به گزارش خبرنگار مهر، مراسم بررسی و رونمایی کتاب "365 روز در صحبت با قرآن" اثر دکتر حسین الهیقمشهای بعدازظهر امروز سه شنبه 11 مردادماه با حضور مؤلف در مرکز فرهنگی شهر کتاب برگزار شد.
کتاب "365 روز در صحبت با قرآن" چهارمین جلد از مجموعه "جوانان و فرهنگ جهانی" است که از سوی انتشارات سخن منتشر شده است. الهیقمشهای در این کتاب 365 قطعه کوتاه و بلند از کتاب وحی را برای آشنایی جوانان با تعلیمات جهانی قرآن برگزیده و کوشیده است در این گزیده تصویری از کلام آسمانی را با تأکید بر "فلسفه جاوید وحی" در جهان به دست دهد.
در این نشست دکتر حسین الهی قمشهای با اشاره به اینکه چه سعادتی است که انسان وارد عالم بسم الله شود گفت: سعادت بزرگی است که انسان از عالم ماده وارد عالم بسم الله شود. بسم الله فقط یک کلمه نیست. اگر انسان به این عالم وارد شود الهی شده و نشانههای آن در سیمای او نمایان میشود.
وی در ادامه به بررسی چگونگی شکل گیری ایده نگارش این کتاب با اشاره به خاطرات دوران کودکی در خانه پدری پرداخت و گفت: وقتی کوچک و کودک بودم یادم هست که شبهای جمعه جلسات تفسیر قرآن در خانه پدری برگزار میشد. از همسایگان گرفته تا دوستان و آشنایان در این جلسات شرکت میکردند و معمولاً مرحوم پدر یک آیه تفسیر میکرد.
وی تصریح کرد: روش تفسیر ایشان با روشهای مرسوم و شناخته شده که مبتنی بر نظم و نسق باشد متفاوت بود. ایشان در ابتدا قرآن را میخواندند و الهام میگرفتند و وارد عالم شور و شوق میشدند و دیگران را از ادبیات و هنر بهرهمند میساختند.
وی افزود: در منزل ما سه قصه گو وجود داشت که هر کدام قصههای خاص خود را میگفتند. مادر برای ما قصههای کتاب مقدس و انجیل را میخواند. عمو برای ما داستان دراویش و اولیا را بیان میکرد و پدر نیز از مثنوی قصه میگفت. هنوز هم در ذهن داستان اعجاب انگیز طوطی و بازرگان را دارم و در عظمت این داستان در شگفت هستم.
الهی قمشهای در ادامه نیز با مرور خاطرات کودکی، گفت: منزل ما مانند دانشگاه بود و اساتید گوناگون به آنجا رفت و آمد میکردند. من هم در کلاسها و نشستهایی که برگزار میشد شرکت میکردم و چیزهای زیادی از این جلسات میآموختم.
مؤلف "356 روز با سعدی" در ادامه یادآور شد: بر این اساس فضای حاکم بر فرهنگ خانواده ما فرهنگی جهانی بود. مرحوم پدر با اینکه مستغرق در فرهنگ اسلامی بود ولی از فرهنگ جهانی اطلاع زیادی داشت.
وی افزود: در نوجوانی اولین دوست و معشوق من کتاب بود. کتابهای "یک دو سه بی نهایت" و "از جهانهای دور" از جمله این کتابها به شمار میروند. این اندیشه که کتابهایی برای جوانان بنویسم و فعالیتی برای آشنایی جوانان با فرهنگ جهانی انجام دهم به آن زمان باز میگردد.
مؤلف "365 روز با ادبیات انگلیسی" در ادامه یادآور شد: کتابهای بزرگی وجود دارند که باید با توجه به حوصله جوانان خلاصه شوند. در این مجموعه هم سعی شده تا به اختصار و با زبانی ساده کتابهایی را در قالب 365 روز بیان کنم.
