به گزارش خبرگزاری مهر، آیتالله محمدتقی مصباح یزدی در دیدار رئیس مرکز آموزش مدیریت دولتی و معاون مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهوری، با اشاره به نیاز جامعه به مدیران گفت: طبعاً وقتی نظام جدیدی در کشوری روی کار میآید اجرای اهداف و برنامههایش به دست مدیرانی است که متصدی کارهای مختلف اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی هستند و هیچگاه یک نفر نمیتواند جامعهای را شخصاً اداره کند.
وی با اشاره به سیر تکاملی مدیریت در صدر اسلام گفت: از همان ابتدا که جامعه اسلامی در مدینه تشکیل شد و به تدریج مقرارت اجتماعی و اداری آن سامان گرفت، کسانی از طرف پیامبر(ص) مسئولیت کارهای گوناگونی را عهدهدار شدند. البته جامعه بسیط و کارها نیز ساده بود، ولی تدریجاً وسعت پیدا کرد تا اینکه در زمان امیرالمومنین(ع) به اوج خود رسید و ایشان در کوفه نظام اداری خاصی را حکمفرما کردند و مسئولینی را به کارهای مختلف گماشتند.
استاد حوزه علمیه ادامه داد: در ایران با برچیده شدن رژیم غیراسلامی و استقرار نظام اسلامی، اهداف انقلاب و اجرای برنامهها به دست مدیرانی محقق میشود که با واسطه یا بدون واسطه در ردههای مختلف با مردم سروکار دارند.
اختلاف احزاب دولتهای سکولار بر سر قدرت و تاکتیکهاست
آیتالله مصباح یزدی با بیان چگونگی تغییر در دستگاههای سکولار گفت: تغییر دستگاه حکومت در دولتهای سکولار فقط تغییر اشخاص است و اهداف تغییری نمیکند. احزاب در دولتهای سکولار کمابیش اهداف مشابهی دارند و اختلاف آنها بر سر قدرت و تاکتیکهاست.
استاد حوزه علمیه، پیروزی انقلاب اسلامی را مقدمه تحولات بنیادین در اهداف و برنامههای کشور دانست و گفت: در این انقلاب، اسلام محور همه فعالیتها و اهداف است. از آغاز نهضت امام محور همه فرمایشات و بیانیههای ایشان اسلام بود و آنچه برای ایشان اصالت داشت برقراری نظام اسلامی بود.
وی ادامه داد: این انقلاب به وجود آمد که ارزشهای جامعه را تغییر بدهد، باورهای دینی مردم را تقویت کند و ارزشهای اجتماعی را بر اساس این باورها رشد بدهد. بهترین شاهد متن وصیتنامههای رزمندگان ما در جنگ هشت ساله است که غالبا به حمایت و رعایت ارزشهای انقلاب و رهبری توصیه میکنند.
رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) با اشاره به اینکه این تغییرات باید به وسیله مدیران تحقق یابد، بیان داشت: این کار مدیرانی نیاز دارد که اولا آگاه باشند و ثانیا به آن ایمان داشته باشند؛ بدانند اسلام چه میگوید و واقعا معتقد باشند که باید این احکام را اجرا کرد.
عضو مجلس خبرگان رهبری در آسیبشناسی مدیریت در آغاز انقلاب گفت: از آنجا که مدیران ما تحصیلکرده غرب بودند و حتی مهمترین مرکز تربیت مدیر دانشگاهی وابسته به مرکز آمریکایی بود، منابعی برای مدیریت اسلامی وجود نداشت و به همین دلیل شناخت و انگیزهای برای تغییر نوع مدیریت نبود.
کارهای صورت گرفته برای تغییر فرهنگ کافی نیست
وی ادامه داد: لازم بود از همان آغاز برنامه سنجیدهای برای تربیت مدیران انقلابی و اسلامی تنظیم و اجرا شود، ولی به دلایلی که یکی از آنها درگیریهای داخلی و جنگ هشت ساله بود مجالی برای رشد مراکز فرهنگی و نوآوریهایی که در این زمینه لازم است باقی نماند و بالطبع برنامه سنجیدهای نیز برای تربیت مدیران انقلابی اسلامی تدوین و اجرا نشد.
