در گذشت مولانا جلال الدين محمد بلخي به روايت ميلادي :
بنا بررواياتي ، مولانا جلال الدين محمد بلخي درچنين روزي درسال1273ميلادي درقونيه درگذشت .جلال الدين محمد بلخي در ششم ربيع الاول سال 604هجري قمري درشهر بلخ متولد شد. اجدادش همه ازمردم خراسان بودند. پدرش بهاالدين ولدبن ولد نيز محمد نام داشت وسلطان العلما خوانده مي شد. مولانا درهجده سالگي درشهرلارنده ، به فرمان پدرش با گوهرخاتون دخترخواجه لالاي سمرقندي ازدواج كرد. وي در بيست و چهار سالگي بنا به وصيت پدر ، دنباله كار او را گرفت و به وعظ و ارشاد پرداخت. ديري نگذشت كه سيد برهان الدين محقق ترمذي به روم آمد و جلال الدين از تعاليم و ارشاد او برخوردار شد. شيدايي مولانا زماني آغاز شد كه او با شمس تبريزي آشنا گشت . اما شيفتگي مولانا به شمس را عده اي بر نتافتند و به بدگويي از شمس تبريزي مشغول شدند . به سعايت برخي از شاگردان مولانا و همچنين بد رفتاري آنان با شمس ، شمس از قونيه رفت . پس از رفتن شمس حال مولانا ديگر گون شد و مريدان وشاگردانش از رفتاري كه نسبت به شمس داشتند پشيمان شده و در صدد يافتن شمس در دمشق بر آمدند . شمس پس از حدود پانزده ماه ، روانه قونيه شد .اما اين بار نيز با جهل و تعصب عوام روبرو شد و ناگزير براي هميشه از قونيه غايب گرديد . مولانا پس از جستجوي بسياردرباره پيرو مراد خود،ازيافتن وي نا اميد شد . بسياري از شعرهاي ديوان شمس در حقيقت گزارش همين روزها و لحظات عاشقي اوست . علاوه بر غزليات شمس ، مولانا مثنوي معنوي را در شش دفتر خلق كرد كه يكدوره تفسير قرآن كريم به نظم است . فيه ما فيه نيز اثر منثور مولانا است. آن عارف نامي سرانجام در سال 672 ه.ق هنگام غروب آفتاب ، بدرود حيات گفت. مرگش بر اثر بيماري ناگهاني بود كه طبيبان از علاجش درمانده بودند. خرد و كلان مردم قونيه از هر مذهب ومرامي در تشييع جنازه او حاضر بودند. مرقد او هم اكنون به زيارتگاهي درقونيه تركيه تبديل شده است . از مكتب عرفاني مولانابه "مولويه " ياد مي شود كه ركن اصلي آن را سماع تشكيل مي دهد . پيروان مولانا هر سال در چنين روزي برمزار وي گرد مي آيند و مراسم سماع با شكوه برگزار مي كنند و از سراسر جهان براي تماشاي اين مراسم وحظ معنوي به قونيه مي روند .
شهادت آيت الله مفتح :
شهيد آيت الله دكتر مفتح از جمله عالمانى است كه عمر گرانبهاي خود را وقف احياى معارف اسلامى و نشر فرهنگ اهل بيت (ع) كرد و در موقعيت هاي مختلف گوناگون به ستيز با جهل ، تباهى و ستم پرداخت . او نماد وحدت ميان حوزه دانشگاه است .