وی تأکید کرد: هر روز از روزهای خدا نعمتی هستند که باید در جهت به دست آوردن زیبایی و دانایی صرف کنیم. این کتابها به لذات متعالی دعوت میکنند. باید توجه داشت که لذات متعالی اشباع پذیر نیستند و به مانند لذات مادی دور و بیرون از دسترس دعوا هستند. وقتی با مولانا، سعدی، گوته، افلاطون، شکسپیر و غیره آشنا شویم آنها را رها نخواهیم کرد. آنها به ما چنان وجد و شوقی میدهند که چیزهای دیگر را رها خواهیم کرد.
وی با اشاره به اینکه خواندن قرآن در هر روز باعث انس با آن میشود گفت: برخی قرآن را در ماه مبارک رمضان ختم میکنند که البته بسیار کار خوبی است. اگر هر روز یک آیه از قرآن بخوانیم و آنرا درک کنیم با آن انس میگیریم و چه سعادتی بالاتر از این.
مؤلف "365 روز در صحبت با قرآن" افزود: در "365 روز در صحبت با قرآن" سعی شده تا برخی آیات گزینش شوند. البته باید توجه داشت که تمام آیات قرآن برجسته هستند و هر آیه قطعهای موسیقیایی است که فرازمانی و فرامکانی است.
قمشهای با اشاره به اینکه هدف از نگارش این اثر بالا بردن سطح لذات متعالی بوده گفت: نگارش این مجموعه با هدف بالا بردن لذات متعالی صورت گرفته است. راسل میگوید شما نمیتوانید لذت ببرید و خوشبخت باشید مگر اینکه خوب باشید. لذا هر کسی نمیتواند لذت ببرد. چه لذتی بالاتر از این است که انسان با خدای خود لذت ببرد.
وی با اشاره به اینکه انسان میتواند از شعر، ادبیات، تئاتر، نقاشی و موسیقی لذت ببرد گفت: همه اینها لذت دهنده به انسان هستند. گاهی خواندن یک نمایشنامه خوب چنان تأثیری در وجود ما میگذارد که خود را اصلاح میکنیم و به نقش خود و دیگران واقف میشویم.
مؤلف "مائدههای فرهنگی" تصریح کرد: مجموعه حاضر با 365 روز با سعدی آغاز شد و به نام آیینه جهانی نام گرفت. در این میان قرآن، از بقیه آیینه تر است. باید توجه داشت که قرآن مذکر و یادآورنده است. قرآن میخواهد به ما بگوید که فطرت خود را به یادآور. در واقع رسول مذکر فطرت ماست.
قمشهای در پایان از چاپ آثار دیگر با عناوین "365 روز با فردوسی"، "365 روز با گنجینه آشنا"، "365 روز در صحبت با افلاطون" و "365 روز در صحبت با دانته" در آینده خبر داد.
در ابتدای این نشست آلی اصغر محمدخانی معاون فرهنگی شهر کتاب با اشاره به اینکه مجموعه جوانان و فرهنگ جهانی عنوان مجموعهای است که استاد قمشهای گردآوری کرده گفت: تا کنون چهار جلد کتاب از این مجموعه منتشر شده است. 365 روز با سعدی، 365 روز با مولوی، 365 روز با ادبیات انگلیسی و 365 روز در صحبت با قرآن عناوین این چهار جلد به شمار میروند.
وی افزود: بر اساس اظهار خود استاد قمشهای، کتاب "365 روز در صحبت با قرآن" قلب این مجموعه به شمار میرود. در این اثر بعد از مقدمه، برای هر روز چند آیه انتخاب شده که به فارسی و انگلیسی ترجمه آن آمده است.
وی تصریح کرد: ترجمه آیات به زبان فارسی توسط استاد صورت گرفته و ترجمه انگلیسی را عبدالله یوسف علی انجام داده است. در پایان هر آیه نیز نکاتی برای درک و فهم بهتر آیات توسط استاد ارائه شده است.
نظر شما