به گزارش خبرنگار مهر، این روزها به دلیل افزایش نهاده های تولید گاوداران خراسان شمالی با مشکل مواجه شده اند.
در گذشته جو در بازار بندر به قیمت 380 تا 390 تومان خریداری می شد اما در حال حاضر بهای آن به بیش از 500 تومان رسیده است.
و در این شرایط، افزایش هزینه های دامدار بیش از تورم ناشی از افزایش قیمت نهاده ها است و باید نسبت به تصمیم گیریهای مقطعی که به ضرر تولید است، فکری اساسی کرد.
با این وجود با افزایش قیمت خوراک دام، نرخ هزینه های تولید روندی تصاعدی یافته و خودداری کارخانه جات از خرید شیر تولیدی با نرخ مصوب منطقه ای نیز مزید بر علت شده که گاوداران را در پرداخت دستمزد کارگران و تامین خوراک دام با مشکل مواجه کرده است و موجب شده روزانه شمار قابل توجهی از گاوهای اصیل مولد روانه کشتارگاه شوند که پیامد آن جز کاهش تولید و ورشکستگی تولیدکنندگان نخواهد بود.
این در حالی است که، باید برای نجات این واحدها مسئولان علاوه بر تامین علوفه برای خوراک دام و تحویل آن مبتنی بر یک برنامه منظم، خرید شیر مبتنی بر نرخ مصوب منطقه ای و افزایش یارانه هر لیتر شیر را که برای حل این مشکلات ضروری است در دستور کار قرار دهند.
در همین راستا در صنعت گاوداری خراسان شمالی نیز 124 هزار و 800 راس گاو مولد و گوساله " شیری" که 80 درصد از این دامها در واحدهای معیشتی در روستاها و 20 درصد آن نیز چهار هزار و 500 راس در 115 واحد گاوداری صنعتی نگهداری می شوند متاثر از افزایش قیمتهای خوراک دام در شرایط بحرانی گرفتار شده اند و هزینه تولید و میزان درآمد زایی آنان متوازن نیست و فعالان این صنعت اذعان دارند کج دار مریض به این فعالیت ادامه می دهند و تدوام این وضعیت مساوی است با ورشکستگی.
افزایش قیمت افسار گسیخته است/ تولید شیر در وضعیت بحرانی است
یکی ازتولیدکنندگان در صنعت گاوداری خراسان شمالی که دارنده 300 راس گاو شیری است در گفتگو با خبرنگار مهر، با تاکید بر این نکته که در سال جاری قیمت نهاده دامی افسار گسیخته افزایش یافته، گفت: این امر موجب شده تولید شیر و ادامه این فعالیت به وضعیتی بحرانی گرفتار شود.
به گفته حسین یادگار، هم اکنون جو با قیمت کیلویی 500 تومان، کنسانتره کیلویی 500 تومان، سویا کیلویی 730 تومان و ذرت کیلویی 700 تومان در بازار به فروش می رسد که این قیمتها نسبت به سال گذشته رشد 50 درصدی یافته است.
وی اظهار داشت: هم اکنون قیمت کاه 300 درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است که یک نیسان کاه را 500 هزار تومان خریداری می کنیم.
یادگار تصریح کرد: به رغم افزایش قیمت نهاده در بازار، در حال حاضر، کارخانه جات لبنی شیر را با قیمت 350 تا 420 تومان از گاوداران خریداری می کنند در حالیکه قیمت شیر برای خراسان شمالی کیلویی 520 تومان در استانداری مصوب شده است.
قیمت شیر از آب ارزانتر است
وی با بیان اینکه قیمت کنونی شیر از قیمت آب نیز ارزانتر است افزود: کارخانه های لبنی استان حاضر به پرداخت مطالبات گاوداران نیستند که طلب خود را با دعوا از آنان پس گرفتم.
این تولید کننده با بیان اینکه تمامی سرمایه ام را طی 10 سال گذشته در این صنعت هزینه کرده ام، اذعان داشت: با تداوم این شرایط بحرانی که حساب دخل و خرج با هم نمی خواند به طور قطع ورشکست می شوم.
یادگار بیان داشت: در سال جاری مجبور به فروش و کشتار 80 راس از گاوهای شیری ام شده ام.
وی گفت: تا کنون مسئولان نسبت به حل مشکلات تولیدکنندگان این صنعت اقدامی جدی را اتخاذ نکرده اند.