محمد در سال 1307 ه ش در خانه عالم بزرگوار حاج شيخ محمود مفتح ديده به جهان گشود . وي پس از طي تحصيلات مقدماتي نزد پدر ، در سال 1322ه ش به قم رفت و در مدرسه دارالشفاء به كسب معارف عاليه پرداخت . محمد توانست كتب رسائل ، مكاسب و كفايه را كه از امهات كتب حوزوي هستند ، طى سالهاى 1324 - 1322 ه ش بياموزد و در اين مسير پيشرفت شاياني را از خود نشان دهد . مفتح در همان زمان در مكتب درسي حضرت امام خميني ره حاضر شد و به تحصيل عرفان در محضر آن عارف زمانه پرداخت .آيت الله مجاهد تبريزى ، آيت الله العظمى بروجردى ، علامه طباطبائى ، آيت الله العظمى سيد محمد رضا گلپايگانى ، آيت الله العظمى مرعشى نجفى ، آيت الله حاج ميرزا ابوالحسن رفيعى اصفهانى و آيت الله سيد محمد جحت پرتوى از ديگر استادان آن عالم رباني بودند .مفتح همزمان با تحصيل در علوم حوزوى موفق شد در رشته الهيات و معارف اسلامى در دانشگاه تهران به تحصيل بپردازد. وي با دفاع از پايان نامه خود با نام " حكمت الهى در نهج البلاغه " موفق به در يافت در جه علمي دكترا از اين دانشگاه شد . ايشان پس ازآن به تدريس در حوزه هاي علميه و دانشگاه تهران بويژه در سطوح عالى پرداخت و تدريس كتاب منظومه حاج ملاهادى سبزوارى در حوزه هاي علميه را در برنامه كاري خود قرار داد .
وى همچنين مدتي در دبيرستان دين و دانش قم به تدريس پرداخت و با همكارى شهيد دكتر بهشتى و حضرت آية الله خامنه اى ، كانون اسلامى دانش آموزان و فرهنگيان را در قم تاسيس كرد . در همين دوره آن شهيد والامقام نوك تيزحمله خود را متوجه ساختار و نهاد رژيم پهلوي ساخت و دست به افشاگري درباره جنايات اين رژيم سفاك زد . در همين زمان ( سال 1347 ) ساواك شهيد مفتح را از آموزش و پرورش اخراج و به نواحى بد آب و هواى جنوب كشور تبعيد كرد . اما او كسي نبود كه با اين تهديدات كنار آيد . وي در سال 1348 پس از پايان تبعيد خواستار ورود به شهر قم شد كه از ورود وي به اين شهر ممانعت به عمل آوردند و ايشان بقيه عمر را در تهران به مبارزه و تعليم و تعلم پرداخت . اما سخنراني هاي افشاگرانه دكتر مفتح براي رژيم گران مي آمد و از همين رو ايشان بارها توسط عمال ساواك دستگير و روانه زندان شد . تاسيس جلسات علمى اسلام شناسى ، همكارى با شهيد بهشتى ، شهيد مطهري ، آية الله مهدوى كنى و آيت الله سيد عبدالكريم موسوى اردبيلى در تشكيل جلسات سخنرانى در مسجد رضوى قم ، برگزاري جلسات تفسير قرآن كريم در مسجد الجواد تهران و برپايي جلسات وعظ و تبليغ در نقاط مختلف كشور از ديگر فعاليت هاي تبليغي آن عالم رباني بود .
در سال 1356 ه ش شهيد مفتح اعلام كرد نماز عيد فطر را در زمينهاى قيطريه برپا خواهند كرد .دكتر مفتح در خطبه هاى نماز به افشاگرى عليه طاغوت و استكبار و صهيونيست ها پرداخت و نام حضرت امام خميني ره را در حضور هزاران نفر جمعيت مسلمان بر زبان جارى ساخت و بر اطاعت از فرامنيش تاكيد كرد.
در آستانه پيروزى انقلاب اسلامى و ورود رهبر انقلاب اسلامي به ايران ، با سازماندهى و تدبير شهيد مفتح ، كميته استقبال از امام ره تشكيل شد .
