به گزارش خبرگزاری مهر، برات سلیمی اظهار داشت: طرح جمع آوری کمکهای مردمی از طریق تلفن که از سال گذشته با هدف ایجاد زمینه لازم جهت استفاده از فن آوری روز و خدمت رسانی سریعتر به مردم آغاز شده اکنون با گذشت زمان هنوز استقبال آنچنان از آن نشده است.
وی تصریح کرد: متاسفانه فرهنگ و باور عمومی مردم بر این است که صدقه ای که می پردازد باید پولی باشد و به نوعی از منزل خارج شود به همین دلیل اینگونه طرحها و طرحهای الکترونیکی مورد استقبال قرار نمی گیرند بلکه طرح نصب و توزیع صنادیق در معابر ومنازل بیشتر مورد رقبت مردم قرار گرفته است.
سلیمی با تاکید بر اینکه درطرح صدقه تلفنی مشترکان می توانند از هرنقطه استان تماس بگیرند و کمک صدقه خود را از طریق تلفن انجام دهند گفت: مردم برای استفاده ازاین طرح می توانند با شماره تلفن 8090011 تماس و مبالغ موردنظر خود را وارد و دکمه مربع را فشار دهند تا مبلغ مذکور به حساب کمیته امداد منتقل شده و پس از صدور قبض تلفن بر روی قبض مربوطه منظور شود.
وی اضافه کرد: باید فرهنگ سازی برای تغییر باور مردم انجام شود تا در آینده از طرحهای الکترونیکی و تلفنی استقبال شود.
سلیمی تصریح کرد: همکاران این نهاد همچنین وقتی برای جمع آوری صدقه به منازل مردم مراجعه می کنند از دستگاه pos استفاده می کنند به گونه ای که مبلغ تخلیه صندوق را به خیران می دهند و از آنها می خواهند تا در ازای آن از کارت بانک در دستگاه pos استفاده کنند اما بسیاری از افراد ازاین طرح استقبال نمی کنند.
وی 24 ساعته و بروز بودن، مطمئن بودن در وصول مبلغ، کاسته شدن از هزینه های صنادیق و جداسازی سرفصلهای کمک های مردمی را ازجمله مزایای طرح صدقه تلفنی اعلام کرد.
نظر شما