عبدالعلی دستغیب، منتقد و پژوهشگر ادبی در گفتگو با خبرنگار مهر، چاپ کتابهای عامهپسند را تنها منحصر به حوزه داستان ندانست و عنوان کرد: در همه زمینهها از جمله روانشناسی، آموزشی و ... کتابهایی برای عموم به چاپ میرسد که دارای زبانی ساده و نثری روان و غیر فنی است تا مخاطب به راحتی با آنها ارتباط برقرار کند.
دستغیب افزود: این کتابها برای همه مردم چاپ میشود و توجه افراد را در قشرهای مختلف که کارشان کتاب خواندن نیست، جلب میکند.
این منتقد ادبی تصریح کرد: افرادی که کارشان کتابخوانی است، معمولاً علاقهمندان به نویسندگی و افراد تحصیلکرده و روشنفکر هستند. یک کارمند ساده یا راننده تاکسی معمولاً کتابخوان نیست و میخواهد بخشی از اوقات فراغت خود را با خواندن کتابی ساده سپری کند که کتابهای عامهپسند مناسب آنهاست.
وی با ذکر این نکته که در کل جهان افرادی که کارشان کتابخواندن باشد کم است، اظهار کرد: با این حال تمام افراد جامعه نیازمند هستند کتاب بخوانند. از همین رو افراد علاقهمندان به اشاعه ادبیات برای قشر عام جامعه چاره اندیشیدند و کتابهای حجیم و سنگین را ساده سازی کردند تا عامه مردم هم از نویسندگان معروف کتاب بخوانند.
دستغیب افزود: اگر تمام مردم دنیا کتاب علمی و فلسفی و رمان معروف میخواندند، قطعا تمدن و فرهنگ تفاوت میکرد، اما ما با جمعیت 6 میلیاردی در جهان روبهرو هستیم که اغلب گرفتار کار و زندگی هستند و بعضیهایشان بعد از 8 ساعت کار تنها میخواهند کتابی ساده را مطالعه کنند.
این پژوهشگر و منتقد ادبی با تاکید بر لزوم افزایش زمان مطالعه مردم جامعه بیان کرد: با تمام این اوصاف اشکال جامعه ما این است که کتاب و حتی روزنامه نمیخوانند. ما 70 میلیون هستیم و اگر 10 درصد از جمعیت هم کتابخوان میخواند باید تیراژ کتاب به 7 میلیون میرسید.
وی تصریح کرد: نمیتوان همه مردم را کتابخوان کرد، اما باید تلاشهایی برای افزایش تعداد کتابخوانها و همچنین بالا رفتن اطلاعات مخاطبان کتاب انجام شود تا فردی که به طور مثال امروز جمالزاده را میشناسد، فردا با بزرگ علوی نیز آشنا شود و همچنین جایگزینی برای کتابهای عامهپسند هم پیدا شود.
نظر شما