شهيد مفتح كه خود محصول دو نوع تفكر حوزوي و دانشگاهي بود سعي وافري را در نزديك كردن اين دو نهاد علمي ايران زمين به انجام رساند . او معتقد بود كه دانشگاهيان با فراگيري علوم اسلامي و ايجاد روح زهد و تقوا در ميان دانشگاهها مي توانند در جهت ايجاد محيطي مهذب كه به تربيت متخصصين همت مي گمارد ، تلاش كنند . وي همچنين بر اين امر تاكيد مي كرد كه حوزويان بايد بر علوم روز مسلط شوند و از اين طريق در جهت تبليغ معارف دين الهي گام بردارند . او حتي اقدام عملى در راه رسيدن به چنين وحدتى را تغيير نظام آموزشى دانشگاه مى دانست .
دكتر مفتح عليرغم آنكه بيشتر در حوزه عمل فعال بود، اما از حوزه نظر نيز غافل نبود و توانست در اين حوزه كتاب هاي چندي را به رشته تحرير در آورد . ترجمه تفسير مجمع البيان ، حاشيه بر اسفار ملاصدرا ، روش انديشه ،حكمت الهى و نهج البلاغه ، آيات اصول اعتقادى قرآن ، نقش دانشمندان اسلام در پيشرفت علوم ، ويژگيهاى زعامت و رهبرى از جمله آثار آن شهيد والامقام است . سرانجام پس از عمري تحقيق ، تاليف و مبارزه آن عالم رباني در صبح روز 27 آذر 1358 ه ش در جلو دانشگاه الهيات تهران به دست گروه منحرف فرقان ترور شد و به در جه رفيع شهادت نايل آمد .
با هدف تبادل نظر ميان حوزه ها و دانشگاهها و همچنين با عنايت به اين كه ضروري است از فرهنگ حوزه ، دانشگاه ها واز فرهنگ جديد دانشگاه ، حوزه ها آشنا شوند ، چنين روزي به عنوان روز وحدت حوزه و دانشگاه نامگذاري شد . حضرت آيت الله خامنه اي ، مقام معظم رهبري طي سخناني در اين باره فرموده اند :
روز وحدت حوزه ودانشگاه از يادگارهاي ارزشمند امام بزرگوار ماست . اين مساله هم مثل تدابير و تصميم هاي مهمي كه در راه جريان صحيح و اسلامي جامعه ما آن حكيم عالي مقام و آن انسان والا و بصير مطرح كردند يكي از بركات وجودي ايشان شده و هست و انشاء الله خواهد بود ... وحدت حوزه ودانشگاه كه امام به عنوان يك شعار مطرح كردند اغلب از واقعيت تلخي در جامعه ما و يا همه جوامع اسلامي منشا مي گرفت كه آن واقعيت تلخ ، ساخته و پرداخته مستقيم و حساب شده دست استعمار بود و آن واقعيت اين بود كه وقتي استعمارگران نقشه هاي فتوحات سياسي و اقتصادي و اجتماعي و فرهنگي خود را طراحي مي كردند به يك مانع برخورد مي كردند و آن اعتقادات ديني ملت ها بود . وحدت حوزه ودانشگاه يعني وحدت در هدف . هدف اين است كه همه به سمت ايجاد يك جامعه اسلامي پيشرفته مستقل ، جامعه امام ، جامعه پيشاهنگ ، جامعه الگو ، ملت شاهد ، ملتي كه مردم دنيا با نگاه به او جرات پيدا كنند تا فكر تحول را در ذهن خودشان بگذرانند و در عملشان پياده كنند ، حركت نمايند .
(حديث ولايت ج 6 ص 72 تا 84 ، 28 آذر 1369 )
بازگشايي دانشگاهها پس از انقلاب فرهنگي :
درچنين روزي درسال 1361 ه ش پس ازتشكيل شوراي عالي انقلاب فرهنگي ، طي مراسمي دردانشگاه تهران، دانشگاهها و مراكز عالي كشور بازگشايي شد. دانشگاهها و مراكز آموزش عالي كشور به منظور پاكسازي مراكز علمي از برخي افكار انحرافي و همچنين آرام نمودن فضاي سياسي و ملتهب دانشگاههاكه برخلاف اهداف مردم و انقلاب بود ، ارديبهشت 1359 تعطيل شد.
