به گزارش خبرگزاری مهر، غضنفر میرزابیگی در تشریح آخرین جزئیات از توافقات صورت گرفته با وزارت بهداشت برای اجرای قانون ارتقای بهره وری و کاهش ساعت کار پرستاران، گفت: از زمان برگزاری آزمون استخدام پرستاران در 6 اسفند وزیر بهداشت چندین نامه به دانشگاههای علوم پزشکی نوشته و تاکید کرده بود که به هر نحو ممکن قانون ارتقای بهره وری و کاهش ساعت کاری پرستاران در اسرع وقت اجرا شود اما به علت برخی شبهات و سئوالاتی که برای دانشگاههای علوم پزشکی مطرح بود تا این زمان به تاخیر افتاد.
وی افزود: یکی از شبهات این بود که با وجود تاخیر در استخدام و ورود پرستاران جدید و همچنین محدودیتهایی که با توجه به کمبود پرستار وجود دارد و نیز اختلاف سلیقه هایی که بین دانشگاههای علوم پزشکی وجود داشت، نحوه اجرای این قانون باید به چه شکل باشد.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری تاکید کرد: بر این اساس با دستور وزیر بهداشت کمیته ای برای پیگیری اجرای این قانون تشکیل شد که در جلسات اول آن نیز وزیر بهداشت حضور یافت و بعد از آن مسئولیت پیگیری موضوع به معاون درمان و معاون توسعه وزارت بهداشت موکول شد تا با همکاری سازمان نظام پرستاری که با حضور بنده و رئیس شورای عالی نظام پرستاری پیگیری می شد، اجرای این قانون به سرانجام برسد.
وی گفت: این کار پیگیری شد تا به این نتیجه رسیدیم که با برگزاری یک همایش از همه مسئولان مرتبط با اجرای این قانون در دانشگاههای علوم پزشکی به جمع بندی نهایی برسیم که سرانجام روز پنجشنبه این همایش با حضور مسئولان وزارت بهداشت و سازمان نظام پرستاری برگزار شد.
میرزابیگی افزود: در این همایش دانشگاه علوم پزشکی کردستان یک نرم افزار را معرفی کرد که با استفاده از آن می توان به صورت دقیق میزان ساعت کاری، شیفت بندی، سقف اضافه کار، ضرایب سختی کار و میزان کاهش ساعت کاری پرستاران را طبق قانون محاسبه کرد و معوقات و کمبودهای هر دانشگاه علوم پزشکی و هر بیمارستان و نیز وضعیت هر پرستار را برای اجرای قانون ارتقای بهره وری به دست آورد و بر اساس آن برنامه ریزی کرد.
وی گفت: یکی از مصوبات این جلسه این بود که این نرم افزاز مبنای کار تمام دانشگاههای علوم پزشکی قرار گیرد تا شاهد تسریع در روند اجرای این قانون باشیم. البته دانشگاههای علوم پزشکی اصفهان و همدان نیز نرم افزارهایی ارائه کرده بودند که قرار شد روز یکشنبه آنها نیز بررسی شوند.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری اضافه کرد: به هر حال در این جلسه مصوب شد که استفاده از نرم افزار اجرای قانون ارتقای بهره وری دانشگاه علوم پزشکی کردستان مبنای کار قرار گیرد، این نرم افزار در صورتی که اطلاعات یک پرستار و سابقه کاری او را بگیرد می تواند، تعداد شیفتهای او را در هر سال یا هر ماه محاسبه کند، سقف اضافه کار را اعلام می کند و برای او برنامه ریزی می کند.
وی گفت: تصمیم دیگر این همایش این بود که تا زمانی که پروسه استخدام پرستاران به اتمام برسد و با وجود اینکه برخی دانشگاهها استخدام و بکارگیری پرستاران را شروع کرده اند، همه دانشگاههای علوم پزشکی بر مبنای اسامی 1.5 برابر ظرفیت قبول شدگان اعلام شده، افراد واجد شرایط را با عقد قرارداد 89 روزه بکارگیری کنند تا بیش از این در اجرای این قانون تاخیر نیافتد و طی این مدت نیز مراحل قانونی، گزینش و استخدام پرستاران به اتمام برسد.
