نیروهای ناتو 10 سال پیش به بهانه مبارزه با تروریسم افغانستان را اشغال کردند اما در این مدت نه تنها پیشرفتی در زمینه نابودی القاعده صورت نگرفته بلکه هر روز شاهد قدرتمندتر شدن اعضای این گروه و طالبان و افزایش خشونت ها هستیم.
در این بازه زمانی همزمان با افزایش فشار جوامع غربی برای پایان دادن به جنگ افغانستان به دلیل مشکلات اقتصادی و بحران بدهی ناتو از واگذاری مسئولیت برقراری امنیت هفت منطقه از جمله سه ولایت به نیروهای افغانی در روزهای آتی خبر می دهد.
هم اکنون حدود 100 هزار نظامی آمریکایی در افغانستان حضور دارند و قرار است که 33 هزار نظامی تا پایان سال 2012 از این کشور خارج شوند و سال 2014 مسئولیت کلی برقراری امنیت به نیروهای افغانی واگذار شود.
یکی از ساکنان شهر قندهار در جنوب افغانستان به شینهوا گفت: حتی با حضور بیش از 140 هزار نیروی ناتو و آمریکایی در افغانستان، هر روز شاهد انفجار بمب های کنار جاده ای، حملات طالبان و انفجارهای انتحاری در کشور هستیم.
با توجه به افزایش حملات موشکی آمریکا به پاکستان و تاکید بر گسترش عملیات مبارزه با تروریسم در این کشور و کشته شدن "اسامه بن لادن" رهبر القاعده در منطقه ابوت آباد می توان گفت آمریکا در تلاش برای پایان دادن به بازی خود در افغانستان و توجه بیشتر به پاکستان است. |
نیروهای ناتو و آمریکایی در روزهای آتی مسئولیت برقراری امنیت شهر کابل، پنجشیر، بامیان، هرات در غرب، مزار شریف در شمال و "مهتر لام" در شرق و "لشکرگاه" در جنوب افغانستان را به نیروهای افغانی واگذار می کنند.
لشکرگاه در ولایت هلمند یکی از مناطق نا امن برای نیروهای آمریکایی وانگلیسی بوده و نظامیان خارجی هنوز نتوانسته اند حتی برنامه ای مشخص را برای برقراری ثبات در افغانستان تهیه ونتظیم کنند و هم اکنون پس از گذشت ده سال در اواخر جولای مسئولیت برقراری امنیت در این ولایت را به نیروهای افغانی واگذار می کنند.
این پروسه در حقیقت آزمون اصلی طرح ناتو برای واگذاری مسئولیت کامل برقراری امنیت به نیروهای افغانی تا پایان سال 2014 و خروج کامل نظامیان خارجی است زیرا با توجه به اهداف جنگ طلبانه غرب نمی توان پیش بینی کرد که غربی ها به وعده خود جامه عمل پوشانده و در سه سال آینده به طورکامل از افغانستان خارج شوند.
افغانستان دارای منابع عظیم خدادادی است و معادن عظیم آهن، کروم و فلزات و زغال سنگ مرغوب در استان سمنگان و 52 چاه نفت در استان سر پل و گاز طبیعی در شمال افغانستان طمع غربی ها را بر آن داشته تا در این کشور حضور داشته باشند و به نظر نمی رسد که غرب با توجه به مبالغ هنگفتی که صرف جنگ کرده از این منابع چشم پوشی کند و به حضور خود در این کشور پایان دهد.
هزینه جنگ افروزی آمریکا و اروپا در افغانستان تا بدان حد است که باعث شده این کشورها با بحران بدهی مواجه شده و در آستانه رکود اقتصادی قرارگیرند، بنابراین ازعقب نشینی نظامیان از افغانستان می توان در جهت جلب حمایت مردم و بالا بردن شانس رهبرانی در جهان یاد کرد که همواره مورد انتقاد مردم و سیاستمداران قرار دارند.
انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا و فرانسه سال 2012 برگزار می شود و عقب نشینی نظامیان از افغانستان و تصمیم برای انتقال مسئولیت به نیروهای افغانی را می توان اقدام زیرکانه "باراک اوباما" و "نیکلا سارکوزی" همتای فرانسوی اش دانست.
در این میان گزارشهایی در رابطه با تهدید طالبان برای اختلال در پروسه انتقال مسئولیت به نیروهای افغانی در ولایت هلمند منتشر می شود و به نظر می رسد که حملات موفقیت آمیز اعضای این گروه باعث تضعیف اعتماد به نفس نیروهای افغانی برای کنترل اوضاع امنیتی کشورشان شوند و تصور کنند که بدون خارجی ها نمی توانند از پس طالبان برآیند.
اما راهکار منطقی این است که نیروهای خارجی باید هرچه سریعتر از افغانستان خارج شده و به آموزش و مجهز کردن سربازان و پلیس افغانستان پرداخته و سلاح های مدرن را در اختیار ارتش قرار دهند.
البته نکته مهم مواضع ضد و نقیض ایالات متحده است زیرا با توجه به افزایش حملات موشکی آمریکا به پاکستان و تاکید بر گسترش عملیات مبارزه با تروریسم در این کشور و کشته شدن "اسامه بن لادن" رهبر القاعده در منطقه ابوت آباد می توان گفت آمریکا در تلاش برای پایان دادن به بازی خود در افغانستان و توجه بیشتر به پاکستان است.
نظر شما