حكيمي به جاي قوام :
درچنين روزي درسال 1326 ه ش ، ابراهيم حكيمي به جاي قوام السلطنه نخست وزيرايران شد. دردوره پانزدهم نشانه هاي تفرقه و مخالفت با اهداف قوام روز به روز بيشتر مي شد . سردار فاخر حكمت كه از اعضاي كميته مركزي حزب دموكرات بود و به عنوان رئيس مجلس نيز انتخاب شده بود ، فراكسيون قدرتمند مجلس را تحت تاثير خود داشت وبه اين ترتيب طرفداران قوام در اقليت قرار گرفتند و كابينه قوام در خطر سقوط قرار گرفت. در اين حال محمد رضا شاه با اطمينان از اين كه قوام، اكثريت را در مجلس از دست داده، با وزراي كابينه قوام از طريق عواملش مذاكره كرد و آنان استعفاي خود را براي شاه فرستادند. با درخواست قوام براي گرفتن راي اعتماد از مجلس، كابينهاش راي نياورد و بدين ترتيب كابينه او در چنين روزي سقوط كرد . قوام كه پيشبيني چنين امري را نميكرد از ايران خارج شد و مدتي در فرانسه ماندگار شد. پس از او ابراهيم حكيمي كابينه فرمايشي شاه را اداره مي كرد .
صدور راي ديوان لاهه :
در چنين روزي در سال 1369هجري شمسي پرونده كنسرسيوم نفتي به طور قانوني خاتمه يافت .
ديوان دادگستري بين المللي لاهه در چنين روزي با صدور رايي ، قرارداد كنسرسيوم را كه ادامه امتيازنفت ويليام ناكس دارسي بود ، مختومه اعلام كرد . اين پرونده كه بررسي آن مدت ها به طول انجاميد ، پس از اتمام ، مقاديرزيادي از ثروت ملي
ايران را بازگرداند .
شكست شاه جهان از سربازان ايراني :
در چنين روزي در سال 1650 ميلادي نيروهاي نظامي هندوستان كه به دستور شاه جهان فرمانرواي هند ، به قندهار حمله ور شده بودند از سربازان ايراني مستقر در ساخلوي اين شهر شكست خورده ، عقب نشيني كردند .
در گذشت استاد فلسفي :
درچنين روزي در سال1377هجري شمسي حجة الاسلام و المسلمين محمدتقي فلسفي ازواعظان مشهور كشور به ديار حق شتافت . وي قبل از پيروزي انقلاب اسلامي نيز با برگزاري مجالس وعظ ونصيحت گامهاي عملي مهمي در تنوير افكار عمومي برداشت . " اخلاق از نظر همزيستي و ارزش هاي انساني" در دو جلد ، "آيت الكرسي پيام انساني توحيد " ،" مكارم اخلاق " در دوجلد ،" معاد از نظر روح و جسم " در سه جلد ، "شرح و تفسير دعاي مكارم الاخلاق " در سه جلد و" سخن و سخنوري " از عناوين مهمترين آثار اوست .
درگذشت محمد تقي دانش پژوه :
در چنين روزي در سال 1375 ه ش محمد تقي دانش پژوه نسخه شناس و محقق ايراني دار فاني را وداع گفت. وي متولد سال 1290 ه ش است .
در گذشت محمد شير خدايي :
در چنين روزي در سال 1379 ه ش استاد محمد شير خدايي چشم از جهان فرو بست . وي نوازنده قره ني و سازنده تصانيف موسيقي سنتي ايراني بود . او متولد سال 1305 ه ش است .