حبیب الله فیروزه ای نیز یکی دیگر از تولیدکنندگان صنعت گاوداری مولد استان در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: طی دو ماه اخیر که قیمت نهاده ها صعودی افزایش یافته است و تا کنون نیز از سهمیه خوراک دام و یارانه شیر بهره مند نشده ایم همچنین قیمت مصوب شیر در استان اجرایی نمی شود که این عوامل موجب شده تولید کنندگان این صنعت به مرز ورشکستگی برسند.
وی با بیان اینکه توان خرید دامداران برای خوراک دام کاهش یافته است، گفت: در سال جاری 60 راس از گاوهای مادری را برای کشتار روانه کشتارگاه کرده ام.
فیروزه ای تصریح کرد: هزینه تولید شیر در گاوداریهای صنعتی طی یکماه 30 میلیون تومان است این در حالی است که، در سال جاری فروش شیر در یکماه 21 میلیون تومان شده است.
وی تاکید کرد: تعرفه واردات نهاده دامی باید برداشته شود تا قیمت آن کاهش یابد همچنین خوراک جو نیز مستقیم به دامداران فروخته شود.
وی تصریح کرد: صنعت گاوداری و دامپروری سرمایه ای ملی است در صورتیکه به موقع برای نجات آن اقدام نشود، در آینده نزدیک به زمین می خورد.
حبیب الله کیان مهر از دیگر فعالان این صنعت نیز گفت: در سال جاری برای تامین هزینه تولید و خوراک دام مجبور به کشتار 45 راس از گاوهای مادری شده ام.
وی همچنین در خصوص سهمیه خوراک دام نیز یادآور شد: تا کنون 10 تن گندم و 10 تن جو دریافت کرده ام که بخش کوچکی از خوراک دام مورد نیاز را نیز تامین نمی کند.
کارخانه های تولید شیر اجازه قیمت گذاری ندارند
وی یادآور شد: کارخانه های لبنی شیر را نمی خرند، چون اجازه قیمت گذاری به آنان داده نمی شود.
پاک منظر نیز در این خصوص عنوان کرد: شرایط ادامه کار به قدری بحرانی است که علاوه بر کشتار گاو مادری، گاو پلیسه را نیز برای کشتار به کشتارگاه فروخته ام.
وی همچنین به اقساط بانکی اشاره کرد و گفت: برای پرداخت این اقساط که به دلیل دیر کرد در پرداخت، جریمه به آن تعلق گرفته است مجبور به فروش سرمایه منقول شده ام.
ناصر بهادری نیز از دیگر تولیدکنندگان در این صنعت، اظهار داشت: یک گاو شیری در روز سه کیلو یونجه، 16 کیلو کنسانتره، 15 کیلو سیلوی ذرت می خورد و 30 کیلو شیر می دهد و با دو برابر شدن قیمت نهاده ها، در حال حاضر گاوداران سنتی و صنعتی استان در آتش این افزایش قیمتها می سوزند.
وی یادآور شد: هیچیک از تولیدکنندگان این صنعت در سال جاری دامهایشان را بیمه نکرده اند.
علاوه بر این، بهادری تصریح کرد: شرایط به حدی بحرانی است که گاوهای پلیسه ای که برای اصلاح نژاد، تلقیح مصنوعی و افزایش میزان تولید شیر در این گاوداریها نگهداری می شد روانه کشتار گاه می شوند که تداوم آن موجب می شود در آینده نزدیک این صنعت در استان فلج شود.
وی ورشکستگی این صنعت را برابر با عدم پرداخت اقساط بانکی تولیدکنندگان و حذف آنان از چرخه تولید دانست.
یکی دیگر از تولیدکنندگان این صنعت نیز یادآور شد: کارخانه جات لبنی استان، شیر را تحویل نمی گیرند.
وی تاکید کرد: شاخص بارمیکروبی برای خرید شیر از تولیدکنندگان بهانه ای بیش نیست زیرا بار میکروبی در شیر تولید ام کمتر از دو میلیون بوده است.
در همین راستا مدیر عامل اتحادیه گاوداران و دامپروران خراسان شمالی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: قیمت نهاده های دامی در استان 35 درصد افزایش یافته است، این در حالی است که یک گاو شیری به تناسب وزن و شیردهی که می دهد روزانه 20 تا 25 کیلو علوفه و کنسانتره تغذیه می کند.
بهروز حکمتی با تاکید بر این نکته که در شرایط کنونی و بحرانی که گاوداریهای استان به آن گرفتار شده اند و هر روز شماری از گاوهای شیری و پلیسه استان در کشتارگاه کشتار می شوند، اعلام کرد: 25 تا 30 درصد از تولیدات شیر استان کاهش یافته است.
