به گزارش خبرنگار مهر، نمایشگاه سراسری صنایعدستی، هنرهای سنتی و سوغات هر سال همزمان با فصل تابستان در شهر ایلام برپا میشود.
مدیر کل میراث فرهنگی استان ایلام صبح سه شنبه در این آیین با بیان اینکه این نمایشگاه در قالب 200 غرفه در محل پارک تفریحی چغاسبز شهر ایلام دایر است، گفت: نمایشگاه فوق از تاریخ 21 تا 26تیرماه پذیرای همشهریان ایلامی و همچنین گردشگران فصل تابستان در استان است.
وی با اشاره به اینکه زندگی عشیرهای و سنتی در استان ایلام باعث رشد و رونق صنایعدستی مرتبط با آن شده است، تصریح کرد: از دیرباز بافت قالی کردی (قالیچه درشت بافت)، سیاهچادر، چیغ(چیت)بافی، جاجیمبافی، گلیم ساده، نمدمالی، احرامیبافی، گیوهبافی و عبابافی در استان مرسوم بوده است.
اسکندری افزود: در راستای اهداف برنامههای آموزشی پس از ارزیابی قابلیتهای توسعه آموزش رشتههای مختلف بومی استان با اولویت مزیتهای هر منطقه جهت پاسخگویی به سلایق مختلف، رشتههای دیگری نظیر گلیم نقش برجسته، منبت چوب، سفالگری و طراحی روی سفال، قلمزنی روی مس و غیره در این استان راهاندازی و زمینه آموزش آنها فراهم شده است.
صنایعدستی به آن گروه از صنایع اطلاق میشود که عمدتا با استفاده از مواد اولیه بومی تهیه شده و نشاندهنده ویژگیها و میراث هنری و سنتی مردم ایران است که تمام یا قسمتی از مراحل تولید آن با دست انجام میشود و در آن ذوق هنری و خلاقیت فکری صنعتگر تجلی یافته باشد.
وسعت سرزمین، تنوع اقلیمی، اعتقاد به دین و باورهای دینی و در کنار آنها ذوق وسلیقه بالای ایرانیان باعث شده است که در جایجای این کشور متمدن بتوان به آسانی نشانههایی از صنایعدستی از جمله در استان ایلام یافت.
صنایعدستی استان ایلام، بهعنوان میراث هزار ساله تمدن این خطه از جمله پتانسیلهای مهمی است که میتواند سهم مهمی در اشتغالزایی استان داشته باشد.
گلیم نقش برجسته که مهمترین و اصیلترین صنعت دستی در استان ایلام محسوب میشود، از نظر اصالت و تولید مهمترین و شاخصترین صنعت دستی استان ایلام است. زمینه این محصول، ساده و نقوش آن گره کامل قالی است که طبیعتا بعد از بافت نقوش آن برجستهتر از زمینه است.
گرچه این گلیم در دیگر مناطق ایران از جمله اراک و کرمانشاه نیز بافته میشود ولی اصالت آن مختص به استان ایلام بوده و برای اولینبار بافت آن در روستای زنجیره از توابع شهرستان شیروان چرداول استان ایلام شروع شده است.
استقبال گردشگران داخلی و خارجی برای خرید یکی از آثار هنری یا صنایعدستی هر شهر یا استان نشان میدهد قابلیت بهرهبرداری اقتصادی از صنایعدستی کشورمان یکی از اصلیترین مزایای پرداختن به صنعت گردشگری و تقویت آن است.
توسعه این صنعت نیازمند برنامهریزی کلانی است تا صنعتگران این عرصه به شغل دیگری روی نیاورند.
سرپرست صنایع دستی استان ایلام در این ارتباط اظهار داشت: در حال حاضر 25 رشته صنایع دستی در استان ایلام فعال است.
حمید بختیاری با بیان مطلب بالا افزود: این رشتهها شامل گلیم ساده، گلیم نقش برجسته، جاجیمبافی، طراحی سنتی، سفال، معرق، نمدمالی، سرمهدوزی، حصیربافی، قلاببافی، احرامبافی، بافت سیاه چادر و تراش سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی است.
بختیاری گفت: تاکنون نیز بیش از 8800 نفر در این تعداد رشته صنایع دستی ساماندهی شدند و مشغول فعالیتهای محوله هستند.
وی گفت: در حال حاضر 71 کارگاه عمومی و 23 کارگاه خصوصی در استان وجود دارد که به فعالیتهای آموزشی مربوطه میپردازند. بختیاری افزود: گلیم نقش برجسته مهمترین صنعت دستی استان ایلام محسوب میشود و بیش از 50 درصد صنعتگران استان در این رشته فعالیت دارند.
سرپرست معاونت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان ایلام گفت: با توجه به آمار موجود در حال حاضر در تمام مناطق شهری و روستایی استان بدون استثنا صنایع دستی تولید میشود.
وی افزود: فرش و انواع زیراندازها جزو مهمترین رشتههای صنایع دستی بوده که دارای بیشترین میزان صادرات به بازارهای جهانی است.
بختیاری گفت: میتوان به صراحت اعلام کرد که صنایع دستی تولید شده در ایران یکی از بهترین صنایع دستیهای جهان است و بر این اساس اکنون صنایع دستی ایرانی در کشورهای خارجی مورد استقبال بازارهای جهانی قرار دارد.
سرپرست معاونت صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی ایلام افزود: بر این اساس این معاونت مصمم به توسعه فعالیتهای صنایع دستی در استان است.
وی ادامه داد: قرار است به شاغلان و فعالان این عرصه تسهیلاتی برای توسعه فعالیتهای تولید صنایع دستی اعطا شود.
نظر شما