بمباران شديد عراق :
در چنين روزي در سال 1998 ميلادي آمريكا و انگلستان به تلافي اخراج هيات بازرسان تلسيحاتي سازمان ملل متحد از عراق مناطق مختلف اين كشور را به شدت بمباران كردند .
روز ملي بوتان :
بوتان كشوري است در دامنه جنوبي كوههاي هيمالياي شرقي بين چين و هند . نژاد مردم اين كشور زرد است و هفتاد در صد آنان بودايي و بقيه هندو هستند. مردم بوتان به زبان تبتي سخن مي گويند . نوع حكومت اين كشور مشروطه سلطنتي است . از سال 1907 ميلادي ، اين كشور طبق معاهده سال 1910 تحت الحمايه بريتانيا بود . اين كشور در سال 1949 ميلادي به كمك هند به استقلال رسيد و در 21 سپتامبر سال 1971 ميلادي به عضويت سازمان ملل متحد در آمد .
شناسايي استقلال آمريكا :
در چنين روزي در سال 1777 ميلادي فرانسه استقلال آمريكارا به رسميت شناخت .
كشتار مردم در جريان هواپيما ربايي :
در چنين روزي در سال 1973 ميلادي مردم شهر رم در فرودگاه اين كشور به هنگام ربودن يك هواپيماي آلماني مورد هجوم قرار گرفتند كه در نتيجه آن سي و يك نفر كشته شدند .
افزايش قيمت نفت :
در چنين روزي در سال 1978 ميلادي سازمان اوپك تصميم گرفت كه قيمت نفت را تا سال 1979 چهارده و نيم در صد افزايش دهد .
درگذشت سيمون بوليوار:
درچنين روزي درسال 1830 ميلادي سيمون بوليوارقهرمان و آزاديخواه آمريكاي جنوبي در كلمبيا درگذشت . سيمون بوليوار بزرگترين مبارز و قهرمان آزادي آمريكاي جنوبي در كاراكاس به دنيا آمد . او به رهبري ميراندا در شكل گيري نخستين دولت جمهوري ونزوئلا كه كمي بعد سرنگون شد ، شركت جست . ولي بالاخره با تلاش فراوان كلمبيا ، ونزوئلا و اكوادور را آزاد ساخت و جمهوري بزرگ كلمبيا را تشكيل داد . همه ساله چنين روزي در ونزوئلا به عنوان روز بوليوار گرامي داشته
مي شود . هوگو چاووز ، رييس جمهوري كنوني ونزوئلا نيز خود را پيرو بوليوار مي داند .
روز استقلال كلمبيا :
در چنين روزي در سال 1819 ميلادي كلمبيا به استقلال دست يافت . كلمبيا كشوري است در منطقه استوايي شمال آمريكاي جنوبي ، بين پاناما و برزيل در ساحل دريايي كاراييب و اقيانوس كبير . نژاد مردم اين كشور سفيد ، سياه ، سرخ و دو رگه است . زبان رايج ميان اهالي اين سرزمين اسپانيولي است و مذهب اكثريت مردم اين كشور مسيحيت كاتوليك است . نوع حكومت اين كشور جمهوري است . كلمبيا در سال 1945 ميلادي به عضويت سازمان ملل متحد در آمد .
شكست روسيه :
در چنين روزي در سال 1914 ميلادي و در اثناي جنگ جهاني اول ، نيروهاي اطريش ، روسيه را در ليمانواي لهستان شكست
دادند .
پيمان عدم تجاوز :
در چنين روزي در سال 1925 ميلادي روسيه و تركيه پيمان عدم تجاوز امضا كردند .
پرحجم ترين روزنامه تاريخ :
درچنين روزي درسال 1965 ميلادي شماره روزيكشنبه روزنامه نيويورك تايمزدر 946 صفحه منتشر شد . اين حجم صفحات براي يك روزنامه ، در تاريخ ركوردها ثبت شده است .