وی یادآور شد: 80 تا 90 درصد از خوراک مصرفی دامهای استان از بندرهای امام و امیر آباد وارد می شود که دوری مسافت مهمترین عامل موثر بر افزایش قیمت نهاده بوده است.
یارانه شیر ضروریست/ واردات جو قیمتها را می شکند
وی اختصاص یارانه شیر به صورت خوراک دام به دامداران را از جمله اقدامات ضروری بر خروج از این بحران اعلام کرد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه در سال جاری با افزایش افسار گسیخته قیمت نهاده روبرو بوده ایم که گاوهای مولد از هر سنی روانه کشتارگاه استان شده اند، تاکید کرد: تعرفه جو باید صفر شود تا واردات انجام و قیمتها شکسته شود.
سید هادی سید تصریح کرد: سهمیه خوراک دام در سال گذشته در سطح این واحدهای تولیدی تزریق شد، این در حالی است که سهمیه خوراک دام در سال جاری هنوز اعلام نشده است.
وی عنوان کرد: شرکت پشتیبانی امور دام باید ذخایر خوراک دام را به بازار تزریق کند و برای کنترل بازار وارد عمل شود.
وی همچنین به قیمت مصوب خرید شیر در استان اشاره کرد: و گفت: این مصوبه از سوی کارخانه جات لبنی استان اعمال نمی شود.
سید در ادامه با بیان اینکه کمیته ای که در استانداری برای نرخ گذاری شیر تشکیل شد نسبت به درصد چربی شیر تولیدی استان بیان کرد که شیر تولیدی استان از 3.2 درصد چربی برخوردار نیست، تصریح کرد: این گفته نادرست است.
وی بیان داشت: انتظار داریم، کارخانه ها شیر را با قیمت مصوب خریداری کنند.
وی با بیان اینکه کارخانه جات لبنی استان هنوز بدهی های سال گذشته را به دامداران نپرداخته اند، یادآور شد: کارخانه جات عدم دریافت مطالباتشان از بازرگانی را بهانه ای برای نپرداختن بدهی خود به گوداران قرار داده اند.
مدیر عامل شرکت پشتیبانی امور دام خراسان شمالی نیز عنوان کرد: سهمیه امسال خوراک دام هنوز اعلام نشده است.
احمدیان گفت: سهمیه خوراک دام که به استان وارد شود به تولید کنندگان اعلام می شود تا سهمیه را دریافت کنند.
مدیر عامل کشتارگاه صنعتی شهرستان بجنورد نیز در پاسخ به خبرنگار مهر در خصوص شمار کشتار گاوهای شیری و پلیسه در کشتارگاه صنعتی شهر بجنورد در ابتدا اعلام کرد: روزانه چهار راس بیشر گاو شیری در استان کشتار نمی شود که اغلب این دامها سن بالایی دارند.
جهانوش در ادامه در پاسخ به اینکه اعلام شده است که با افزایش قیمت نهاده شمار کشتار گاوهای شیری افزایش یافته است، عنوان کرد: شمار کشتار این دامها در روز به 14 راس نیز می رسد.
وی یادآور شد: ممکن است بخشی از استان برای کشتار به خارج از استان برده شوند.
در همین راستا، مسئول دامپزشکی شهرستان بجنورد در پاسخ به شمار مجوزهای صادر شده برای خروج گاو شیری و پلیسه از استان، اظهار داشت: دام نر برای کشتار از استان خارج می شود.
رضا رحیمی در ادامه عنوان کرد: در سال جاری دو مجوز برای خروج 20 راس گاو نر و ماده از استان صادر شده است.
وی کشتار گاوهای شیری و پلیسه را غیر ممکن دانست و گفت: دامدارها اغراق می کنند و کشتار گاو پلیسه به ندرت اتفاق می افتد.
با این وجود، یکی از فعالان در کشتارگاه صنعتی شهرستان بجنورد بدون ذکر نام در گفتگو با خبرنگار مهر تصریح کرد: قبل از اجرای هدفمند سازی یارانه ها روزی شش راس گاو شیری در این کشتارگاه کشتار می شد این در حالی است که در حال حاضر این تعداد به کشتار روزی 22 راس رسیده است.
نماینده مردم شهرستانهای بجنورد، مانه و سملقان و گرمه و جاجرم در مجلس شورای اسلامی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با ابراز تاسف از وضعیت بحرانی صنعت گاوداری، اظهار داشت: هنوز تصمیمی برای خروج از این بحران اتخاذ نشده است.
