی در روستاها نسبت به شهرها در حداقل ممکن قرار دارد اما گستره روستانشینان را نمی توان بی نصیب از برنامه های ترویج فرهنگ عمومی پنداشت چرا که توسعه فرهنگی در هر جامعه ای منوط به یک توسعه همگن هم در مناطق شهری و هم روستایی است هر چند که ممکن است نوع و ابعاد فعالیتهای فرهنگی در هر کدام از جوامع شهری و روستایی متفاوت باشد.
از سوی دیگر در مقوله "جنگ نرم" و "تهاجم فرهنگی" تنها جامعه هدف این شبیخون شهرنشینان نیستند که در گام اول متولیان حوزه فرهنگ کشور باید بر این نکته واقف شوند تا بتوان در گامهای بعدی ضمن آسیب شناسی در این حوزه برنامه هایی درخور در روستاها به مرحله اجرا درآورد.
با این اوصاف تردیدی باقی نمی ماند که کارکرد برنامه های فرهنگی چه در زمینه برنامه های جشنواره ای و همایشی و چه در حوزه فرهنگ عمومی نباید در محدوده شهری متوقف شود و باید حوزه تاثیرگذاری این برنامه ها تا عمق روستاها نیز کشیده شود چه بسا این موضوع بتواند سهم تاثیرگذاری در زمینه کاهش مهاجرت روستائیان به شهرها ایفا کند.
نشست هماهنگی اردوهای جهادی سازمان بسیج دانشجویی استان لرستان فرصتی برای اذعان به خلاهای موجود در حوزه فرهنگی در روستاهای لرستان بود.
معاون فرهنگی هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد لرستان در این نشست اظهار داشت: غفلت متولیان فرهنگی از روستاها و محرومیتهای فرهنگی، واقعیتی است که نه تنها در لرستان، بلکه در کل کشور نیز ملموس است.
ماشاء الله امان الهی بهاروند تصریح کرد: فاصله بین متولیان فرهنگی و روستاها باعث شده که برد فرهنگی دستگاههای یاد شده در روستاها کم باشد.
وی با استقبال از ایجاد پایگاههای فرهنگی با محوریت دانشجویان جهادی در مساجد و مدارس روستاهای استان یادآور شد: کار جهادی، بویژه توسط دانشجویان، مقدس و ارزشمند است و در راستای محرومیت زدایی فرهنگی در روستاها بهترین کار حمایت از گروههای جهادی می باشد.
معاون فرهنگی هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد لرستان خواستار همکاری همه دستگاههای برای پرکردن خلا فرهنگی موجود در روستاها شد و بیان داشت: تنها متولی فرهنگی استان، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی نیست و سایر دستگاههای مربوطه نیز ملزم به مشارکت در مسائل فرهنگی هستند.
نظر شما