مصباح یزدی کارهای صورت گرفته را برای تغییر فرهنگ کافی ندانست و گفت: اینکه چند آیه یا روایت در لابهلای متون غربی قرار بدهیم، فرهنگ مدیریت تغییر نمیکند.
استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: کمکم این نیازها درک شد و کسانی که علاقه بیشتری داشتند با هدایت امام و مقام معظم رهبری در راه پیشبرد این اهداف کوشیدند.
وی از پژوهشهای مربوط به مدیریت تطبیقی در دانشکده مدیریت دانشگاه تهران نام برد و گفت: انجمنی که از اساتید درجه اول کشور برای تحقیق درباره مسائل مدیریت اسلامی تشکیل شده بود با سرمایه خود افراد و مؤسسات اداره میشد و چند سالی ادامه پیدا کرد که به دلایلی آن کار نیز دوام پیدا نکرد.
انگیزه لازم برای پژوهشهای بنیادین وجود ندارد
رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) ضمن آسیبشناسی به ثمر نرسیدن پژوهشهای بنیادی در کشور گفت: متأسفانه در کشور ما برای پژوهشهای بنیادین و درازمدت انگیزه لازم وجود ندارد.
وی ادامه داد: امروز هم قطعا کسانی هستند که دلشان میخواهد از فرهنگ و منابع اسلامی در راستای مدیریت کشور بهره ببرند، اما شاید درست راهش را ندانند و حتی اگر کسانی تجربه کافی داشته باشند و بتوانند برای این کار برنامهریزی درازمدت کنند، کسانی که انگیزه اجرای آن را داشته باشند اندک هستند.
آیتالله مصباح یزدی همچنین با تأکید بر لزوم توجه به برنامههای میانمدت و کوتاهمدت گفت: البته باید این برنامهها درست برنامهریزی شود؛ آگاهان میدانند که برای پروژههای مهم نیمی از وقت را باید برای برنامهریزی صرف کرد.
مدیران صالح اسلامی تربیت شوند
استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: باید کسانی دور از جو سیاسی و فقط به انگیزه خدمت به اسلام و کشور اسلامی برای تنظیم برنامهای برای تربیت مدیران صالح تلاش کنند که نوشتن کتاب و پژوهشهای حداقلی از گامهای نخست این مهم است.
وی ضمن تاکید بر لزوم پرهیز از کارهای صوری و شکلی صرف گفت: اگر به همین کارها اکتفا کنیم فکر نمیکنم به بیش از آنچه تاکنون رسیدهایم برسیم.
آیتالله مصباح یزدی بیان داشت: اگر این نظام میخواهد با ایدئولوژی و ارزشهای اسلامی و باورهای دینی اداره شود باید مدیران آن درست تربیت شوند. چگونه میشود با کسانی که با اصل نظام، ایدئولوژی، باورها و ارزشهایش بیگانهاند این کار را به سامان رساند؟
رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) بهترین کار را انتخاب گروهی برای تهیه طرحی به منظور تربیت مدیران صالح اسلامی دانست و گفت: در این راه دوستان مؤسسه هم میتوانند کمک کنند.
استاد حوزه علمیه قم با اشاره به تاکید حضرت امام(ره) بر آیه 46 سوره سبأ گفت: اگر کار برای خدا بود پیشرفت و برکت پیدا میکند، ولی اگر آمیخته به اهداف شخصی و گروهی شد آلوده و خراب میشود.
آیتالله مصباح یزدی عنوان کرد:
هیچگاه یک نفر نمیتواند جامعه را شخصاً اداره کند/ فعالیتها برای تغییر فرهنگ کافی نیست
قم - خبرگزاری مهر: عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به نیاز جامعه به مدیران و انتقاد از کافینبودن فعالیتهای انجام شده برای تغییر فرهنگ گفت: هیچگاه یک نفر نمیتواند جامعهای را شخصاً اداره کند.
کد خبر 1371388
نظر شما