۳۱ تیر ۱۳۹۰، ۱۲:۱۷

رئیس بنیاد دانشنامه‌نگاری:

ریشه نرخ پایین مطالعه را در آموزش و پرورش جستجو کنید

ریشه نرخ پایین مطالعه را در آموزش و پرورش جستجو کنید

رئیس بنیاد دانشنامه‌نگاری با اشاره به اینکه ریشه فرهنگ ضعیف مطالعه در کشور به آموزش و پرورش باز‌می‌گردد، گفت: ما می‌گوییم از هشت ساعت کاری، تنها یک ساعت آن مفید است و این موضوع به نظرم برای مطالعه کمتر از یک دقیقه است.

منوچهر اکبری در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به سخنان چهارشنبه گذشته مقام معظم رهبری در جمع کتابداران با اشاره به اینکه سخنان ایشان نشان از اطلاع دقیقشان از وضعیت نشر و مطالعه در کشور دارد، گفت: از قضا بسیاری از کسانی که نزد ایشان دم از کتاب می‌زدند، اگر حرف ایشان را گوش می‌دادند، وضع کتاب و کتابخوانی امروز بسیار بهتر از این بود.

وی افزود: این که معظم له می‌گویند آماری که شما می‌دهید، غیرواقعی است، به معنی این است که ایشان به نکات دقیقی اشراف دارند و در کنار آن کانال‌های دیگری هم غیر از آنچه آقایان ارائه می‌دهند، برای سنجش سرانه مطالعه و وضعیت بد کتابخوانی هست که ایشان به استنادش اعلام می‌کنند وضعیت مطلوب نیست.

رئیس پیشین دانشکده ادبیات دانشگاه تهران ادامه داد: ده ـ پانزده سال قبل از این مقام معظم رهبری عنوان داشتند که شاهکارهای ادبی جهان را بخرید و ترجمه کنید و در اختیار مردم قرار دهید. آثاری که زمان بر آنها نمی‌گذرد و سال‌های سال خواندنی خواهند بود. حتی نظر ایشان روی بازترجمه برخی از این آثار بود، ولی آیا متولیان امر کتاب این کار را کردند؟

اکبری افزود: من با چشم خود دیده‌ام آثاری که مقام معظم رهبری به عنوان آثار شاخص و تاثیرگذار از آنها یاد می‌کردند در نظر آقایان برای رفتن در کتابخانه‌های عمومی شهرستان‌ها به «ان قلت» مبتلا می‌شد. اعتراض هم که می‌کردیم، می‌گفتند مضر است. وقتی رهبر انقلاب با نگاهی روشنگرانه می‌گویند بگذارید آثار شاهکار ادبیات جهان را مردم بخوانند و اشاره‌شان به عموم مردم است و نه تنها اساتید دانشگاه و دانشجویان، حتما حکمتی دارد.

رئیس بنیاد دانشنامه‌نگاری ایران ادامه داد: خوراک مناسب مطالعه باید کتاب‌های برتر باشد. البته فرهنگ کتابخوانی ما اسف‌بارتر از فرهنگ کار ما است. می‌گوییم از هشت ساعت کاری ما تنها یک ساعت کارمان مفید است و این موضوع به نظرم برای مطالعه کمتر از یک دقیقه است. این دردی است که باید به آن بیندیشند و من معتقدم ریشه‌ این درد از آموزش و پرورش است.

وی همچنین گفت: فرهنگ کتابخوانی و شرایط ایجاد کتابخوانی ساده را ایجاد نکرده‌ایم. محیط‌های پرجمعیت ما هنوز کتابخانه ندارند. فرهنگ مطالعه در مترو یا هواپیما هنوز راه نیفتاده است. در غرب فرهنگی دارند که کودکان از کودکی در محیط‌های شلوغی مثل مترو، اتوبوس و حتی در سفر عادت به مطالعه داده می‌شوند. ما ولی نخوانده‌ایم و عادت هم نکرد‌ه‌ایم. البته رسانه‌های جدید هم در این راه بی‌تاثیر نبوده‌اند؛ ولی خب حتی همان مطالعه مجازی را هم ما جا نینداخته‌ایم و همین می‌شود که بسیاری در مواجهه با مطالعه می‌گویند کتاب بخوانیم که چه شود. در حالی که در غرب باختن و عمر هدر دادن با نخواندن معنی می‌شود.

اکبری در پایان تاکید کرد: الان کتاب زیاد داریم، ولی کتابخوان کم داریم. اتفاقاً چند سال قبل از این هم مقام معظم رهبری بر این موضوع تکیه داشتند که سرانه کتابخوانی در کشور  مطلوب نیست. شما بگویید یک استاد دانشگاه به عنوان مثال به دلیل دغدغه و مشغله زیاد و تعدد شغل آیا فرصت مطالعه غیردرسی و حتی درسی را دارد؟

کد خبر 1364368

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha