به گزارش خبرنگار مهر، محمدحسین صوفی، معاون صدا چندی پیش از خبرگزاری مهر بازدید کرد. او بعد از بازدید، پاسخگوی سئوالات خبرنگار مهر درباره راهاندازی رادیوهای تخصصی شد.
*خبرگزاری مهر - گروه فرهنگ و هنر: آقای صوفی چندی پیش رادیو نمایش افتتاح شد. گرچه برخی معتقد بودند زمان نمایشهای رادیویی گذشته، اما شما با افتتاح یک شبکه رادیویی و احیاء برنامه "شب بخیر کوچولو" نشان دادید عمر نمایشهای رادیویی به پایان نرسیده است. به نظرتان نمایشهای رادیویی چه جایگاهی میان مردم دارد؟
- محمدحسین صوفی، معاون صدا: رادیو به عنوان یک رسانه تاثیرگذار و جدی در کنار مردم حضور دارد، با وجود آنکه شبکههای متعددی ظهور پیدا کردند، لیکن رادیو به عنوان یک رسانه همراه بوده است. دلیل ماندگاری رادیو هم این است که در همه جا همراه مردم است. سهل الوصول و یک رسانه ارزان است. در کنار این رسانه میتوانید به کارهای روزمره خودتان برسید بدون اینکه مزاحم باشد.
بخشی از ساختارهای رادیو بیش از ساختارهای دیگر مورد توجه مردم است یکی از آنها نمایش است. دلیلاش این است که نمایش سابقه طولانی در میان مردم دارد. مردم قصههای شب و جانی دالر را فراموش نکردهاند. همچنین نگاه مثبت به نمایشهای رادیویی دارند.
بخش اعظم نیروی انسانی مولف در رادیو کسانی هستند که در عرصه نمایش فعالیت میکردند. آنها در طول این چند سال علاقمند بودند و انتظار داشتند رادیو نمایش راهاندازی شود، به همین دلیل این شبکه راهاندازی شده است. میزان علاقه و گرایش مردم به رادیو نمایش روز به روز افزایش مییابد و قصد داریم در آینده زمان برنامههای رادیو نمایش را افزایش دهیم.
*برنامههای رادیو نمایش چه زمانی افزایش مییابد؟
- در حال حاضر رادیو نمایش 12 ساعته است و از اول مهرماه این شبکه رادیویی 18 ساعته میشود.
*چند سالی است که وعده راهاندازی رادیو خانواده داده شده، ولی هنوز اتفاقی نیفتاده است. قصد دارید این شبکه رادیویی را در آینده راهاندازی کنید؟
- برنامههای خانواده را در شبکههای مختلف رادیویی اضافه کردیم. اکثر شبکهها به صورت مستقیم یا غیرمستقیم برنامههایی درباره خانواده سالم، ارائه شاخصها برای شکلگیری یک خانواده خوب و ... تهیه و پخش میکند. این نوع برنامه نه تنها در شبکههای سراسری همچون ایران، جوان و فرهنگ تهیه میشود، بلکه در رادیوهای تخصصی سلامت و اقتصاد هم برنامههایی درباره اقتصاد در خانواده یا سلامت در خانواده بحث میشود، اما اینکه ما به این نتیجه برسیم یک شبکه مستقل خانواده داشته باشیم، همچنان در حال بررسی است. تا پایان سال شبکه کودک و نوجوان، مهارت و نیازمندیها را راهاندازی میکنیم.
*با وجود آنکه رادیو تهران به عنوان یکی رادیو استانی تعریف شده است، اما شاهد هستیم این شبکه به جای پرداخت به موضوعهای شهر تهران به مسائل عمده میپردازد. البته مدیر این شبکه رادیویی اعلام کرده پیشنها رادیو شهری را به شما داده است. آیا در آینده رادیو پایتخت خواهیم داشت؟
- رادیو تهران بیشتر توجهاش به موضوعات استان تهران و به ویژه شهر تهران است. درخواستهای فراوانی برای راهاندازی رادیوهای متعدد وجود دارد. نیازمندیهای زیادی هم وجود دارد چه در حوزه رادیوهای تخصصی یا در شبکههای اختصاصی، ولی باید قبول کنید بضاعت مالی و فنی ما محدود است.
در صورت توسعه امکانات فنی، مالی و بودجه، یکی از شبکههایی که سازمان به دنبال آن است راهاندازی رادیوهای شهری از جمله رادیو شهری تهران است، ولی در حال حاضر اولویتهای ما راهاندازی رادیوهای تخصصی مثل تاسیس رادیو کودک و نوجوان و ... در گستره ایران است.