محمد مهدی شهریاری گفت: در راستای اجرای هدفمند سازی یارانه ها می بایست قیمتها آزاد می شد که این دستور العمل اجرایی نشده است.
وی یادآور شد: در صورتیکه کارخانه ها به واردات شیر خشک در چرخه تولید مبادرت کنند به این صنعت ضربه وارد می شود.
گاوداریهای صنعتی در حال تعطیلی است
شهریاری اذعان داشت: گاوداریهای صنعتی یا در حال فروش دامهایشان هستند و یا در حال تعطیلی هستند.
مدیر کل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان شمالی نیز در پاسخ به این سوال که برای نجات صنعت گاوداری استان از بحران، چرا وضعیت استثنایی در نظر گرفته نمی شود تا تولیدات گاوداران با نرخ مصوب خریداری شود: گفت: عدالت اجازه نمی دهد که هر شیری را با هر کیفیتی خریداری کنیم.
علی اصغر محمود زاده گفت: بار میکروبی شیر در هر لیتر تا دو میلیون و میزان 3.2 دهم درصد چربی در شیر تولیدی از مهمترین شاخصهای خرید این کالا با قیمت 520 تومان است.
وی اظهار داشت: در صورتیکه این فاکتورها رعایت شود، کارخانه جات به طور قطع تولیدات را به نرخ مصوب خریداری خواهند کرد.
این در حالی است که اظهار نظرهای سازمان جهاد کشاورزی غیر منصفانه است و آنان تلاش دارند فرافکنی کنند.
محمودزاده تصریح کرد: تولیدکنندگان شیر تولیدی را با آب قاطی می کنند یا خیلی می جوشانند که درصد چربی آن کاهش می یابد و بر اثر عدم رعایت بهداشت نیز بار میکروبی از شاخص تعریف شده، بسیار بالاتر است.
عملکرد جهاد کشاورزی خراسان شمالی ضعیف است
وی عملکرد سازمان جهاد کشاورزی استان را در زمینه بهره مندی چرخه تولید تا انتقال شیر به کارخانه برای برخورداری از ابزار و سیستمهای مکانیزه بهداشتی را ضعیف اعلام کرد.
وی پیشنهاد کرد: اداره کل دامپزشکی و اتحادیه گاوداران و دامپروران استان می توانند مراکز مستقیم فروش شیر راه اندازی کنند تا این تولیدات با قیمت 520 تومان به فروش رسد.
رئیس سازمان بازرگانی خراسان شمالی نیز گفت: در صورتیکه در گاوداریهای صنعتی استان شاخصهای استاندارد رعایت شود شیر دامداران با قیمت 530 تومان نیز از سوی کارخانه جات خریداری می شود.
محمد رضا کفاشی در ادامه افزود: در صورتیکه بهداشت شیر و شاخصهای خرید رعایت نشود شیر با قیمت توافقی خریداری می شود.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز با تاکید بر این نکته که باید بین هزینه تولید و کسب درآمد موازنه ایجاد شود، بیان داشت: در سال جاری قیمت نهاده ها متاثر از خشکسالی و قیمتهای جهانی افزایش یافت است.
علی رضا توسلی نیا در پاسخ به برخورداری شیر تولیدی استان از شاخصهای تعریف شده، گفت: درصد چربی شیر تولیدی استان از سه و دو دهم درصد بیشتر است.
وی افزود: شیر که در شرایط مناسب دوشیده و جمع آوری شود بار میکروبی آن بسیار کاهش می یابد که در اکثر واحدهای صنعتی این شاخصها رعایت می شود، در حالیکه ممکن است که این شاخص در واحدهای سنتی مناطق دور دست استان به حد استاندارد نرسد.
رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی اداره کل دامپزشکی خراسان شمالی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: عفونتها، بیماری پستان، شرایط بهداشتی در واحدهای تولیدی و حمل و نقل در افزایش تصاعدی بار میکروبی تاثیر دارد.
علی اکبر دلیر صحرایی اذعان داشت: اغلب تولیدات شیر در واحدهای سنتی و صنعتی استان از سه و دو دهم درصد چربی برخوردارند و بار میکروبی این تولیدات کمتر از دو میلیون است.
وی اعلام کرد: این شاخصهای یاد شده تا آبان ماه اعمال می شود و بعد از آبان شاخص بار میکروبی در شیر باید به یک میلیون برسد.
نظر شما