مصر؛ تحت الحمايه انگلستان :
درچنين روزي در سال 1914 ميلاد ي و در اثناي جنگ جهاني اول، انگلستان ، مصر را به عنوان كشور تحت الحمايه خود اعلام كرد .
روز برادران رايت :
در چنين روزي در سال 1903ميلادي ، نخستين هواپيماي موتوردار جهان به دست برادران رايت ساخته و با موفقيت آزمايش شد . اين هواپيما نزديك به يك دقيقه درآسمان پرواز كرد. اين دو ابتدا هواپيماي گلايدر ( بي موتور ) را آزمايش كرده بودند . همه ساله چنين روزي به عنوان روز برادران رايت در آمريكا گرامي داشته مي شود .
نخستين فرد گيرنده عضو در جهان :
در چنين روزي در سال 1986 نام داوينا تامپسون به عنوان نخستين فرد گيرنده عضو در تاريخ ثبت شد . در يك عمل جراحي شش ، قلب و كبد فرد ديگري به وي پيوند زده شد .
اخراج 400 نفر فلسطيني از سرزمين هاي اشغالي :
در چنين روزي در سال 1992 ميلادي رژيم صهيونيستي در اقدامي بي سابقه 400 نفر از فلسطيني ها را از موطن اصلي شان اخراج و روانه سرزمينهاي لبنان كرد .
گروگان گيري در سفارت ژاپن :
در چنين روزي در سال 1996 ميلادي مبارزان پرويي صدها نفر از مردم را در سفارت ژاپن در ليما گروگان گرفتند . اين ماجرا در 22 آوريل 1997 با يك حمله كماندويي كه به مرگ تمامي شورشيان انجاميد ، خاتمه يافت .
پايان استعمار پرتغال بر هند :
در چنين روزي در سال 1961 منطقه "گوا" ي هند به عنوان آخرين منطقه تحت اشغال پرتغالي ها ، به همت ارتش هند از چنگال استعمارگران پرتغالي خارج شد .
اعلان جنگ به اسپانيا :
در چنين روزي در سال 1718 ميلادي انگلستان عليه اسپانيا اعلام جنگ كرد . دليل اين اعلان جنگ پس از تشكيل اتحاديه مربع در اروپا ، جلوگيري از كشورگشايي هاي اسپانيا بود .
تولد ژول دو گنكور :
در چنين روزي در سال 1830 ميلادي گنكور نويسنده فرانسوي متولد شد . " ژرميني " عنوان مهمترين اثر اوست . امروزه يكي از مهمترين جوايز ادبي فرانسه و جهان به نام او نامگذاري شده است . گنكور را واضع مكتب امپرسيونيسم در داستان نويسي دانسته اند . آكادمي گنكور كه اين جايزه را اعطاء ميكند در سال 1903 به وسيله ژول و ادموند دو گنكور تاسيس شده است .
تولد ارسكين كالدول :
كالدول نويسنده مشهور انگليسي در چنين روزي در سال 1903 ميلادي متولد شد ." جاده تنباكو" و" زمين خدا " عناوين مهمترين آثار اويند . وي پس ازطي تحصيات مقدماتي و همچنين تحصيل در دانشگاه هاي پنسيلوانيا و ويرجينيا دست به كار هاي مختلفي زد و نهايتا نگارش داستانهايي متفاوت را انتخاب كرد . "غوغاي ژوئيه" ، "آفتاب جنوبي"، "خانه اي در كوهستان" ،" راه هاي جنوب" ، " اسمش را تجربه بگذار"،" بازي" ، " سرزمين آمريكا" ، " مكاني به نام استرويل" ، " زمين حزن آور" ، "در سرتاسر شب" و" شمال دانوب " از جمله مهمترين آثار اويند . او در اين آثار جامعه آمريكا را به مسخره مي گيرد و در بسياري موارد فرهنگ اشراف را مورد استهزاء قرار مي دهد .
نظر شما