به گزارش خبرنگار مهر، حضور مریم اسلامی شاعر و نویسنده کودک و نوجوان فرصت مغتنمی برای کودکان لرستانی بود تا با این نویسنده جوان از نزدیک آشنا شوند. نویسنده ای که هیچ انتظاری از مسئولان ندارد و معتقد است که مسئولان باید از هنرمندان بخواهند که دست به خلق آثار فاخر بزنند.
نشست ادبی دو پنجره با حضور کودکان و نوجوانان مستعد لرستان زمینه ای بود که این نویسنده جوان هم اعتراف کند که اعضاء کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان لرستان بسیار بسیار مستعد و مشتاق به یادگرفتن و آموختن هستند.
مریم اسلامی متولد 1355 در شهر نیشابور است. فوق لیسانس زبان وادبیات فارسی دارد و حدود 11 سال است در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان فعالیت می کند. خودش می گوید که ابتدا مربی ادبی بوده و بعدها در سمت کارشناس ادبی استان خراسان فعالیت خود را ادامه داد و امروز حدود سه سال است که کارشناس کارگاه شعر در ستاد آفرینشهای ادبی کشور است.
خرم آباد؛ سرزمینی که کوه هایش آدم را همراهی می کند
وی که به طور همزمان به تالیف مجموعه های شعر و داستان برای کودکان پرداخته است امروز به نامی آشنا در این عرصه تبدیل شده است که کودکان و نوجوانان نوشته های او را به خوبی در ذهن دارند.
اسلامی از حضور در لرستان به عنوان یک تجربه فراموش نکردنی یاد می کند. به سبک همه نویسنده ها حرفهایش را با نثر ادبی زیبایی تنظیم می کند. می گوید که خرم آباد شهری است که کوه هایش همه جا آدم را همراهی می کند و قدمت آن از حسی ژرف و عمیق وجود انسان را سرشار می کند.
وی علاوه بر زیبایی های باستانی و طبیعی خرم آباد از مردمش هم حرف می زند و می گوید: لرستان مردمی دارد که از محبت و صمیمیت سرشارند و مهمان نوازی ریشه در تاریخ و اصالتشان دارد. با این کلمات جملاتش را به اوج می برد و اینگونه تمامش می کند که در واقع آدم کجا برود بهتر از خرم آباد؟
کودکان لرستانی بسیار بسیار مستعد و مشتاق به یادگرفتن
از او راجع به ارزیابی اش از اعضای کانون لرستان و کودکان و نوجوانان خرم آبادی می پرسیم و مریم اسلامی پاسخ می دهد که بی تعارف بگویم خیلی خوب! درنشست تخصصی که رو در رو بااعضاء صحبت کردم و کتاب "نامه ات همین الان رسید" مورد نقد و بررسی قرارگرفت اعضایی بسیار بسیار مستعد و مشتاق به یادگرفتن و آموختن را مشاهده کردم و مطمئنم که با کمک و همراهی مربیان خوب لرستان شاهد خلق آثار مطلوبی خواهیم بود.
در مورد وضعیت چاپ و نشر کتاب در کانون می پرسیم و اسلامی با تاکید بر اینکه انتشارات کانون پرورش فکری در حال حاضر در زمره بهترین ناشرین کودک و نوجوان از جایگاه برجسته و ویژه ای برخورداراست، ادامه می دهد: در حال حار کانون بهترین شوراهای تخصصی را برای ارزیابی و نقد و بررسی آثار رسیده برای چاپ و نشر دارد اما آمار وعناوین کتاب های منتشرشده درکانون، پاسخگوی نیاز این همه کودک که در جای جای کشورمان زندگی می کنند نیست.
اسلامی با اندکی تامل ادامه می دهد: ای کاش دهها ناشر مثل کانون پرورش فکری در کشور با همان دقت و وسواس و با همان تخصص و تعهد برای کودکان و نوجوانان کتاب چاپ می کردند.
نقد کتاب زمینه ساز پرورش تفکر انتقادی در کودکان
از این نویسنده کودک راجع به جلسات نقد و بررسی کتاب می پرسیم و اسلامی می گوید: نقد کتاب علاوه بر اینکه از نظر شناخت معیارهای نقد و تشخیص نقاط قوت و ضعف یک کتاب، اعضا را هدایت می کند و آن ها را به شناخت می رساند، تفکر انتقادی را نیز در کودک پرورش می دهد و به او می آموزد که هر چیز را قبول نکند و درباره آن حرف هایی برای زدن داشته باشد؛ همچنین نقد کتاب اعتماد به نفس را در اعضا بالا می برد تا بتوانند آزادانه اظهار نظر کنند و سخن بگویند.