*به راهاندازی رادیو کودک و نوجوان اشاره کردید. همانطور که میدانید ساخت برنامه برای این گروه سنی دشوار است و باید کارشناسی شده عمل کرد. سالهاست شبکه دو سیما به عنوان شبکه کودک تعریف شده، ولی برنامههای این شبکه نه تنها کارشناسی شده نیست، بلکه نتوانسته به جایگاه مشخصی برسد. برای اینکه رادیو کودک و نوجوان به معضل شبکه دو گرفتار نشود چه تمهیداتی دارید؟
- شبکه کودک سیما، شبکه خوب و فعالی است و در نظرسنجیها توانسته رضایتمندی خوبی کسب کند. یکی از دلایلی که باعث شد شبکههایی که راهاندازی میکنیم در زمان خودش باشد به خاطر مطالعات کارشناسی است. مثلاً رادیو نمایش بعد از بررسیهای زیادی که انجام شد، راهاندازی شد. از سوی دیگر بخشی از تولیدات برای این شبکه تهیه و جمعآوری شد تا زمان راهاندازی با کمبود رو به رو نشویم.
در حال حاضر هم شاهد رونق روز به روز رادیو نمایش هستید. همچنین از زمانی که رادیو اقتصاد 18 ساعته شد رضایتمندی مخاطبان نیز بیشتر شده است. قبل از راهاندازی هر یک از شبکهها در شورای فکر و راهبردی درباره بایدها و نبایدها، نیازهای برنامهسازی جامعه و ... با کارشناسان زیادی صحبت میشود و بررسی لازم انجام خواهد شد.
درباره شبکه کودک و نوجوان هم این اتفاق افتاده است. آقای نعیمی ذاکر مسئول راهاندازی این شبکه است. همچنین مسئول راهاندازی شبکه نیازمندیها را انتخاب کردیم یا شبکه مهارت را. در مجموع جلسات متعدد با کارشناسان داریم تا شبکه با پشتوانه برنامهای خوب و نیروی انسانی کارش را آغاز کند.
*پس رادیو کودک و نوجوان کارشناسی شده راهاندازی میشود؟
- دقیقاً همین طور است. برنامهسازی برای کودک و نوجوان حساسیت بالایی دارد. مدیر شبکه باید جامعه مخاطبان را بشناسند و تجربه خوبی در برنامهسازی داشته باشد. خوشبختانه کسی که به عنوان مسئول راهاندازی انتخاب کردم سابقه طولانی در برنامهسازی و مدیریت دارد. همچنین علاوه بر حوزه رسانهای در حوزه چاپ و کتاب هم تخصص دارد.
خوشبختانه در رادیو عوامل حرفهای فعالیت میکنند. ما 20 شبکه رادیویی و بیش از 200 مدیر داریم. هر یک از شبکههای رادیویی گروههای مختلف برنامهسازی دارند. دائما به دنبال نوآوری در رادیو هستیم و افراد با استعداد و خوش فکر شناسایی و از توانمندیهایشان استفاده میکنیم.
*شما از زمانی که به معاون صدا منصوب شدید. تغییراتی در رادیو در بخش مدیریت، برنامهها و ... دادهاید و همیشه در سخنرانیهایتان تاکید کردید به دنبال ارتقای رادیو هستید. حال بعد از اقداماتی که انجام دادهاید فکر میکنید چقدر توانستید ایدههایتان را اجرایی کنید؟ و فاصلهتان با ایدهآلهایتان چقدر است؟
- رادیو در مسیر تحول است. ما به دنبال بازاندیشی و جذب مخاطب بیشتر و حفظ مخاطب فعلی هستیم. از سوی دیگر ما در حال نبرد رسانهای هستیم. مرتب رسانههای متعدد ظهور مییابند، چرا که ذائقه مخاطبان در حال تغییر است.
آن رسانهای ماندگار میشود که به دنبال بازاندیشی خودش، تحول و پاسخگویی به ذائقه مخاطب باشد و متناسب با نیاز جامعه برنامهسازی کند. برای ارتقای کیفیت و جذب مخاطب بیشتر تلاش کند. این اقدامات در دستور کار ماست.
ارزیابی انجام شده نشان میدهد امسال وضعیت رادیو نسبت به سال گذشته بهتر شده است. یا در سال 89 نسبت به سال 88 به لحاظ کیفیت برنامهها رشد خوبی داشتند. هر سال بهتر از سال قبل خواهیم بود. ما در مسیر تحول هستیم و تحول هم حد توقف ندارد. باید مسیر رشد را طی کند.
-------------------
گفتگو: فاطمه عودباشی
نظر شما