به گزارش خبرنگار مهر، رشد بی رویه جمعیت و عدم برنامه ریزی دقیق و منطقی در حوزه های کلان تصمیم سازی استان البرز باعث شده این پدیده به سرعت در تمامی شریانهای استان ریشه دوانده، گوی سبقت را از مدیران برباید و فرصت برنامه ریزی به لحظه و به هنگام را از آنان بگیرد، سبقتی که استاندار البرز از آن به عنوان "رقابتی نابرابر" یاد می کند.
تا پیش از تشکیل استان البرز به دلیل شکست مدیران در برابر این پدیده اجتماعی تنها راه برون رفت از این بحران ارتقاء ساختار اداری عنوان می شد اما اکنون که یکسال از عمر این استان نوظهور گذشته همچنان شاهد سیل عظیم مهاجرینی هستیم که به دلیل تصمیمات کلان کشوری باز هم این البرز است که باید هزینه نزدیکی به تهران را به بهانه "معین بودن پایتخت" همچون دهه های گذشته پرداخت کند.
فضای نابرابر رقابتی در حالی بر البرز تحمیل می شود که هیچ برنامه منسجمی برای کنترل جمعیت استان وجود ندارد. گویی دروازه های البرز را مهاجرین بلعیده اند و هیچ ساز و کاری هم قادر به توقف این روند نیست.
در حالی که نمودار رشد جمعیت البرز بر روی 4.7 درصد ایستاده است نگرانی ها برای مردم دوچندان شده است چراکه البرز در مقایسه با کشور نیز مقام اول مهاجرپذیری را دارد و از رقم 1.6 درصدی میانگین کشوری چند پله بالاتر ایستاده و مدیران دست به سینه و بی برنامه نظاره گر هستند.
کرج قطار در حال حرکتی است که نیازمند اصلاح است
تکرار قصه تلخ "سایه سنگین تهران" بازهم گریبانگیر مردم است و هیچ کس هم نمی داند با روند رو به رشد مهاجرت چگونه می توان آهنگ آبادانی و پیشرفت را برای این استان تازه تاسیس نواخت.
به گفته فرماندار سابق کرج که هم اکنون مدیرکلی امور اموال و پشتیبانی وزارت امور خارجه را بر عهده دارد، کرج قطار در حال حرکتی است که نیازمند اصلاح است.
دکتر محمدجواد کولیوند در حالی از کرج به عنوان شهری با آغوش باز برای استقبال از مهاجران یاد می کند که معتقد است: زنگ خطری که طی سالهای مهاجرپذیری کرج در طول سالهای بعد از انقلاب باید از سوی متولیان امر شهرستان و دولت به صدا در می آمد به دلایل مختلفی خاموش ماند و در کمتر از چند سال سایه سنگین تهران و پس از آن شهرهای اقماری بر کرج حاکم شد.
وی با تاکید بر اینکه با تشکیل استان البرز سیل مهاجرتها بر مردم تحمیل می شود، اظهار داشت: جمعیت یکی از شاخصهای مورد نیاز برای تشکیل استان بود که به دلیل مسائل مختلف حائز آن شد.
در این راستا سایر شاخصهای علمی، صنعتی، کشاورزی و... که پایتخت برای رهایی از بار سنگین برخی معضلات از جمله استقرار صنایع در شعاع 120 کیلومتری از تهران بدون خواست مردم و تنها به دلیل رفع مشکلات پایتخت به صورت ناخودآگاه استاندارد و یا غیراستاندارد به شهر کرج تحمیل کرد، باعث شد کرج بدون هیچ ضابطه و نظامی به رشد بی قد و قواره دست یابد.
فرماندار سابق کرج تنها راه برون رفت از این بحران را تدوین نقشه راهبردی استان ذکر کرد و گفت: با تشکیل استان البرز زمینه لازم برای حضور فعال مدیران با حمایت و همفکری نخبگان و صاحبان اندیشه فراهم شده است. بنابراین به نظر می رسد با فعال کردن شورای برنامه ریزی استان به عنوان مغز متفکر البرز می توان با بهره مندی از ظرفیت علمی استان و استفاده از حضور اساتید دانشگاهها و نخبگان استان نقشه راهبردی برای توسعه اصولی استان در زمینه های مختلف ترسیم کرد.