از حضورش در جلسات نقد کتابهایش می پرسیم و اینکه حضور نویسنده کتاب در مراکز چه تاثیری بر ترویج فرهنگ کتابخوانی دارد و اسلامی در این رابطه می گوید: حضور نویسنده باعث می شود که اعضا با شور و نشاط بیشتر و با دقت و وسواس فراوان تری کتاب را بخوانند؛ برای اظهارنظر درباره کتاب، به چند منبع مطالعاتی مراجعه کنند و علاوه بر اینکه دیدار شاعر یا نویسنده، تاثیر مطلوب و خوشایندی بر اعضا می گذارد، می توانند سوال ها و دغدغه هایشان را با او در میان بگذارند و در برخی موارد نیز اعضا احساس می کنند که به آنها بها داده شده و نویسنده یا شاعری در میان آنها حضور یافته و ازنزدیک با آنها به گفتگو نشسته است بنابراین با اعتمادبه نفس بیشتر به نوشتن می پردازند و خود و نوشته هایشان را دست کم نمی گیرند.
لازم است که در حوزه کتاب کودک به موضوعات تازه تری پرداخته شود
از اسلامی راجع به روند انتشار کتابهای کودک در خارج از کشور می پرسیم و اینکه فاصله ها میان ایران و سایر کشورهای دنیا چقدر است. کمی تامل می کند و با یادآوری اینکه سطح کتاب ها در ایران از نظر کمی در حد مطلوب است، می گوید: امروزه ناشران بسیاری در این زمینه فعالیت می کنند و از نظرکیفی هم در ایران به پیشرفت های خوبی در این حوزه رسیده ایم اما تلاش برای ارائه آثار با کیفیت مطلوب تر همواره باید مدنظر همه شاعران و نویسندگان در سراسر دنیا باشد.
این نویسنده کتابهای کودک و نوجوان ادامه می دهد: شاید لازم باشد که در داخل کشور به موضوعات تازه تری برای کودکان و نوجوانان پرداخته شود که پاسخگوی نیاز امروز آنها باشد.
اسلامی به ارزیابی کتابهای منتشر شده در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان هم می پردازد و می گوید: همواره مجموعه ای از ویژگی ها هستند که آثار یک ناشر را در حد مطلوب و خوبی قرار می دهند ویژگی هایی مثل شناخت مخاطب، تهیه کتاب بر اساس این شناخت، رعایت اصولی مانند تصویر گری کتاب و فیزیک و شکل ظاهری و قطع کتاب و همچنین محتوا بر اساس سلیقه مخاطب و متناسب با میزان درک و برداشت او از کتاب.
هنرمند از مسئولان انتظاری ندارد چون هنرش او را به جایگاهی که باید، می رساند
وی معتقد است که از مهم ترین ویژگی های کتابهای کانون، مخاطب شناسی و رعایت گروه های سنی است و در مورد انتظارش از مسئولان هم می گوید: شاعر و نویسنده کار خودش را انجام می دهد؛ به نظر من هنرمند از مسئولین انتظاری ندارد چون هنرش او را به جایگاهی که باید، می رساند؛ این مسئولین هستند که باید از هنرمندان انتظار خلق اثر داشته باشند و در این زمینه به تلاش برای بروز بیشتر این هنر بپردازند.
حرفهایش را با جملاتی که تنها از یک نویسنده بر می آید پایان می دهد: خوشحالم که برای بچه ها می نویسم و خوشحال تر از اینکه آن ها آثارم را دوست دارند و در لبخند های کوچک شان سهیم هستم و گاهی در کشف جهان پیرامون و رسیدن به یک تجربه لطیف با آن ها شراکت دارم.
اسلامی ادبیات را پنجره ای می داند رو به جهان های نامکشوف و ناشناخته، و از مربیان می خواهد که کودکان را پشت پنجره های بی شماری قرار دهند تا آنها تجربه های ارزشمندی به دست آورند و با دست هایی توانمند تر پنجره های فردا را بگشایند.
...................................................
گفتگو : کمال گلمرادی - کارشناس روابط عمومی کانون پرورش فکری لرستان
نظر شما