اعظم السادات هاشمی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: سرطان پوست شایع ترین سرطان در دنیا و ششمین علت مرگ و میر ناشی از سرطانها را شامل می شود.
وی افزود: از بین انواع مختلف سرطان پوست، ملانوم مربوط به خالهای سرطانی است و در سالهای اخیر تعداد تشخیص های ملانوم افزایش یافته است.
هاشمی بیان داشت: ملانوم با وجودی که از سایر انواع سرطان پوست شیوع کمتری دارد، از اهمیت زیادی برخوردار است و در صورت گسترش به سایر نواحی بدن می تواند تهدید کننده حیات باشد.
وی عنوان کرد: ملانوم سرطان سلولهای تولیدکننده رنگدانه پوست است و می تواند به صورت بروز تغییر در یک خال قدیمی یا به عنوان یک خال جدید در بدن ظاهر شود.
هاشمی اظهار داشت: تشخیص زودهنگام و درمان به موقع ان می تواند به درمان کامل بیماری منجر شود اما انواع پیشرفته آن تقریبا سرانجام خوبی ندارند.
وی افزود: ملانوم پیشرفته می تواند به غدد لنفاوی، ریه، کبد و مغز انتشار یابد.
این سرطان شناس با اشاره به افرادی که در معرض خطر ملانوم قرار دارند، عنوان کرد: افرادی که سابقه ابتلا به ملانوم را در اعضای خانواده خود دارند، افرادی که خود قبلا مبتلا به ملانوم بوده اند، افرادی که پوست روشن، کک و مک و چشم های روشن دارند، بیشتر در معرض خطر هستند به طوری که خطر ابتلا در سفید پوستان یک به 50 نفر و در سیاه پوستان یک به هزار نفر است.
هاشمی یادآور شد: سابقه تماس مکرر با نور آفتاب به خصوص در دوران کودکی و نوجوانی، سابقه آفتاب سوختگی شدید بویژه اگر منجر به ایجاد تاول شود، ضعف سیستم ایمنی بدن مثل بیماران پیوند اعضا یا مبتلایان به HIV و ایدز، افرادی که از منابع مصنوعی اشعه ماورای بنفش برای برونزه شدن استفاده می کنند مثل سولاریوم و حمام آفتاب به خصوص اگر باعث آفتاب سوختگی شود و ... نیز از دیگر افراد در معرض تهدید ابتلا به ملانوم هستند.
هاشمی تصریح کرد: ملانوم در هر سنی دیده می شود اما بیشترین سن درگیری، میانسالی است.
وی ادامه داد: ملانوم ها معمولا در نواحی باز بدن که در تماس با نور آفتاب هستند بروز می کنند اما می توانند در هر نقطه از بدن نظیر چشم، دهان و نواحی تناسلی یافت شوند.
وی افزود: در مردان محل شایع ملانوم، سر و گردن و تنه و در زنان بیشتر در دست و پاهاست.
هاشمی، کمتر قرار گرفتن در معرض تابش نور آفتاب، استفاده از عینک و کرم ضد آفتاب، چک کردن علائم سرطانی به صورت ماهانه و ... را از جمله عوامل پیشگیرانه برشمرد.
وی با اشاره به علائم ملانوم بیان داشت: اگر حدود خال در بدن نامنظم، ناهموار و محو شده باشد یعنی حدود کاملا مشخص نداشته باشد، اگر خال غیر قرینه باشد یعنی بخشی از آن با سایر قسمتهای آن خال متفاوت باشد، اگر خال چند رنگ شده و بیشتر از یک رنگ در آن دیده شود، اگر تغییر در اندازه خال مشاهده شود، علائم بیماری ملانوم بروز پیدا کرده است.
هاشمی ادامه داد: شایع ترین روش درمانی، برداشتن خال با عمل جراحی است که معمولا در عمل جراحی نواحی سالم اطراف خال نیز تا حدی برداشته می شوند.
وی افزود: اگر اندازه خال بیش از حد بزرگ باشد ممکن است به پیوند پوست نیاز باشد و شیمی درمانی، پرتو درمانی، درمانهای ایمنی از جمله درمانهای دیگر ملانوم محسوب می شوند.
نظر شما