به گزارش خبرگزاری مهر، سردار محمدرضا نقدی در جمع شاعران و نویسندگان در خصوص جایگاه شعر در انقلاب اسلامی گفت: شأن انقلاب اسلامی بسیار رفیع است. چون مرتبط با ایثار و شهادت است و مهمتر از آن مسئله ولایت است. لذا در مقابل چنین تحولی باید در حوزه شعر نیز تحول بزرگی رخ دهد که در بررسی این مقوله متوجه میشویم هنوز تا رسیدن به اوج آن تحول، باید راه زیادی پیموده شود.
وی افزود: با این حال رویکرد شعر در دوره انقلاب و پس از آن، رویکردی بیدارگرایانه و ظلم ستیزانه بوده است و مفاهیمی بلند و ارزشی دارد که این مسئله در مقایسه با شعر دوران گذشته یک تحول بزرگ به شمار میآید.
رئیس سازمان بسیج مستضعفین در بیان جایگاهی که شعر دوران کنونی با تحول پذیری از انقلاب اسلامی در پی نیل به آن است، گفت: با تحول بزرگی که در عرصه شعر رخ داده ما به دوران باشکوه و با عظمت شعر فارسی نزدیک میشویم. البته شاید مقایسه کردن دوران خدمت خودمان با وضعیت شعر در قرون هفتم، هشتم و نهم کار درستی نباشد، چون در آن دوران شعر در زمره معدود رسانهها بود و در کنار کارکرد هنری، یک رسانه مهم در بیان افکار، آرا و اخبار به شمار میرفت. با توجه به تحولی که در پی انقلاب اسلامی در این حوزه رخ داده است، میتوان گفت شعر دوران ما به آستانه دوران با عظمت شعر فارسی نزدیک شده است.
وی با اشاره به اشعار نغز امام راحل(ره) و مقام معظم رهبری گفت: این نکته بسیار ارزشمند است که توجه داشته باشیم، رهبری انقلاب اسلامی چه امام خمینی(ره) و چه خلف شایسته ایشان مقام معظم رهبری، هر دو شاعرانی توانا و با اشعار بسیار فاخر، برجسته و جذاب هستند و با وجود چنین بزرگان و شاعرانی توانا، جایگاه شعر در کشور ما بسیار رفیع است و به نسبت دورههای قبل هرچه بیشتر به والاترین ارزشهای انسانی میپردازد.
نقدی افزود: باید به این نکته توجه داشته باشیم که اگر بخواهیم منزلت شعر در جای خود قرار بگیرد، باید تلاش کنیم اشعار فاخر بر سر زبانها بیفتد تا بتوانیم نسبت به جایگاه شعر احساس رضایت داشته باشیم. به نظر میرسد در حال حاضر در فرهنگ عمومی جامعه قدری نسبت به شعر کم توجهی میشود که باید برای رفع این مسئله تلاش کنیم.
رئیس سازمان بسیج مستضعفین در خصوص تاثیر کنگره شعر مقاومت بینالملل بر پیشرفت هنر شعر و حوزه ادبیات، گفت: در این گونه کنگرهها معمولاً چند اتفاق میافتد. اولاً شعرا در مورد مقوله مقاومت تشویق به تفکر و سرودن اشعار میشوند. دوم اینکه طی کنگره آثار فاخر و ارزشمند شناسایی شده و به جامعه معرفی میشوند. معمولاً در این گونه از کنگرهها شاعران سعی میکنند آثار فاخر خود را عرضه کنند و این کنگرهها چنین آثار فاخر و البته با مفاهیم ارزشی را به جامعه معرفی و منتقل میکنند. سوم اینکه با جمع شدن شاعران و تضارب آرا و سبکها، فرصتی پدید میآید تا از درون این تجمع، سبکهای جدیدی متولد شوند. زاویههایی در نگاه به عالم خلقت برای شاعر گشوده شده و جرقه هایی در ذهن او زده شود تا برای اشعار آیندهاش استفاده کند.
وی گفت: شعر وسیلهای موثر در مقابله با جنگ نرم دشمنان است. باید دقت داشته باشیم همان طور که بسیج در تمامی عرصههایی که مورد نیاز بوده، وارد شده و موفق هم عمل کرده است، در شرایطی کنونی و فتنههای دشمن که مقام معظم رهبری از آن با عنوان جنگ نرم نام میبرند، وظیفه ما ورود به حیطه مسائل فرهنگی است و از همین رو، من پرداختن به شعر را در راستای مبارزه به جنگ نرم میدانم.
سردار نقدی در ادامه به تشریح اهداف بسیج در برپایی کنگره شعر مقاومت بینالمللی اسلامی پرداخت و گفت: شعر و هر هنر دیگری، برای بیا اهداف و منظورهایی که افراد این ظرف را به خاطر آن به کار میگیرند، یک ظرف هستند. به مرور زمان هنر و از جمله شعر ارزش بالایی پیدا میکند که علاوه بر جذابیتها و زیباییها، محتوایی برای انسان سازی داشته باشند.
وی افزود: چنانچه امام(ره) میفرمایند: «هنر دمیدن روح تعهد در انسان است.»، اگر بخواهیم این کلام را مد نظر قرار دهیم، باید این ظرف را پر از محتوای تعهد آور و انسان ساز کنیم. به وسیله این ظرف باید انسانهای پایبند به مسیر کمال را پرورش بدهیم. ما چه محتوایی بهتر از انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، شهادت، ولایت و دین خدا داریم که بخواهیم این ظرف را از آنها پر کنیم. حق مطلب این است و خدمت به شعر این است که آن را در جهت اهداف تکامل بخش الهی به کار بگیریم و این کنگره قدمی در این جهت است.
رئیس سازمان بسیج مستضعفین با اشاره به تاثیر شعر مقاومت بر عمق بخشی حرکت بیدارگرایانه اسلامی اظهار داشت: امروز شاهد بیداری اسلامی هستیم و شعر مقاومت با مضامین و مفاهیمی که در خود دارند میتواند در عمق بخشی آن حرکتها موثر باشد. اساساً امسال نیز در کنگره دوم، آنچه از دوستان دست اندرکارمان خواستیم این است که محور کنگره را روی بیداری اسلامی قرار دهند و امیدواریم بتوانیم از شعرای مقاومت بیداری اسلامی هم میهمانانی داشته باشیم.
نقدی همچنین گفت: ما در سیره ائمه اطهار و بزرگان دین داریم که هر جا شاعری میتوانست با شعر خود حقایق را بازگو کند، مورد عنایت شان قرار میدادند. در واقع شعر از بهترین رسانهها در انتقال فرهنگ ائمه به شمار میآید و این امر در زنده نگه داشتن یاد و نام حماسه عاشورا نقش بسزایی داشته است. چنانچه میتوانیم شعر را همطراز با منبر و نقل تاریخی در تداوم یاد و نام عاشورا موثر بدانیم.
وی افزود: لذا میتوانیم شعر را هم وزن منبر، بزرگترین رسانهای بدانیم که توانسته حماسه عاشورا را نسل به نسل به امروز منتقل کند. این مورد که اشاره کردن نشان دهنده ظرفیت شعر برای انتقال ارزشها و ترویج فرهنگ دینی است، مسلماً میتواند در همگرایی بین مسلمانان در تقویت فرهنگ اسلامی موثر باشد. از این رو کنگره شعر مقاومت بینالمللی اسلامی هم میتواند با تجمیع شاعران از کشورهای مختلف در رسیدن به چنین اهداف بلندی تاثیرگذار باشد.
نظر شما