به گزارش خبرنگار مهر، مراسم گرامیداشت 15 نامآور درگذشته در سال 89 عصر سهشنبه 21 تیر با حضور سیدمحمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مسعود زریبافان معاون رئیس جمهور و رئیس بنیاد شهید، فریدون عباسی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی، حجتالاسلام والمسلمین سید مصطفی محقق داماد رئیس هیئت مدیره بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار، حجتالاسلام والمسلمین محمد جواد ادبی رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و خانوادههای 15 نامآور درگذشته در محل انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد.
جریان جدیدی در پاسداشت مفاخر کشور به بار نشسته است
حجتالاسلام محمدجواد ادبی در این مراسم گفت: در دوره جدید وزارت در ارشاد، با نگاهی که آقای حسینی نسبت به مفاخر عملی و فرهنگی کشور دارد، جریان جدیدی در پاسداشت مفاخر کشور به بار نشسته است. حکایت انجمن مفاخر فرهنگی، حکایت محفلی است که مرکز اهل دل و علمای متبحر این کشور است و در موقعیت کنونی کشور، خود را متولی پاسداری از مفاخر این مرز و بوم میداند.
وی افزود: شهیدان در کنار علما، بزرگان و دانشمندانی که فقدانشان را از سال 89 چشیدهایم، نشاندهنده پیام ایران اسلامی هستند که این مرز و بوم جایگاه کسانی است که قدر علم را میدانند و در نگهداریاش کوشا هستند. امیدوارم در این شرایط بتوانیم، برنامههای بهتر و خدمات بیشتری را برای مفاخر کشورمان فراهم کنیم.
در ادامه این برنامه حسینی وزیر ارشاد گفت: در بزرگداشت عالمان، اندیشمندان، مفاخر و مشاهیر به جز از علم و دانش نمیتوان حرف زد و افتخار اسلام بر این است که بر مقوله علم و دانش بسیار عنایت داشته و دینی است که کار خود را با قلم، خواندن و کتابت آغاز کرده است. اسلام همواره کسب فضیلت، کتابت و فراگیری علم را به پیروانش توصیه کرده و از آنها خواسته تا دانش را به مدد کتابت، در قید و بند نگاه دارند.
وزیر ارشاد گفت: این همه کتاب که طی سالیان دراز نوشته و تالیف شده است، نتیجه زحمت بزرگان است. امروز در عرصه جهانی سربلند هستیم که میراث گرانقدری از این کتابها داریم و در هر استان ایران، ستارههای درخشانی از علم حضور داشته و دارند. امروز همه بر این مهم واقفند که باید نام این افراد را گرامی داشت و راز این گرامیداشتها به نسل جوان مربوط میشود؛ چون این مشاهیر باید الگوی نسل جوان ما باشند.
وی افزود: نباید این طور فکر شود که مفاخر کشور فقط به خاطر نبوغ و استعدادشان از مشاهیر کشور هستند. بلکه علاوه بر برکات خداوندی، ماندگاری نام این بزرگان به خاطر رنجها و شبزندهداریهایشان است. همه بزرگانی که در طول تاریخ، منشا اثر بودهاند، وارسته از تعلقات دنیایی بوده و همه تلاششان انتقال علم و معرفت به دیگران بوده است. شهید اول در 7 روزی که در زندان به سر برد به نوشتن یک کتاب پرداخت و «لمعه» را نوشت. او میتوانست بگوید سرنوشتم در این چند روز نامعلوم است و ممکن است کشته شوم. پس بهتر که به عبادت بپردازم ولی تولید علم را برگزید.
حسینی ادامه داد: پیامبر (ص) هم در مسجد، حضور در حلقه دانش را بر حلقه عبّاد ترجیح داد. در حدیث داریم که هرکسی از دنیا برود و میراثش دفتر، قلم و کاغذ باشد، بهشت بر او واجب است. البته مشخص است که منظور از این علم، دانشی است که برای جامعه مفید باشد. بسیاری، فکر میکنند علم دینی، قرآنشناسی، مباحث فقهی و اصولی و... است؛ در حالی که شهید مطهری گفته است هر علمی که به نفع اسلام و مسلمین باشد و برای مردم نافع باشد، علم اسلامی است و هر کسی که برای نفع مردم علمی را یاد گرفته و آن را به کار ببند، ثواب محفوظی خواهد داشت.
وزیر ارشاد گفت: به عنوان مثال، مرحوم گرجی یکی از نمونههای این حدیث است که سالها در دانشگاه تهران منشا علم بود یا کسی مثل شهید شهریاری که در مباحث به روزی چون انرژی هستهای سعی و تلاش میکرد. در سفرهای استانی که هیئت دولت دارد، یک برنامه برای کار روی شخصیتهای نامدار در کارگروه فرهنگی انجام میشود؛ چون جالب نیست که مردم شهرهایی از کشور که مشاهیر زیادی دارند، به جز از چند تن، باقی نامدارانشان را نشناسند. به عنوان مثال در نیشابور که چند هزار شاعر و چهره فرهنگی دارد، مردم نباید فقط عطار را بشناسند یا مثلا در دزفول و بهبهان که صدها چهره فرهنگی دارد، نباید مردم فقط چند شاعر را بشناسند.
برای چهرهای مشترک بزرگداشت برگزار کنیم
وی افزود: نکته دیگر، کار روی شخصیتهای مشترک است. به عنوان مثال من چندی پیش به حامد کرزای رئیس جمهور افغانستان گفتم میتوان برای شخصیتهایی چون کمالالدین بهزاد که در خراسان قدیم میزیسته و در حال حاضر در تبریز مدفون است، برنامههای بزرگداشت برگزار کرد. امیدوارم روزی برسد که در هر استان در موزه یا هر مرکز فرهنگی دیگر، نام تمام مشاهیر با تصویرشان در معرض دید علاقهمندان قرار بگیرد. چون در حال حاضر این کمبودی است که باید برطرف بشود.
نظر شما