سفر اخیر ژنرال مایکل مولن رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا به بغداد آخرین اخطار کاخ سفید به نوری المالکی نخست وزیر عراق برای تمدید توافقنامه امنیتی بغداد – واشنگتن بود.
ژنرال مولن در بغداد اعلام کرد در جریان تمدید توافقنامه امنیتی واشنگتن – بغداد، مصونیت قضایی نظامیان آمریکا در عراق باید مورد توجه قرار گیرد.
به موجب توافقنامه امنیتی بغداد واشنگتن ، نظامیان آمریکایی باید تا پایان سال جاری میلادی(دی ماه آینده) خاک عراق را ترک کنند.
در حال حاضر بیش از 46 هزار نظامی آمریکایی در عراق حضور دارند و بر اساس توافقنامه امنیتی عراق و آمریکا باید در پایان سال جاری این کشور را ترک کنند.
اما به نظر می رسد آمریکا درصدد است تا از رهگذر ایجاد فشار سیاسی و امنیتی به دولت نوری المالکی تا پایان سال 2012 در عراق باقی بماند .
رهبران احزاب مختلف عراقی به ویژه احزاب لائیک، کُرد و سنی در نشستی با حضور جلال طالبانی رئیس جمهوری عراق موافقت ضمنی خود را با تمدید توافقنامه امنیتی بغداد- واشنگتن اعلام کردند.
این احزاب به دولت نوری المالکی این اختیار را دادند که در زمینه تمدید توافقنامه امنیتی بغداد واشنگتن با آمریکا مذاکره کند.
برخی از احزاب شیعه از جمله جریان مقتدی صدر با تمدید این توافقنامه مخالفت کرده اند که این امر به بروز شکاف میان احزاب مختلف عراق منجر خواهد شد.
جریان مقتدی صدر معتقد است که بقای نظامیان آمریکایی در عراق نه تنها به برقراری امنیت و ثبات در عراق کمک نمی کند بلکه این کشور را نا امن تر خواهد کرد.
آمریکا تا پیش از کاهش نظامیان خود در عراق هر ثانیه، پنج هزار دلار برای حضور نیروهای خود در عراق هزینه می کرد.
گفته می شود آمریکا در طول 8 سال گذشته یعنی از زمان حمله به عراق در سال 2003 تا کنون بیش از 1400 میلیارد دلار هزینه کرده است.
اما چرا آمریکا با وجود هزینه های سنگین انسانی و مالی اصرار دارد تا برای مدت زمان بیشتری درعراق باقی بماند؟
قطعا آمریکا برای ماندن در عراق اهدافی کاملا راهبردی و دراز مدت تعریف کرده که این اهداف بی ارتباط با رخدادهای اخیر جهان عرب نیست.
آمریکا از تغییرات اخیر خاورمیانه و انقلابهای عربی کاملا نگران است، زیرا به خوبی درک می کند که برآیند این انقلابها هر چه باشد به سود آمریکا نخواهد بود.
از نظر آمریکا، خاورمیانه در آینده جای امنی برای آمریکا و رژیم صهیونیستی نخواهد بود، به ویژه پیش بینی می شود انقلابهای عربی سرانجام به کشورهای عرب حوزه خلیج فارس نیز سرایت خواهد کرد.
سرنگونی احتمالی دیکتاتورهای عرب خلیج فارس به کاهش نفوذ آمریکا منجر خواهد شد و به همین دلیل این کشور درصدد خارج کردن مقر ناوگان پنجم دریایی خود از بحرین بر آمده است .
طبیعی است عراق بنا به دلایلی می تواند جای محکم و قابل اطمینانی در آینده برای پایگاه های نظامی آمریکا باشد، زیرا عراق از مرحله خطر انقلابهای عربی عبور کرده است.
حضور نظامی آمریکا در عراق می تواند کشورهای غیر همسو با سیاستهای آمریکا را مهار و مزاحمتهایی برای این نوع کشورها ایجاد کند.
همچنین سرنوشت آینده کردستان عراق و احتمال تجزیه این کشور به سه بخش کرد نشین، سنی نشین و شیعه نشین همچنان در دستورکار آمریکا قرار دارد.
بنابراین درخواست ژنرال مایکل مولن از دولت نوری المالکی برای دادن مصونیت قضایی به نظامیان آمریکایی نشان می دهد که آمریکا اهداف خاصی را دنبال می کند.
حذف اجباری احزاب شیعی مخالف حضور آمریکا در عراق، بخشی از اهداف آمریکا در راستای گرفتن مصونیت قضایی برای نظامیان این کشور تلقی می شود.
همچنین استفاده ابزاری از گروهک تروریستی منافقین در پادگان عراق جدید(اشرف سابق) به قصد ایجاد مزاحمت برای نقاط مرزی ایران بخش دیگری از اهداف آمریکا به شمار می رود.
بنابراین تمدید توافقنامه امنیتی بغداد – واشنگتن نه تنها بعد داخلی، بلکه در درجه اول بعد فرامرزی دارد .
این امر با هدف ایجاد مزاحمت برای جمهوری اسلامی ایران نیز صورت می گیرد و در درجه دوم آمریکا تلاش خواهد کرد تا با توسل به خشونت، احزاب شیعی غیر همسو با سیاستهای آمریکا را حذف فیزیکی کند.
"حسن هانی زاده" کارشناس مسائل خاورمیانه
نظر شما