به گزارش خبرگزاری مهر، تراب محمدی اظهار داشت: قلعه ضحاک هشترود تنها اثر پابرجای به جا مانده از دوره اشکانی در شمالغرب کشور است و مرمت این اثر تاریخی توسط کارشناسان میراث فرهنگی در بهترین وضعیت ادامه دارد .
محمدی یادآور شد: هرچند بنای فعلی متعلق به دوره اشکانی است اما یافته ها حاکی از آن است که از هزاره دوم قبل از میلاد تا دوره تیموری در این قلعه سکونت بوده است.
وی تصریح کرد: این قلعه زیبا، دارای معماری آجری با پایه های خشتی و سنگ با ملات گچ است که مرمت و حفاری در آن ادامه دارد و هر سال به کشفیات جدیدی در آن می رسیم.
رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی اظهار داشت: سایت موزه قلعه ضحاک نیز راه اندازی شده و اشیا به دست آمده از کاوش ها برای نمایش عمومی در آن قرار گرفته است.
محمدی همچنین افزود: خدمات اقامتی و توریستی نیز به منظور فراهم آوردن هر چه بیشتر امکانات رفاهی برای گردشگران در این منطقه تدارک دیده شده است.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی از تشکیل پرونده قلعه ضحاک برای ثبت جهانی در یونسکو خبر داد.
محمدی با اشاره به تامین زیر ساخت های مورد نیاز تا ورودی قلعه افزود: برای تسهیل سرمایه گذاری در این عرصه، هشت درصد یارانه برای تسهیلات بانکی به سرمایهگذاران اختصاص مییابد.
محمدی به مطالعات طرح جامع قلعه ضحاک، راهاندازی موزه در محل قلعه ضحاک با همکاری بخش خصوصی را از اهم اولویت های سازمان میراث فرهنگی استان اعلام کرد.
این مسئول همچنین از جذب 20 هزار میلیارد ریال سرمایهگذاری طی دو سال اخیر در حوزه گردشگری خبر داد و ابراز داشت: قدمهای مثبت دولت نهم و دهم در زمینه گردشگری و همچنین جذب سرمایهگذاریهای قابل توجه در استان از گامهای مهم و اساسی در پیشرفت صنعت گردشگری آذربایجان شرقی به حساب میآید.
قلعه ضحاک (آژدهاک) یا داش قلعه در 28 کیلومتری شرق عجبشیر و در ساحل شرقی دریاچه ارومیه و در 95 کیلومتری جنوب تبریز قراردارد.
قلعه ضحاک با بیش از 3000 سال قدمت بر فراز کوه منفرد، از مکانهای مهم اقوام مانایی و مادها بوده است. این قلعه در نزدیکی شهرستان عجب شیر در استان آذربایجان و یکی از مکانهای دیدنی است که در ارتفاع 2300 متری از بستر رودخانه قلعه قرار گرفته است.
قدمت قلعه ضحاک به اقوام مانایی و مادها برمیگردد و در تاریخ نامهای متعددی از جمله؛ ضحاک، اژدهاک، قیز قلعه سی، داش قلعه سی، باروآس، رویی دژ و قلعه گویی ذکر شده است. این قلعه نخستین بار توسط یک هیئت باستانشناسی آلمانی در سال 1971 میلادی مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته است.
آثار برجای مانده از برجهای نیم استوانهای به نام دروازه قلعه و پوشش دیوارها که از سنگهای مکعب مستطیلی است، قدمت آن را تا دوره ساسانی میرساند ولی سفالهای به دست آمده از این قلعه مربوط به سدههای ششم و هفتم هجری است. از این قلعه که به عنوان یک دژ استفاده میشده، از سه طرف مشرف به پرتگاه بوده و دیوارهای آن کنده کاری شده است.
در داش قلعه ضحاک، تک حفرههایی نیز دیده میشود که تمام آن را در صخرههای عمودی کوه کندهاند، علاوه بر اینها، آب چشمهای که در دامنه کوه مقابل قرار دارد با فشار متوسط لولههایی که در زمین کار گذاشته شده از روی پشته مابین گذشته و به ارتفاع قلعه میرسد.
مسیر لوله آب از روی بستری که در زمین به وضوح نمایان است معلوم میشود به علاوه تکههای متعددی از لولههای گلی و بقایائی از قالب سنگی که با بیقیدی از بستر کنده شده در اطراف دیده میشود.
این قلعه از تاراج و کندوکاوهای غیرمجاز در امان نبوده و فضای اطراف قلعه پوشیده از حفرههایی است که توسط غارتگران برای بدست آوردن عتیقه، زیرورو شده است.
شهرستان هشترود در فاصله 133 کیلومتری تبریز قرار گرفته که وجود محوطه های باستانی فراوان مبین ارزش های تاریخی و سابقه تمدنی این منطقه به شمار می رود.
قلعه ضحاک، بقعه بایزید بسطامی و مسجد جامع هشترود در زمره شاخص ترین آثار این شهرستان هستند.
نظر شما