وی افزود: تصمیم دیگر این همایش این بود که با دستور وزیر بهداشت به همه دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور اجازه داده شد به ازای نیروهای پرستار قراردادی، طرحی و تبصره ای که قبلا در دانشگاه علوم پزشکی مشغول به کار بوده اند و اکنون با شرکت در آزمون استخدامی تبدیل وضعیت شده اند، به همان میزان نیروی قراردادی جدید استخدام کنند که البته در کنار متقاضیان جدید افراد ذخیره استخدامی که در آزمون شرکت کرده اند در اولویت هستند.
میرزابیگی گفت: توافق دیگر درباره ایام تعطیل و شیفت شب بود که مطابق قانون فعالیت پرستاران با ضریب 1.5 برابر محاسبه می شود و با توافق مسئولان وزارت بهداشت و سازمان نظام پرستاری مصوب شد که تمام ایام تعطیل تقویمی و روزهایی که دولت تعطیل رسمی اعلام می کند، مشمول این قانون باشد و ساعت کاری از 7 بعد از ظهر تا 7 صبح نیز شیفت شب محسوب می شود به این ترتیب اختلاف نظر دانشگاههای علوم پزشکی در تفسیر این بند قانونی نیز حل شد.
وی ادامه داد: اکنون با توجه به مصوبات این جلسه و توافقاتی که بین مسئولان وزارت بهداشت، دانشگاههای علوم پزشکی و سازمان نظام پرستاری انجام شد از این پس به پرستاران کشور توصیه می کنیم تعهدنامه های دانشگاههای علوم پزشکی را امضا کنند تا هر چه زودتر روال قانونی برای کاهش ساعت کاری و پرداختهای قانونی به پرستاران مطابق قانون جدید طی شود.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری اضافه کرد: بر این اساس تمام شبهات و مشکلاتی که موجب تأخیر در اجرای این قانون بود حل شد و معاون درمان وزارت بهداشت نیز به تمام دانشگاههای علوم پزشکی تأکید کرد که هیچ بهانه ای برای تأخیر بیش از این در اجرای قانون ارتقای بهره وری قابل قبول نیست و همه دانشگاههای علوم پزشکی باید تا اول شهریور یا حداکثر اول مهر این قانون را اجرا کرده باشند و اول مهر سقف زمانی دانشگاههای علوم پزشکی برای اجرای این قانون است و اگر بیش از این به تاخیر بیافتد وزیر بهداشت با دانشگاههای علوم پزشکی خاطی برخورد جدی خواهد کرد.
وی گفت: مسئله ای که اکنون باقیمانده است اجرای این قانون در بیمارستانها و مراکز بهداشتی و درمانی غیر دولتی اعم از بخش خصوصی، نیروهای مسلح، تامین اجتماعی و مانند اینها است که متأسفانه چون متولی واحدی ندارند اجرای این قانون در این مراکز هنوز عملی نشده است.
میرزابیگی افزود: برای اجرای این قانون در بخش غیر دولتی نیز مقرر شد طی یکماه آینده جلساتی را با حضور مسئولان نیروهای مسلح، وزارت کار، سازمان تأمین اجتماعی و وزارت رفاه سابق که اکنون در وزارت کار ادغام شده است برگزار کنیم و با کمک نرم افزار اجرای این قانون در بخش دولتی، زمینه لازم را برای کاهش ساعت کاری پرستاران بخش غیر دولتی در کوتاهترین زمان ممکن فراهم کنیم.
وی در مورد زمان پرداخت معوقه های پرستاران نیز گفت: محاسبه دقیق میزان معوقه های پرستاران بعد از اجرای این قانون انجام می شود و بعد از تکمیل شدن اطلاعات و میزان دقیق معوقات پرستاران در این زمینه نیز تصمیم گیری می شود و در اندک زمانی بعد از اجرای این قانون معوقات پرداخت خواهد شد.
نظر شما