پیوست فرهنگی؛ گمگشته ی حوزه برنامه ریزی
در بررسی آسیب شناسی این پدیده اجتماعی آنچه باید بیش از سایر مسائل مورد توجه متولیان امر قرار گیرد مقوله های مختلفی است که شاید بتوان مهمترین آن را فرهنگ خواند چراکه فرهنگ به عنوان زیرساخت توسعه در تمامی زمینه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی نیازمند برنامه ریزی هایی است که تنها در سایه تعامل میان مردم و مسئولان محقق خواهد شد.
معاون سابق فرهنگی، مطبوعاتی اداره کل فرهنگ وارشاد اسلامی استان البرز نیز در گفتگویی فرهنگ را پایه و اساس توسعه می داند.
وی معتقد است تنها در صورتی می توان به توسعه متوازن و پایدار دست یافت که نگاه فرهنگی، حاکم بر تصمیمات و برنامه ریزی ها باشد. چراکه توسعه پایدار بدون بهره مندی از مدلهای بومی محقق نمی شود و تولید مدل بومی پیشرفت، بدون اشراف فرهنگی حاصل نمی شود.
مهدی عسگری با اشاره به تاکیدات رهبری درخصوص پیوست فرهنگی افزود: موضوع تدوین «پیوست فرهنگی» ضرورتی است که در اکثر برنامه ریزی ها مغفول واقع می شود این درحالی است که کمتر برنامه و پروژه ای را می توان یافت که اثرات و تبعات فرهنگی نداشته باشد، در اینجا سئوال مهم این است که با این روند افزایش مهاجرت و اسکان آنها در شهرکهای نوساز، وضعیت فرهنگی آن شهرک ها و به تبع استان البرز چگونه خواهد بود؟
این استاد دانشگاه اظهار داشت: این نوع شهرنشینی بویژه در شهرک های جدید به دلیل عدم تعلق خاطر ساکنان نسبت به محل سکونت، عدم شناخت و ارتباط بین شهروندان، کمبود مراکز دینی، فرهنگی و آموزشی، پراکندگی قومی و رفتاری و مواردی ازین دست دچار معضلات و آسیبهای اجتماعی خاصی می شوند که این اتفاق در جوار کلانشهر کرج که خود از تشتت فرهنگی رنج می برد می تواند به عنوان یک تهدید بالقوه قلمداد شود. لذا ضرورت دارد قبل از هرچیز به تدوین پیوست فرهنگی برای مقوله مهاجرت همت گماشته شود.
تدوین نقشه راهبردی استان نیاز امروز البرز است
نماینده مردم کرج در مجلس شورای اسلامی نیز تدوین نقشه راهبردی استان را یکی از ضرورتهای این استان تازه تاسیس در ابتدای راه می داند.
فاطمه آجرلو نیز معتقد است، رفع مسائل و مشکلات مختلف و فراوان این استان در حوزه های مختلف؛ عمرانی، خدماتی، رفاهی، آموزشی، درمانی، ورزشی و... نیازمند تفکر مدیران استان است که باید به دقت مورد بررسی و پیگیری قرار گیرد.
وی افزود: تحقق این مهم نیازمند برنامه ریزی اصولی بر اساس واقعیت های امروز البرز است که پیش از هر چیز دیگری مبتنی بر وجود آمار واقعی در حوزه های مختلف استان است که به دلیل تازه تاسیس بودن این استان هنوز در دسترس نیست.
نکته قابل تاملی که در رابطه با افزایش مهاجرتها به این استان مورد غفلت واقع می شود سیل میهمانان ناخوانده ای است که قرار است در سطح این استان به بهانه "مسکن مهر" مستقر شوند. میهمانانی که می آیند تا مهمترین ویژگی کرج قدیم را که به عنوان "شهری خوابگاهی" در سطح کشور مطرح بود، بار دیگر به رخ بومیان این استان بکشند.
فراهم نبودن زیرساختهای این مهم در سطح استان نکته ای است که می طلبد مسئولان برای آن تدابیر لازم را بیاندیشند تا کرجی های دیروز و امروز را که غمبار، نظاره گر این وقایعند، رنجورتر نکند.
..........................................
گزارش: شمسی یوسفی
نظر شما