به گزارش خبرنگار مهر، پر واضح است که برای رسیدن به توسعه پایدار در یک جامعه باید از تمام ظرفیت ها و پتانسیل های بالفعل و بالقوه، موجود استفاده کرد.
همچنین بر این اساس باید در راستای پیشرفت و توسعه، تمام بخش ها، شهرها و مناطق مختلف را در نظر گرفت که در این عرصه نخستین گام ها از طریق توسعه شهری برداشته می شود.
بر اساس تعریف سازمان عمران و بهسازی شهری، سیاست توسعه شهری در دنیا به مفهوم ارتقا بهره وری و بهینه سازی، استفاده از زمین و امکان توسعه درون شهری و ارتقا سطح دسترسی ساکنان بافت قدیمی و فرسوده شهری به خدمات شهری و اجتماعی است.
رسیدن به خدمات رفاهی مطلوب در جامعه نیازمند سرمایه گذاری های کلان است
همانگونه که از این تعریف پیداست، برای نیل به این هدف و دسترسی اقشار مختلف جامعه به خدمات رفاهی، اجتماعی و شهری باید سرمایه گذاری های کلانی انجام پذیرد.
اما همانطور که شاهد هستیم، بسیاری از استان ها و شهرهای ایران علی رغم دارابودن ظرفیتهای بالا، به دلیل کمبود سرمایه و بودجه های مالی، آنگونه که شایسته است در مسیر توسعه واقع نشده اند که در این میان استان همدان نیز چنین وضعیتی دارد.
همدان یکی از شهرهایی است که به دلیل موقعیت جغرافیایی مناسب و جاذبه های گردشگری و توریستی در سال های اخیر، در جلب توجه برخی سرمایه گذران موفق عمل کرده اما این میزان برای توسعه و تعالی پایتخت تاریخ، فرهنگ و تمدن ایران زمین کافی نیست.
این در حالی است که رئیس شورای شهر همدان نیز هفته گذشته در یک نشست خبری به این موضوع اشاره کرد و گفت: علی رغم اینکه سرمایه گذاران زیادی برای سرمایه گذاری در طرح ها و بخش های مختلف در همدان اقدام می کنند اما متأسفانه به علت حمایت نشدن از آنها، این شهر در بخش جذب سرمایه گذار با ضعف و کمبود مواجه است.
حمایت نکردن مسئولان، سرمایه گذاران در همدان را فراری می دهد
سید احمد حسنی حلم علت این امر را حمایت نکردن مسئولان از سرمایه گذاران و متعاقبا طولانی شدن روند اداری اجرای طرح ها و پروژه ها دانست و خواستار توجه بیشتر به این مهم شد.
همانطور که عنوان شد، برای اجرای هرچه بهتر طرح ها و پروژه ها، ابتدا باید ظرفیت هایی را که نیازمند سرمایه گذاری در همدان هستند مشخص و سپس راه های جذب سرمایه گذار را بررسی کرد.
این یک واقعیت انکارناپذیر است که در دنیای کنونی، رقابت برای جذب سرمایه گذار بسیار جدی است و هرکس که بستر مناسب تری را فراهم کند، در این امر موفق تر خواهد بود.
مراکز خدمات سرمایه گذاری که به نحوی همه دستگاه های استان در آن حضور دارند، یکی از نهادهایی است که وظیفه اصلی شناسایی فرصت های سرمایه گذاری، خدمات قبل از امضا توافقنامه ها و خدمات پس از اجرای پروژه ها را بر عهده دارند.
این مراکز تحت نظر سازمان سرمایه گذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران فعالیت می کنند و موظف هستند تا مشکلات پیش روی سرمایه گذاران در استان را رفع سازند و هر سرمایه گذار نیز می تواند با مراجعه به این مراکز، علاوه بر کسب اطلاعات در زمینه بسترهای مناسب سرمایه گذاری، نسبت به اخذ مجوز نیز اقدام کنند.
در توسعه همدان بخش خصوصی و دولتی باید همگام قدم بردارند
بدیهی است که فعالیت این مراکز در راستای جذب سرمایه گذار، به تنهایی کافی نخواهد بود و باید از مساعدت های بخش خصوصی نیز در این زمینه بهره جست زیرا دیگر امروزه در پروژه هایی از قبیل احداث اتوبان، سدسازی، احداث نیروگاه ها از بودجه های دولتی استفاده نمی شود و بخش خصوصی وظیفه عملیاتی کردن طرح ها را برعهده می گیرد.
اما در این زمینه نیز نمی توان از حمایت های دولتی چشم پوشی کرد زیرا با حمایت نهادهای دولتی، بخش خصوصی می تواند در جذب سرمایه گذاران داخلی و بخصوص خارجی موفق تر عمل کند.
سرمایه گذاری در یک طرح یا پروژه، یک فرآیند دوسویه است و همانطور که با امضا یک توافقنامه و اجرای یک پروژه، گامی در راستای توسعه شهر برداشته می شود، سرمایه گذار نیز متقابلا باید در اجرای این طرح سود داشته باشد.
تغییر رویکرد مدیران ارشد استان همدان در راستای سرمایه گذاری در طرح ها و پروژه های مختلف، نخستین گام در جهت جذب سرمایه گذار خواهد بود زیرا مسئولان باید بپذیرند که بودجه های مصوب دولتی به تنهایی کفاف توسعه و آبادانی استان را نمی دهد.
البته نباید از ایجاد فرصت های مناسب اشتغال نیز در این زمینه غافل شد زیرا با مدیریت صحیح جذب سرمایه و مطالعات و پژوهش های علمی، علاوه برای افزایش آمار اجرایی شدن پروژه های مختلف عمرانی و اقتصادی، آمار اشتغال نیز افزایش چشمگیری خواهد یافت.
..........................
یاداشت از: زهرا اکبرنیا
نظر شما